Олександр Удовиченко: «Прокуратура АРК напрацювала методики отримання доказів вчинення злочинів у Криму і механізми притягнення винних до відповідальності»

Публікації
Заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко Фото: investigator.org.ua

Невідворотність покарання за злочини проти держави Україна і її громадян, вчинені на окупованій території Криму: яким чином цей принцип верховенства права досягається в роботі прокуратури Автономної Республіки Крим? До судів скеровано близько 60 обвинувальних актів щодо колишніх депутатів Криму та Севастополя, працівників прокуратури, які звинувачуються в державній зраді і посяганні на територіальну цілісність краъни, але немає жодного вироку за вчинення цих злочинів. Про розслідування резонансних кримінальних проваджень, про специфіку збору доказів для Міжнародного кримінального суду і механізми притягнення «недоступних» винних до кримінальної відповідальності – в інтерв’ю із заступником прокурора АРК Олександром УДОВИЧЕНКО в програмі Валентини САМАР «Питання національної безпеки» (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська ).

Валентина Самар: Новина дня – прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт у справі колишнього депутата Верховної Ради Криму Олександра Баталіна, якому інкримінується державна зрада.

Олександр Удовиченко: Дійсно, прокуратура АРК за результатами проведеного досудового розслідування скерувала ще один обвинувальний акт стосовно колишнього депутата ВР АРК, який своїми діями надав допомогу в підривній діяльності Російської Федерації проти України. Зокрема, він приймав рішення, які створювали, як ми вважаємо, правове підґрунтя для окупації півострова.

Валентина Самар: Я так розумію, що однакові за складом злочину підозри були оголошені всім колишнім депутатам Верховної Ради АРК. Чому з різною швидкістю йдуть однотипні справи до суду?

Олександр Удовиченко: Це досить непроста робота, тому що в тих умовах, в яких ми перебуваємо з точки зору можливості збору доказів, підтвердження провини тієї чи іншої людини, це дуже складний процес. Всі ми розуміємо, що територія окупована, і ми позбавлені можливості збирати докази і працювати в умовах, в яких працюють наші колеги з інших регіонів України.

Однак, ми напрацювали певні методики отримання та збору доказів вчинення злочинів на території Криму. І вже на сьогодні багато кримінальних проваджень проти колишніх депутатів скеровані до суду, і ця робота буде продовжуватися.

Олександр Баталін Фото: phiolent.com

Валентина Самар: Наскільки мені відомо, пан Баталін внесений до санкційних списків, як і деякі інші екс-депутати Верховної Ради Криму. Також до санкційних списків, і західного і українського, внесено підприємство відоме далеко за межами Криму і України – ПАТ «Завод «Фіолент», де 50%акцій належать державі Україна. Баталін керує цим заводом вже понад 30 років і, як ми думаємо, є також його співвласником через компанію, яка вказана в українському і після захоплення – у російському державних реєстрах. Це американська компанія, яка володіє 30 відсотками акцій цього акціонерного товариства і ці активи не арештовані. Як не арештовані активи більшості захоплених у Криму підприємств, тож їх акції зможуть продаватися у Росії. Ми знаємо, що продається земля державних агарних підприємств, таких як «Массандра», продаються, здаються в оренду  заводи, такі, як «Коктебель». Ці підприємства знаходяться у санкційних списках, але ми знаємо, наприклад, що «Фіолент» продовжує виготовляти продукцію для міноборони РФ і навіть поставляє її на експорт. Що тут ми можемо зробити?

Олександр Удовиченко: Що стосується «Фіоленту», то в межах кримінальних проваджень, які розслідуються стосовно колишніх депутатів Верховної Ради Криму, відпрацьовується і питання їх власності, і питання накладення арештів на це майно.

Якщо ми кажемо про рухоме та нерухоме майно, це досить проста історія: встановили, отримали рішення суду, внесли у відповідні реєстри і все.

Що стосується акціонерних товариств, що ми можемо бачити на прикладі заводу «Фіолент», то тут не так все просто. Потрібно пройти процедури, встановлені законодавством України, в отриманні доступу до певних даних, що надалі дозволить накладати арешти на те чи інше майно. Тому що, на відміну від окупованої території, в Україні діє верховенство права, і ми повинні дотримуватися регламентованих правил і норм кримінального процесу. Вся інформація щодо власників акцій підпадає, згідно чинного законодавства, під інформацію, яка охороняється законом. І цю інформацію потрібно розкривати на підставі відповідних рішень суду, і доводити суду, що маємо необхідні підстави для доступу до цієї інформації.

