Коли інвестор – віце-губернатор…

Публікації
Заступник голови Херсонської ОДА Євген Рищук Фото: Facebook

База відпочинку “Десна” на Арабатській стрілці розміщена у першій лінії від моря і займає майже три гектари землі. До минулого року вона належала Приватному акціонерному товариству  “Чернігівгаз”. Тут задешево відпочивали працівники підприємства та їхні сім’ї. Восени 2017 року базу відпочинку продали. Напередодні переоцінки вартості землі у селі Стрілковому, де знаходиться “Десна”, громадськості стало відомо, що новий власник викупив і землю під пансіонатом. Покупцем виявилась фірма, що належить дружині віце-губернатора Євгена Рищука. Місцеві активісти вважають, що саме бізнес-інтереси  херсонських чиновників є справжньою причиною гальмування процесу децентралізації в районі.

ПрАТ “Чернігівгаз” контролюється компаніями, що опосередковано належать олігарху Дмитру Фірташу, частка державного “Нафтогазу України” становить 25 відсотків. Попри заможність власника, база відпочинку компанії на Арабатській стрілці   виглядає досить таки  “втомленою”.   

Колишня директорка “Десни” Валентина Субота розповідає, що після зміни керівництва ПрАТ “Чернігівгаз” база відпочинку для його працівників забезпечувалась скупо.

“База фінансувалася погано. Давали мало будматеріалів, щоб підготувати базу до сезону відпочинку. Просто її штучно готували до продажу”, – вважає  Валентина Субота.

База відпочинку “Десна”, фото: investigator.org.ua

Восени 2017-го  базу “Десна” продали. А навесні цього року компанія-покупець  – ТОВ “Аквавіт” викупила й земельну ділянку під пансіонатом, що прилягає до моря.

“Товариство з обмеженою відповідальністю “Укравіт”  придбало земельну ділянку у власність шляхом викупу. Загальна площа – 2,86 гектара. Зазначена земельна ділянка має експертну оцінку вартості у 1 833 712 грн. Частину коштів (743 тис грн.), “Укравіт” вже передплатило Стрілківській сільській раді”, – повідомила Світлана Новельска, юристка Стрілківської сільської ради.

Світлана Новельска, юристка Стрілківської сільської ради, фото: investigator.org.ua

ТОВ  “Укравіт” належить  Вікторії Рищук – дружині  заступника глави Херсонської обласної держадміністрації Євгена Рищука. Придбання нових активів  віце-губернатор підтверджує. Каже, що це не перша сімейна інвестиція в туристичний бізнес.

“Коли мені задають питання: “Ну що ти там щось собі виділив?” Я кажу, що, слава Богу, моя родина живе у достатку і має можливості купувати об’єкти які нам цікаві. Тим паче, у нас  кінний клуб є, якщо хтось там був та бачив – це клуб європейського рівня”, – розповів Євген Рищук.

Євген Рищук, заступник голови Херсонської ОДА     фото: Херсонщина за день

Громадська діячка Лариса Шаймарданова, яка мешкає у Стрілковому, каже, що купівля землі на Арабатці зараз досить вигідна справа. Адже скоро буде переоцінка вартості землі, тож ціни зростуть в рази.

“Ціна, за яку земля продана пану Рищуку, непогана – 65 гривень за квадратний метр. Та я знаю, що юристи Рищука начебто приїздили сюди та вмовляли нашу сільську раду знизити ціну вдвічі. Зараз подані документи на переоцінку вартості землі, і це вже буде в середньому 115 гривень за квадрат. Тому пан Рищук погодився цю ціну заплатити”, – повідомила Лариса Шаймарданова.

Місцеві активісти вважають, що апетити обласного начальства до землі на курортній Арабатці можуть бути причиною гальмування процесів децентралізації в регіоні. Адже всупереч бажанню жителів Стрілкового та Щасливцевого, їх не відпускають у окрему об’єднану територіальну громаду. Більше того,  у Генічеському районі досі не створено жодної ОТГ.

