Окупований рф південь України: огляд подій за 15 вересня

Звалище комунального автотранспорту у Маріуполі Фото: t.me/mariupolrada

Огляд найважливіших новин за четвер, 15 вересня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

В результаті ракетного удару російських військ по дамбі Карачунівського водосховища біля Кривого Рогу спостерігається стрімке підвищення рівня води у річці Інгулець.

— Ракетно-артилерійські підрозділи Сил оборони півдня уразили три райони зосередження живої сили, озброєння та техніки у Голій Пристані, Дудчанах і Криничанці.

— Міст через шлюз Каховської ГЕС та переправа у Дар’ївці — під щільним вогневим контролем Збройних Сил України.

— ЗСУ відбили атаки росіян поблизу вісьмох населених пунктів і завдали 12 авіаударів по місцях зосередження військ і техніки РФ. Підрозділи протиповітряної оборони знищили чотири російські літаки.

— Протягом ночі ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали удару по району зосередження живої сили та бойової техніки російських військ у передмісті Херсона.

— На Південнобузькому напрямку військові РФ завдавали вогневого ураження вздовж всієї лінії зіткнення та здійснили 48 вильотів повітряної розвідки БпЛА.

***

У Херсоні поліція викрила колаборантів з-поміж двох колишніх працівників одного з університетів, — поліція Херсонської області.

Вони добровільно обійняли в захопленому ВНЗ посади «доцента кафедри ботаніки та захисту рослин» та «проректора з адміністративно-господарської діяльності».

***

Окупанти перенесли початок навчального року в Новій Каховці на 19 вересня, спробують відкрити хоча б дві школи

Російські загарбники перенесли початок нового навчального року в захоплених ними школах Нової Каховки Херсонської області на 19 вересня. В цей день вони планують відкрити лише два навчальні заклади. Хоча раніше обіцяли, що в громаді працюватимуть 7 шкіл з наявних 13.

***

У Маріуполі люди виходять на стихійні мітинги через відсутність води та світла у будинках

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

«Незадоволення мешканців зростає. Черговий мітинг від мешканців з пр. Перемоги. Люди покинуті напризволяще в центрі Лівобережжя без води та електрики. Окупаційна адміністрація, навіть не ховаючись, вже й не обіцяє «відновлення». Хвиля соціального незадоволення шириться Маріуполем», — написав Андрющенко.

***

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляє, що Збройні сили в ніч проти 15 вересня знищили базу окупантів у Новій Каховці на Херсонщині

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомляє, що Збройні сили в ніч проти 15 вересня знищили базу окупантів у Новій Каховці на Херсонщині.

«Результат куріння цієї ночі на одній з баз росіян в Новій Каховці», — йдеться в повідомленні.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter