Чому судова реформа провалена?

Подкаст
Михаил Жернаков – директор Фундації DEJURE

Чому судова реформа провалена, хто за це відповідає, чому не відбулося оновлення судової системи, а судді досі підзвітні політикам, а не суспільству, що саме повинен зробити наступний президент – у інтерв’ю з Михайлом Жернаковим – директором Фундації DEJURE, головним експертом з судової реформи Реанімаційного пакету реформ, кандидатом юридичних наук.

 – Почнемо із загального опису сьогоднішній ситуації із правосуддям в Україні. Cудова реформа триває вже 5 років, за цей час були прийняті зміни до Конституції, низка законів, створені нові судові органи. Але при цьому, довіри до суду у громадян немає. Чому така ситуація склалась, на ваш погляд?

– Ми у 2014 році заміряли рівень довіри суспільства до судової влади, подивились, які є проблеми. Ми побачили, що рівень повної довіри був менший, ніж рівень повної довіри до російських медіа, при чому, що війна вже йшла. Люди не довіряли судам, тому що бачили там корупцію (94% опитуваних), 80% громадян вважають, що залежність від політиків та олігархів є ключовою проблемою судів. Називали ще кругову поруку, неможливість притягнути суддів до відповідальності, коли вони виносять неправосудні рішення. На підставі цього були розроблені певні заходи для подолання цієї проблеми: якщо є корупція, потрібні антикорупційні органи, якщо є залежність, потрібно унезалежнити судову владу та зробити її підзвітною суспільству. Громадськість саме на це звернула увагу. Але були і інші сили: по-перше, само суддівство, яке не хотіло змінюватись, по-друге, це недоброчесні політики, які хотіли продовжувати використовувати судову владу для власних інтересів. Це дуже загальна відповідь на те, чому не вдалась судова реформа.

Наразі рівень довіри дорівнює тому, що був на останньому році правління Януковича: довіряють повністю або частково десь 10% громадян. Менше 1% громадян вважають судову реформу повністю успішною. Тобто зараз ми не можемо говорити, що судова реформа відбулась, скоріш, вона провалена. Тому зараз вже новообраний президент та рада, яку будемо обирати, повинні прийняти закони, які дозволять її реанімувати та зробити ефективною.

Повний текст інтерв’ю з Михайлом Жернаковим читайте за лінком, а повну версію розмови можна прослухати у доданому звуковому файлі. 

Більше про анонси судових засідань та перебіг справ на сайтах БСІ. Заходьте на наші сторінки у соцмережах.