“Рівно рік тому наші місцеві депутати під тиском обласної ради вийшли з процесу децентралізації. Зробили вони це в обмін на повний пакет документів по розширенню меж села. Виходить наші чиновники часу не втрачають та думають лише про власне збагачення”, – каже Лариса Шаймарданова.

Лариса Шаймарданова, фото: investigator.org.ua

Євген Рищук із цим твердженням не погоджується. Каже, що  основна причина відмови обласної адміністрації погоджувати об’єднання у територіальну громаду двох сіл на Арабатській стрілці –  загроза сепаратизму.

“Це кордон з Кримом і це заявлено на рівні держави, що Генічеський район не може бути децентралізований. Бо є ризики, що Стрілкове і Щасливцеве випадково можуть виявитись у Криму”, – каже Рищук.

Родина Рищуків досить заможна. В декларації Євгена Рищука за 2017 рік вказано, що його дружина володіє низкою фірм, популярним заміським рестораном і кінним клубом. У власності подружжя – 22 об’єкти нерухомості та сім дорогих автівок.

На сайті ОДА читаємо, що за функціональними обов’язками заступник її голови Рищук, серед іншого,  відповідає і за реалізацію державної та регіональної політики в галузі курортів і туризму. Сам він у телефонній розмові сказав, що цих повноважень уже не має, тож  придбання бази відпочинку на березі моря не вважає конфліктом інтересів.

“У мене (в повноваженнях – ред.) залишились інвестиції, і все. Ну, конфлікта я не бачу. В чому може бути конфлікт? Гроші з бюджету не виділяються в ці направлення”, – каже політик.

Зараз, може, й не виділяються. Та у 2016 році великого розголосу  набула публікація “плівок Рищука”.На аудіозаписах віце-губернатор розповідав, що домовився із неназванними народними депутатами про виділення із держбюджету коштів на ремонт дороги, що веде до його кінного клубу. Крім того, хвалився, що «плював на будь яку кримінальну справу, бо силу за собою відчуваю».

В інтерв’ю одному з місцевих телеканалів Рищук визнав автентичність запису. Але каже, що запис був зроблений у порушення закону.

“Я не відмовляюсь від жодного слова в цій публікації. Але мною буде написана заява до прокуратури, тому що запис вівся не диктофоном, а це була просто “прослушка”, й, судячи з усього, доволі якісна”, – казав Рищук.

Попри визнання факту розмови, через кілька тижнів після оприлюднення “плівки Рищука” дивним чином зникли з мережі. Але не з архівів журналістів. 

“Це величезне зізнання Рищука в політичній корупціі. Там було записано про дорогу, що було побудована до його кінного клубу фірмою, пов’язаною з ним. Це була пряма субвенція з держбюджету. Він зізнаеться там в корупції”, – повідомив херсонський активіст та головний редактор інтернет-видання “Мост” Сергій Нікітенко.

Сергій Нікітенко, херсонський активіст та головний редактор інтернет-видання “Мост”, фото: investigator.org.ua

У використанні бюджетних грошей у власних цілях пан Рищук не вбачає нічого кримінального. Каже, що  переживає за громаду, а якщо інтереси громади співпадають з інтересами сімейного бізнесу,  то це ще краще.

“Те, що ця дорога буде робитися в тому селі, де знаходиться кінний клуб моєї сім’ї, – так я нічого поганого тут не бачу. Я ж не собі її кладу, я кладу її селу”, – розповідав Рищук.

Чи співпадуть інтереси громади Арабатської стрілки і  нового, наділеного владними можливостями і капіталом власника пансіонату “Десна”, цього сезону побачити не вдасться. За словами Євгена Рищука, цього літа пансіонат курортників не прийматиме – через проблеми із  протипожежною безпекою.

Але в майбутньому, поділився планами віце-губернатор, на місці бази відпочинку буде збудовано сучасний готельний комплекс такого рівня, якого на Арабатці  поки що немає.  Проблем із коштами для інвестицій у будівництво готельного комплексу із басейнами, думається, у нових власників «Десни» не буде. Згідно з декларацією  віце-губернатора, подружжя Рищуків зберігає «у кеші» більше мільйона доларів.