Індексація пенсій у березні: на скільки виростуть виплати

Життя
пенсий

З березня 2024 року в Україні очікується підвищення пенсій завдяки плановій індексації. Загальний розмір збільшення складе приблизно 13%.

Планова індексація пенсій в Україні запланована на березень 2024 року. Найбільше зростання виплат зачепить тих, хто зараз отримує близько 8 тис. грн. Для них збільшення становитиме тисячу гривень.

Пенсіонери, які зараз отримують 4 тис. грн., можуть очікувати збільшення приблизно до 4,6 тис. грн.

Індексація не зачепить тих, хто вийшов на пенсію протягом останніх трьох років.

Пенсіонери з великими надбавками та високими пенсійними виплатами також не відчують підвищення. Це стосується, зокрема, колишніх суддів із пенсіями близько 100 тис. грн.

Наступне збільшення пенсій планується у квітні 2024 року. Вона стосуватиметься пенсіонерів, які продовжують працювати та мають збільшений стаж.

У квітні також очікується підвищення мінімальної зарплати, що призведе до збільшення мінімальної пенсії для осіб віком понад 65 років із достатнім стажем.

Нова формула індексації враховуватиме не лише рівень інфляції, а й розмір заробітної плати, з якої здійснювалися страхові внески. Таким чином, чим більший стаж і вища зарплата, тим більшою буде пенсія.

Нагадаємо: