На двох стільцях: як українські посадовці продовжують вести бізнес у Криму

Публікації

Одна із прогалин е-декларацій — статки депутатів та чиновників в анексованому Криму. Перевірити достовірність поданої інформації про нерухомість чи реальний масштаб бізнес-активів на окупованому півострові практично неможливо, тим паче, якщо їх придбали після анексії. За таких обставин легко обійти українське антикорупційне законодавство, адже це майно не «світиться» в українських реєстрах. Втім, власники кримських активів мають також значні ризики. По-перше, вони можуть потрапити на гачок російських спецслужб, а по-друге, якщо інвестуватимуть у бізнес чи нерухомість, неминуче стануть порушниками санкцій ЄС та США, підтриманих і Україною. Попри ці ризики, багатьом українцям «зі статусом» поки що вдається всидіти на двох стільцях – мати державну посаду чи депутатський мандат в Україні. І при цьому, дотримуватися російських окупаційних законів  задля збереження нерухомості та бізнесу у Криму.

Аналіз е-декларацій першої хвилі видав більше 600 прізвищ українських депутатів, суддів, прокурорів (серед яких — і високі чини ГПУ), офіцерів ЗСУ та урядових чиновників, які мають майно у Криму — землю, апартаменти, квартири, житлові будинки, котеджі та гаражі.

Для більшості декларантів придбане до анексії майно на півострові тепер недоступне. Є ризик його втратити або потрапити до рук ФСБ чи ГРУ і опинитися перед вибором: поповнити лави «українських диверсантів» чи погодитись на співпрацю з російськими спецслужбами.

Хоча є численні винятки. Наприклад, депутат від Опозиційного блоку Євген Балицький, який часто їздить до Криму, каже, що ФСБ ним не цікавиться. Він задекларував на дружину «нежитлове приміщення» у Севастополі, яке, за його ж зізнанням, виявилось апартаментами в готельному комплексі «Аквамарин».  

Олександр Балицький (крайній зліва) Фото: зі сторінки у соцмережі

Також, в  Криму тепер мешкає та має невеликий бізнес старший син нардепа Балицького — Олександр. Щойно одружившись на росіянці, торік він відпочивав на яхті під російським прапором у Балаклаві.

Також, за даними російського офіційного реєстру, син депутата Балицького взяв російське громадянство. Зазначимо, що це був свідомий вибір, бо Балицькі — із Мелітополя, тобто не з мешканців Криму, яких після анексії автоматично зарахували до громадян РФ. Чи відмовився Балицький-молодший при цьому від українського громадянства нам не відомо.

Нерухомість в Криму в українських декларантів є різна: від житлових квартир та будинків і землі під ними, до нерухомості як джерела прибутку, наприклад, курортно-туристичних закладів. На відміну від квартир та будинків, які просто оформлювали в місцевому реєстрі,  бізнес-нерухомість оформлюється через реєстрацію підприємств у так званому «держреєстрі РФ (ЕГРЮЛ)».

Наприклад, парк-готель депутата Ігоря Шкірі (депутатська група «Відродження») у Гаспрі «Марат» перереєстровано на російське ООО «Парк-отель «Марат». Колишній регіонал Шкіря, як з’ясувалося, часто буває у «Мараті», який є одним із найбільших готелів на Південному березі Криму.

Мешканець Гаспри Володимир живе по сусідству із «Маратом» і доволі часто бачить й самого Ігоря Шкірю, й інших членів його родини. Тож Шкірі є що втрачати в анексованому Криму:

«Шкіря періодично приїжджає, незабаром, кажуть знову приїде. Наприклад, перед Новим роком приїжджав із дружиною, нещодавно син був його. Він на своїй машині із київським номером. Як він заїжджає, правда, я не знаю», — каже кримчанин Володимир.

Ще одна категорія декларантів-політиків представляє сімейний бізнес, який родичі завбачливо розподілили на вільній та окупованій території України. 

Знайомтеся. Він — Олександр Присяжнюк, народний депутат «Народного Фронту» та син відомого регіонала Анатолія Присяжнюка, що в часи Януковича керував Київщиною. Вона —  Ольга Джарти, донька покійного екс-прем’єра Криму — Василя Джарти.

Олександр Присяжнюк та Ольга Джарти. Фото: JetSettet.ua

Разом вони — подружжя, яке має чимало нерухомості. Сьогодні у них — сім земельних ділянок площею понад 1 гектар, будинок на тисячу квадратів, елінг та 6 квартир площею більше тисячі квадратів. Нерухомість розташована в окупованих Криму і Донецьку, а також Вінницькій та Київській областях і в самому Києві.

Згідно із декларацією Присяжнюка, на окупованому півострові у нього невеличкий елінг у 42 квадрати у селищі Нікіта, зате у дружини — квартира в Ялті на 185 метрів та апартаменти у селищі Курпати.

У своїй декларації за 2015-й рік Олександр Присяжнюк вказує дві компанії, кінцевим бенефіціаром яких він є. Це ТОВ «Аль-Го», яке він заснував разом із Олександром Гребенніковим у Сімферополі. За вказаними у реєстрі видами діяльності, ТОВ здійснювало торгівельну діяльність, вантажні перевезення, готельний бізнес та оренду приміщень. Втім, знайти інформацію, що саме фірма робить насправді, не вдалося, і вона не має навіть сайту.

Але попри анексію Криму, фірма депутата Присяжнюка продовжує діяльність на півострові. Для цього була створена фірма-клон, яка підлаштувалася під законодавство РФ.

Та ж сама назва, той самий Олександр Гребенніков у засновниках. А от замість Олександра Присяжнюка в російському реєстрі вже його батько — екс-регіонал Анатолій Присяжнюк.

Голова родини Анатолій Присяжнюк родом із Вінничини, та кар’єру зробив у Криму. Багато років був заступником начальника управління ДАІ в Криму, потім — начальника главку МВС в АРК, голови Ради міністрів. Нарешті у 2006-му він очолив ДАТ «Чорноморнафтогаз».

Міністром Мінпаливенерго на той час був Юрій Бойко, який під час виборів 2010-го керував виборчим штабом Партії регіонів у Київській області. За його ж протекції область після перемоги Януковича очолив Присяжнюк. На цій посаді він пробув до 2014-го року. Після Майдану та втечі екс-президента склав з себе повноваження.

Голова Київської ОДА Анатолій Присяжнюк (ліворуч), голова ВР України Володимир Рибак (другий ліворуч) і прем’єр-міністр України Микола Азаров (третій праворуч) в Києві, вересень 2013 р. Фото: УНІАН

На початку 2015-го прокуратура Київської області відкрила кримінальне провадження стосовно Присяжнюка за підозрою у зловживанні владою і розтраті держмайна. Його підозрювали в тому, що в 2011-му році він як глава ОДА залучив до реконструкції вулиці Набережної у Вишгороді фірму без конкурсу, яка перерахувала 36 мільйонів бюджетних гривень фіктивним фірмам.

Але після цього єдиного повідомлення прокуратури, більше про цю справу згадок немає. Ми надіслали інформаційний запит, аби дізнатися про стан її розслідування. У прокуратурі Київської області нам відповіли, що «розслідування триває, жодній особі про підозру не повідомлялось».

Влітку 2015-го Присяжнюк-старший, який за версією слідства втік до Криму, знайшовся на Криті: його сфотографували на пляжі.

Анатолій Присяжнюк тоді запевняв ЗМІ, що не відпочиває і не змінив місце проживання.

«Губернатор Криту — мій давній друг, з яким ми товаришуємо сім’ями вже не один рік. Тож коли я звернувся до нього з проханням посприяти в оздоровленні дітей, він відразу ж відгукнувся на моє прохання. Окрім того, домовилися з ним ще й про відпочинок поранених бійців АТО», — говорив Присяжнюк в інтерв’ю УНІАН, запевняючи що ніхто його не переслідує, він вільно буває у Києві і навіть у зоні АТО.

Дружина Анатолія Присяжнюка і мати народного депутата Олександра Присяжнюка свій бізнес в Криму започаткувала у 2005-му році. Її партнер — Михайло Смолянов — багаторічний депутат парламенту автономії, який після анексії став «депутатом» так званого «Госсовета Республики» від партії «Единая Россия».

Михайло Смолянов, депутат так званого «Госсовета Республики» від партії «Единая Россия». ФОТО: crimea.gov.ru

Смолянов є власником групи компаній «Автодель» — найбільшого на півострові оператора автомобільного ринку. На двох із Тетяною Присяжнюк має товариство з обмеженою відповідальністю «Автоцентр-Крим», що спеціалізується на торгівлі автозапчастинами.

Після анексії Криму автомобільний бізнес Смолянова-Присяжнюк мав би занепасти, адже санкції ЄС, автомобілі виробників якого «Автодель» продавала як офіційний дилер, забороняють торгівлю з окупованим півостровом. Однак, Смолянову вдалося якимось чином обійти санкції. «Автоцентр-Крим», як і всі інші фірми із групи «Автодель», була перереєстрована за російським законодавством. А Тетяна Присяжнюк залишалася співзасновником у «Автоцентр-Крым» до вересня 2015 року.  

Та з Михайлом Смоляновим у Криму в неї є ще один спільний бізнес — Товариство з обмеженою відповідальністю «М.І.С». Згідно із українським реєстром, основним видом є діяльність у сфері зв’язків із громадськістю.

Та вже в російському реєстрі фірма-клон має за основну діяльність комерційних та підприємницьких організацій, у додаткових — діяльність спортивних об’єктів.

Тож родина Присяжнюків непогано почувається і після анексії Криму. Український політик Олександр Присяжнюк, перереєструвавши на окупованому півострові свою фірму на батька, із легкістю обійшов як західні санкції, так і українське законодавство. Його мати Тетяна Присяжнюк, попри дію санкцій, веде  спільний бізнес із представником окупаційної влади на анексованому півострові.

Журналісти «Слідство.Інфо» намагались зв’язатися з народним депутатом Олександром Присяжнюком протягом кількох тижнів. Писали запити на його офіційну електронну скриньку, вказану на сайті Верховної Ради, намагалися «впіймати» на засіданнях Верховної Ради і домовитись про зустріч через прес-секретаря, але чули тільки про його неймовірну завантаженість роботою та відсутність часу. Сподіваємось, народний обранець таки знайде час для відповідей і ані політика, ані родинний бізнес цьому не завадять.