Я запевняю, що слідчими прокуратури АРК проводиться ця робота. І як тільки ми зберемо необхідну сукупність даних, то одразу звернемося до суду з клопотанням про накладання всіх можливих арештів.

Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Тобто, на сьогодні ми не знаємо усіх кінцевих бенефіціарів захопленого “Фіоленту”?

Олександр Удовиченко: Ми кажемо про пана Баталіна, який обвинувачений, і про встановлення частки його акцій.

Щодо питання державної власності, яка була незаконно захоплена на території півострова, ми проводимо роботу щодо встановлення такого майна, щодо оцінки загальної вартості суми збитків, які нанесені державі Україна цими діями. Хочу повідомити, що нами в межах відповідного кримінального провадження призначено судово-економічну експертизу, яка дозволить нам повністю встановити розмір шкоди, завданої незаконним захопленням державного майна окупаційною владою.  Ми проводимо цю роботу майже по всіх об’єктах .

Валентина Самар: Чому ця робота не проводилася досі?

Олександр Удовиченко: Я можу казати про те, чим ми можемо оперувати в рамках кримінальних проваджень, які розслідуються прокуратурою АРК. За останній рік прокуратурою АРК проведена робота щодо первинної оцінки збитків, завданих незаконним захопленням об’єктів власності держави Україна. Зокрема, Гільдією оцінювачів була встановлена сума збитків майже в 3 трильйони гривень. Однак ми наполягаємо на тому, що в межах кримінального провадження повинна бути проведена відповідна експертиза, яка вже буде мати силу джерела доказу і якою ми зможемо оперувати в суді.

На сьогодні вже призначена відповідна судово-економічна експертиза, і ми зможемо на підставі висновку експерта оприлюднити встановлену суму збитків.

Валентина Самар: І ці справи підуть до національних судів?

Олександр Удовиченко: Одним з основних фундаментальних напрямків прокуратури АРК є розслідування так званих воєнних злочинів на території АРК. Зокрема нашою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за статтею 438 Кримінального кодексу – це порушення норм та звичаїв ведення війни. Багато діянь, згідно з об’єктивної сторони цього злочину, підпадають під дію Женевської конвенції та Римського статуту. І факти, встановлені в межах цього розслідування, можуть бути скеровані до Міжнародного кримінального суду. Найближчим часом нами буде подане повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, пов’язаних з власністю держави Україна та приватною власністю, захопленою на території півострову.

Валентина Самар: Розкажіть про саму процедуру збору і подачі доказів.

Українське НВАО «Масандра», захоплене і «націоналізоване» після окупації Криму

Олександр Удовиченко: На даний час нами фіксуються докази тих дій, які, відповідно до міжнародних нормативно-правових актів, які я назвав, можуть відноситися до воєнних злочинів та підпадати під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Зокрема, фіксуються факти незаконного захоплення власності, факти порушення прав громадян на території АРК, а це переслідування за релігійними, політичними та іншими поглядами. В тому числі, це і незаконний призов на військову службу, це незаконне переміщення осіб, які відбувають покарання, з території Криму до Російської Федерації, це вимушене переселення населення нашої держави. Це саме ті напрямки, які нами фіксуються, отримуються докази цих діянь. Після чого будуть формуватися відповідні позови до Міжнародного кримінального суду, і які будуть прийняті Міжнародним кримінальним судом, якщо ці позови будуть обґрунтовані, і буде доведено, що ці факти мають місце.

Валентина Самар: Є відчуття, що прокуратура АРК віддає преференції підготовці матеріалів до міжнародних судів. У вас є недовіра до національних судів? Адже багато злочинів вже мали бути розслідувані, наприклад, справа Андрія Щекуна, якого катували, незаконно позбавляли свободи, тримали в підвалах військкомату в Сімферополі тощо. Він мешкає в Києві, і є всі докази – починаючи від якихось медичних експертиз до встановлення осіб, які його хапали на вокзалі. Ця справа також не піде до національного суду?

