Чому звільнення Резнікова не вплине на надання озброєння західними партнерами

Думки
Дар'я Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції Фото: investigator.org.ua

Як же ж звільняти Резнікова, він такий чудовий перемовник, організував надходження західної зброї в Україну, розвинув довірливі відносини з Міністрами оборони країн-партнерів…

Цей наратив – основа захисту Міністра Резнікова. І чимало навіть моїх друзів готові закрити очі на дерибан на мільярди гривень грошей в оборонці, бо ми ж втратимо геніального переговорника. А більше таких не знайти. І це нашкодить надходженню зброї від партнерів, пише у Facebook Дар’я Каленюк, виконавча директорка Центру протидії корупції.

Пояснюю аргументовано, чому мене такий аргумент не переконує:

1. Західні партнери дають нам зброю, бо

а) є довіра до ЗСУ, так як наші військові, починаючи від Залужного, в постійній комунікації з американськими та іншими військовими країн НАТО
б) їх виборці підтримують передачу зброї Україні,
в)президент Зеленський здійснює потужну комунікацію з західними лідерами та їх суспільствами.

Роль Міністра оборони країни тут не вирішальна.

2. Міністр не компетентний в тому:

а) яка зброя потрібна Україні, тому вчора йому потрібні були A10, сьогодні Гріпени, завтра F16,
б) як працює міжнародний механізм arms transfers,
в) як отримати доступ до збройних технологій НАТО, а не лише до заліза (запитайте в Резнікова, чим відрізняються програми FMF, EDA, USAI уряду США, по яким йде вся американська зброя Україні)
г) як налагодити логістику утримання та ремонтів західної зброї в Україні.
д) список можна продовжувати

3. Міністр не компетентний розвивати співпрацю з ключовими виробниками сучасної зброї. В Кореї, наприклад, котра є 7-им в світі виробником сучасної зброї, в України навіть немає дефенс аташе. Тим часом, поляки з корейцями минулого року уклали збройних контрактів на 15 ярдів доларів, з яких 10 фінансуються самими ж корейцями через воєнні цінні папери. За цими контрактами поляки вже отримали перші гаубиці 155 калібру та купу снарядів. А ще скоро в них буде 1000 корейських танків, корейські сучасні літаки. Через кілька місяців поляки локалізують виробництво в себе легких броньованих корейських авто.

Наша команда з березня 2022 активно здійснює міжнародну адвокацію зброї і в мене купа прикладів факапів Резнікова саме в міжнародному напрямку.

Тому не кажіть мені, що з втратою Міністра Резнікова почнеться катастрофа з надходженням західної зброї.

Правда полягає в тому, що для надходження якісної західної зброї з доступом до технологій, як то начинка першокласними радарами та ракетами літаків F-16, нам треба дуже швидко перетворити Міністерство оборони України на міноборони зі стандартами не гірше країн НАТО. Як ви розумієте, в НАТО не пиляють мільярдами гроші на закупівлі яєць для армії і не ставлять на чолі закупок зброї людину, котра організовувала протести проти армії своєї країни.