Юристи пояснили, чи можуть ВПО позбавити допомоги через тимчасове перебування за кордоном

Життя
Українські біженці у Польщі. Фото: gettyimages

Юристи пояснили, у якому випадку можуть позбавити фінансової допомоги вимушено переміщену особу, яка деякий час перебувала за кордоном.

Про це повідомляє чат-бот «Юридичний порадник для ВПО», розроблений фахівцями Благодійного фонду «Право на захист».

Як зазначається, відповідно з постановою КМУ №709 від 11 липня 2023 р., з 1 серпня 2023 року виплата допомоги не продовжується особам, які, зокрема, перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів підряд.

До 30-денного періоду перебування за кордоном не включаються документально підтверджені:

дні службового відрядження;
оздоровлення дітей;
стажування;
лікування;
реабілітації.

Також не враховуються дні перебування за кордоном з таких причин, як:

смерть членів сім’ї особи та її родичів;
догляд за хворою дитиною віком до 18 р.;
перебування у закладах охорони здоров’я, судових та правоохоронних органах, у зв’язку з якими особа не за власним бажанням не могла повернутися з-за кордону.

Юристи звертають увагу, що період перебування переселенця за кордоном до законодавчих змін не може братися до уваги.

Перевірка перебування ВПО протягом 30 календарних днів підряд за кордоном проводилася станом на 15 липня 2023 року – тобто на день набрання чинності постановою.

Для ВПО, які за результатами перевірки станом на 15 липня 2023 року перебували за кордоном понад 30 календарних днів підряд та не повернулися в Україну станом на 1 серпня 2023 року, виплата допомоги була припинена законно. Якщо ж особа їздила за кордон задовго до цієї дати, та станом на 1 серпня перебували в Україні, то припинення виплат є неправомірним.

Юристи радять ВПО, яким неправомірно припинили виплачувати допомогу, звернутися з письмовою заявою до органу соціального захисту населення, де вона перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа із документальним підтвердженням позиції та вимогою відновити виплати та виплатити суму заборгованості.

Нагадаємо: