Пенсії-2024 в Україні: що потрібно зробити, щоб не втратити частину виплат

Життя
пенсий Ощадбанка
Фото: ПФУ

Щоб пенсіонеру в Україні не довелося повертати частину пенсії, потрібно своєчасно повідомляти ПФУ про працевлаштування чи набуття статусу фізичної особи підприємця.

Якщо українець отримує пенсійні виплати від держави, але відновив трудову чи бізнес-діяльність, то відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» йому необхідно про це повідомити Пенсійний фонд протягом 10 днів. Мова не лише про працевлаштування, а й статус ФОП.

У разі відсутності інформації про працевлаштування у Реєстрі застрахованих осіб, пенсіонеру необхідно надати відповідні документи, які б підтверджували його зайнятість.

Це можна робити шляхом подання відповідної заяви у дистанційному режимі через особистий кабінет веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Якщо це не буде зроблено, існує ризик втрати пенсії і кошти, отримані як переплата, доведеться повернути до бюджету.

Якщо пенсіонер приховав інформацію про свою трудову діяльність, а представники ПФУ виявили цю інформацію через інші державні реєстри загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також фізичних чи юридичних осіб-підприємців, йому може бути запропоновано повернути переплачені кошти.

Якщо пенсіонер відмовиться добровільно повертати переплату, то ПФУ має право ухвалити рішення про відрахування 20% з майбутніх пенсійних виплат.

  • Уже у травні у частини українських пенсіонерів автоматично зростуть пенсії. Щоб отримати доплати, потрібно відповідати двом критеріям. Розмір надбавки залежить від віку.