Олександр Удовиченко: Велика кількість справ, зокрема проти колишніх депутатів Верховної Ради Криму, скерована саме до національних судів. Окрім цього, до суду скероване кримінальне провадження щодо колишнього прокурора Кримського регіону з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері. Йому інкримінована державна зрада, доведена його провина, і до національного суду скерований обвинувальний акт.

Також щодо депутатів Севастопольської міської ради вже скерована незначна кількість обвинувальних актів, і найближчими днями ми плануємо скеровувати ще. Вони звинувачуються у скоєні злочинів, передбачених ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) та ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

Валентина Самар: Це ті справи, з якими ви не підете в Міжнародний кримінальний суд?

Олександр Удовиченко: Ми намагаємося шукати різні механізми притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності. І кожне кримінальне провадження, кожен злочин є унікальним за своєю суттю і потребує диференційованого підходу.

Там, де ми бачимо, що ефективніше буде звернутися до Міжнародного кримінального суду, ми йдемо цим шляхом. Там де ми бачимо, що є необхідність звертатися до національних судів, ми це робимо. В жодному разі ми не можемо казати про якусь недовіру. Ще раз підкреслюю – наша головна задача забезпечити невідворотність кримінального покарання тим особам, які допустили і продовжують допускати окупацію півострова Крим, та завдають шкоди інтересам нашої держави.

Щодо справи Андрія Щекуна. Досить багато за обсягом слідчих дій зроблено в цьому напрямку і в цьому кримінальному провадженні. Я вас запевняю, що невдовзі суспільство побачить кінцевий процесуальний результат цього кримінального провадження.

Валентина Самар: Армена Мартояна, якого більше знають як «Самвела», оголосили в міжнародний розшук. І це вже другий фігурант, якого Інтерпол погодився оголосити в розшук. Чи готуються якісь нові подання подібного штибу?

Керівник роти «самооборони Криму» Армен Мартоян («Самвел») Фото: Youtube

Олександр Удовиченко: Так, звичайно. Щодо Армена Мартояна, то ми розглядаємо його справу в кримінальному провадженні як громадянина України, який вчинив злочин, завдавши тілесних ушкоджень іншому громадянинові України, вчинив хуліганські дії тощо. Саме тому, що були отримані докази цього, він був оголошений в міжнародний розшук та був поставлений розшуком до бази Інтерполу.

Валентина Самар: Який шанс, що Росія його видасть?

Олександр Удовиченко: Згідно з матеріалами кримінального провадження, пан Мартоян є громадянином України, і згідно з нормами міжнародного законодавства, Росія зобов’язана видати його в разі відповідного запиту держави Україна. Якщо він буде затриманий на території будь-якої іншої держави, на яку поширюються дії та юрисдикція Інтерполу, то ми зможемо його отримати для того, щоб піддати суду в нашій державі.

Валентина Самар: Нещодавно ви в складі урядової делегації побували в Брюсселі. Що це був за захід, і який сенс прокурорам їздити на дипломатичні конференції?

Олександр Удовиченко: Це не конференція, це були консультації щодо продовження санкцій проти Російської Федерації за тимчасову окупацію Криму. На цьому заході разом зі мною були присутні перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юсуф Куркчі, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапар та держсекретар Міністерства інфраструктури Андрій Глущак. Я хочу відмітити роботу цих людей, тому що я став свідком того, як завзято вони вели переговори з європейськими колегами, які відповідають за санкції.

Я там був як представник правоохоронного органу, який добуває докази тих обставин, про які казали колеги. Щоб це були не просто слова чиновників про якісь факти порушення прав людини, а підтвердження того, що ми отримуємо докази в рамках певних кримінальних проваджень. Саме це я і доповідав європейським колегам.

Валентина Самар: Коли ми побачимо перші вироки у тих кримінальних провадженнях, які давно вже скеровані до суду? Що зі справами Василя Ганиша та та Володимира Галічія , екс-депутатів Верховної Ради АРК  та Севастопольської міськради?

Олександр Удовиченко: Буквально на днях відбувалося чергове судове засідання, адже наші прокурори щоденно, не піднімаючи голови, роблять свою роботу.

Валентина Самар: Ці справи валяться в суді?

Олександр Удовиченко: У цих справах будуть отримані обвинувальні вироки найближчим часом. Прокуратура АРК і державні обвинувачі, які її представляють та підтримують публічне обвинувачення, все для цього роблять.