У Мінсоцполітики пояснили, як можна дистанційно оформити пенсію

Життя
Фото: msp.gov.ua

Українці, які досягли пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно. Також це можуть зробити й ті громадяни України, які виїхали за кордон.

Про це повідомляє міністерство соціальної політики України.

У відомстві розповіли, що для цього потрібно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (ПФУ) та обрати вкладку «Заява про призначення пенсії», ознайомитися з інформацією на екрані та натиснути «Вхід».

Для подальших кроків потрібно зайти до особистого кабінету. Це можна зробити за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Його отримують також онлайн і безоплатно (детальніше — в інструкції). Увійти до кабінету можна і за допомогою «ДіяПідпису».

Після входу до особистого кабінету:

  1. у розділі «Щодо пенсійного забезпечення» оберіть вкладку «Заява на призначення пенсії». Дайте згоду на дистанційне інформування – оберіть зручний спосіб отримання повідомлень, щоби знати про статус своєї заяви. Натисніть «Продовжити» та оберіть вид пенсії, яку будете отримувати;
  2. заповніть анкету-опитування та поставте позначку про надання згоди на передачу й обробку персональних даних;
  3. долучить скан-копії необхідних документів (із їхнім переліком ви ознайомилися перед формуванням заяви);
  4. на екрані з’явиться повна форма заяви про призначення пенсії – перевірте усі дані. У разі потреби – відредагуйте їх;
  5. натисніть кнопку «Підписати та відправити до ПФУ».

«Вашу заяву опрацюють упродовж 10 днів, а за результатами розгляду ви отримаєте повідомлення в обраний вами спосіб», – пояснили у Мінсоцполітики.

Як повідомлялось, в 2024 році стартує другий етап програми допомоги українським пенсіонерам від Всесвітньої продовольчої програми (ВПП ООН). У листопаді уряд прийняв розроблену Мінсоцполітики постанову, яка збільшила граничний розмір пенсії для отримання додаткової грошової допомоги від ВПП ООН з 3000 грн до 3250 грн.

Нагадаємо: