П’ять поверхів над законом

Публікації
Будівництво по вул. Високосна 19-г, смт Антонівка, м. Херсон Фото investigator.org.ua

Будівництво багатоквартирних будинків є досить прибутковим бізнесом, навіть у часи економічної кризи. Сьогодні найбільше цінуються квартири, збудовані подалі від міського гаміру та автодоріг, тому забудовники вишукують для зведення житла тихі місця у приміських селах.

Ось і в селищі міського типу Кіндійка Антонівської селищної ради Дніпровського району Херсону просто посеред приватного сектору розпочалось будівництво багатоквартирного будинку. Мешканці Кіндійки, які не могли отримати інформацію про те, хто й що будує посеред приватного сектору, та чи є законним це будівництво, звернулись до Центру журналістських розслідувань. Відразу зазначимо, що після наших інформаційних запитів до владних установ, біля новобудови нарешті з’явився щит із інформацією про забудовника. Та про все по порядку.

За даними Кадастрової карти України, земельна ділянка площею у 0,27 га за адресою вул. Високосна 19-г, на якій зводиться багатоповерховий будинок, знаходиться у комунальній власності Антонівської селищної ради. Наприкінці 2016 року ділянку передали в оренду трьом мешканцям Каховки  – Валерію Сєрову, Дмитру Розломію та Єлизаветі Лук’яненко. Саме вони і є замовниками будівництва багатоповерхівки посеред села.

Що не так із будівництвом в Антонівці?

Цільовим призначенням цієї ділянки (кадастровий номер 6510165300:02:001:1082) вказано будівництво і обслуговування житлових будинків, господарських будівель та споруд. Тобто, так званого індивідуального житла. Отже, ця ділянка не може використовуватись під багатоквартирну забудову, адже, відповідно до класифікації  видів цільового призначення земельних ділянок, вона  мала б мати інший вид і код – 02.03 “Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку”.

Таким чином, ця земля є звичайною присадибною ділянкою, на якій можна побудувати хіба що приватний котедж, але аж ніяк не багатоквартирний житловий будинок. Для цього потрібно змінити цільове призначення ділянки і договір про її оренду.

Скрін з Кадастрової карти України Фото investigator.org.ua

Будівництво на орендованій території розпочалось ще у 2017 році, і з того часу на паркані будівництва мав би бути розміщений “паспорт будівництва”. Однак забудовник нехтував цією нормою закону аж до вересня цього року.  Щит із інформацією про будівництво, його замовників та генпідрядника з”явився лише після того, як журналісти надіслали запити щодо законності зведення цього об’єкту до контролюючих органів та селищної ради.

Згідно до нових Державних будівельних норм, які набули чинності з 1 вересня 2018 року, у зоні селищ міського типу можна будувати багатоквартирні будинки до 15 метрів заввишки (до 5 поверхів включно). Новобудови, які зводяться вище 15 метрів, порушують норми селищної території. Багатоквартирний будинок по вул. Високосна 19-г у смт. Антонівка почали зводити, коли діяли інші ДБН, але і вони вводили обмеження для будівництва багатоповерхівок у селі –  необхідність їх зведення потребувала обґрунтування.

Скрін з гугл-мапи Фото investigator.org.ua

У ДБН чітко зазначено, що новобудова має знаходитись від будинків приватного сектору на відстані, не меншій за висоту самої новобудови. Отже, якщо висота будинку – п’ять поверхів, а це близько 17-ми метрів, то, відповідно, і відстань до індивідуальної забудови має бути не меншою за 17 метрів. Однак, як можна пересвідчитись, від новобудови до найближчого приватного будинку – всього лише кілька метрів. Крім того, від будівництва до території дитячого садочка – менше 10 метрів, і їх розділяє лише вузька дорога.

Дитячий садок просто поруч з будівництвом Фото investigator.org.ua

Вид на будівництво з двору дитсадка Фото investigator.org.ua

Державні будівельні норми також передбачають максимально допустимий відсоток забудови на ділянці землі: при розміщенні п’ятиповерхового будинку він має складати лише 40% від загальної площі земельної ділянки, та ця норма, як можете судити із фото та відео будівництва, забудовником також не була дотримана.

Велосипедний проїзд для пожежних машин

Для багатоповерхових будинків у п’ять поверхів та вище має бути забезпечений під’їзд до будинку пожежних машин з усіх боків. Але в нашому випадку обмежена площа і специфічне розташування ділянки не дозволяють цього зробити. Ось що встановлюють ДБН, яких мають дотримуватись забудовники:

“До житлових будинків заввишки дев’ять поверхів і більше та до громадських будинків заввишки 5 поверхів і більше слід передбачати проїзди завширшки не менше 3,5 м або смуги завширшки 6 м, що придатні для проїзду пожежних машин з двох поздовжніх сторін багатосекційних житлових будинків та громадських будинків і з усіх сторін односекційних житлових будинків”.

Це необхідно для того, аби при виникненні пожежі рятувальники могли безперешкодно подавати воду всередину будинку під необхідним кутом. Та необхідні відстані на цьому будівництві відсутні, тут і велосипеду місця замало. Слід також зазначити, що будинок зводиться в тупиковому проїзді, де пожежній машині не буде місця для повороту.

Забудовники

Як уже зазначалось вище,  земельну ділянку за адресою вул. Високосна 19-г було передано в оренду трьом фізособам –  Валерію Сєрову, Дмитру Розломію та Єлизаветі Лук’яненко. Усі вони проживають у м. Нова Каховка Херсонської області. Зводить багатоповерховий будинок будівельна компанія-підрядник ТОВ “Олеся”, що належить Валерію та Валентині Сєровим. У власності Сєрова також Новокаховський залізобетонний завод, тенісний клуб і ТОВ “Система-майстер”.

Валерій Сєров – директор ТОВ “Олеся”Фото www.olesia.in

Другий орендар – Дмитро Розломій  – є сином депутата Новокаховської міської ради Павла Розломія, директора та одного із кінцевих бенефіціарів аудиторської компанії «Фінансові резерви», що інвестує в будівельні проекти.

Третій орендар – Єлизавета Лук’яненко, дочка секретаря Новокаховської міської ради Олександра Лук’яненка, , дружина якого є співвласницею тієї ж аудиторської компанії «Фінансові резерви».

Олександр Лук’яненко – секретар Новокаховської міської радиФото www.visti.ks.ua

Усі три  родини є давніми знайомими, а їхні партнерські відносини вийшли за межі Нової Каховки та сягнули  передмістя Херсону, де зростає новий будинок.

Як правило, ТОВ “Олеся” виконує будівельні роботи, замовником яких є інша  компанія Сєрова – “Система майстер”. Вона ж реалізує збудовані квартири, а інвестує в будівництво АК “Фінансові резерви”. Ці компанії, судячи із рішень місцевої влади, отримують у Новій Каховці привабливі земельні ділянки під будівництво багатоповерхових житлових будинків. Якщо ж на тих ділянках вже є будівлі з фонду комунальної власності – тим гірше для них. Є випадки, коли такі будівлі зносять, і на їхньому місці виростають новобудови.

Наприклад, у 2015 році АК “Фінансові резерви” та ТОВ “Олеся” у Новій Каховці побудували багатоквартирний будинок за адресою, вул. Історична (Леніна), 5 . Новокаховська міська рада виділила їм землі комунальної власності разом із будівлею колишньої вечірньої школи. По завершенню будівництва багатоквартирного будинку у цокольне приміщення перенесли Управління освіти Новокаховської міської ради, а земельну ділянку комунальної власності і саму будівлю, що знаходилась за адресою вул. Героїв України (Карла Маркса), 6 , так само здали в оренду компанії АК “Фінансові резерви”. Депутати Новокаховської міської ради вирішили реконструювати будівлю Управління освіти, та ця реконструкція обернулась знищенням приміщення.

У квітні 2016 року громадські активісти збирали підписи  під зверненням до начальника Новокаховської поліції, з вимогою розслідувати факт знищення історичної будівлі. Перед цим у березні 2016 року Новокаховський міський суд постановив вилучити усі проектні документи та договір про спільну діяльність ТОВ “АК “Фінансові резерви” і Новокаховської міської ради, на цей час будівництво мало бути зупинено, але натомість воно тривало. У 2016 році було відкрито кримінальне судове провадження, в якому Управління ДАБІ у Херсонській області вимагало зупинити будівельні роботи у цій будівлі, посилаючись на свій наказ, але Херсонський окружний адміністративний суд фактично розв’язав руки ТОВ “АК “Фінансові резерви” та постановив: наказ Управління ДАБІ скасувати та визнати недійсним.  І вже у 2017 році на цій ділянці виросла нова багатоповерхівка, де не знайшлося місця управлінню освіти, оскільки частина приміщень була здана під офіси, інша під житлові квартири.

Історична будівля Новокаховського управління освіти Фото www.tavriya.ks.ua

Покровителі з Новокаховської міської ради

Яким чином Сєрову, Розломію та Лук’яненко вдається отримати найкращі ділянки? Ймовірно, не останню роль у цьому везінні грає входження представників їхніх родин до міської влади, яка й розподіляє власність громади. Як уже згадувалось, секретарем Новокаховської міської  ради Ради є Олександр Лук’яненко, дружина якого разом з Павлом Розломієм фінансує девелоперські проекти. Павло Розломій теж є депутатом Новокаховської міської ради від партії “Відродження , хоча чомусь не вказує цей факт у своїй декларації. Своє майно Павло Іванович приховує від декларування та ховає за родичами, тим паче це зробити в його ситуації досить легко, бо він має прийомного сина з іншим прізвищем – Олександра Крименчука, на якого й оформлює своє майно.

Рідний же син Павла Івановича – Дмитро Розломій, веде будівельний бізнес не лише на Херсонщині. У 2015 році в окупованому Криму, а саме – в елітній Лівадії, було зареєстровано будівельну компанію “НК-СТРОЙ”, одним із власників якої є Дмитро Павлович Розломій. Компанія має 33 види діяльності – від будівництва житлових будинків до  буріння свердловин, на які в окупованому Криму зараз великий попит. Однак особливої активності, судячи із фінансових звітів, не виявляє.

Дмитро Розломій у Криму Фото www.facebook.com

Ще один штрих до портрету новокаховського забудовника: свого часу радниця міського голови Херсону Катерина Гандзюк писала, що Дмитро Розломій за фальшивим посвідченням журналіста отримав дозвіл на зброю.

Список земельних ділянок, виділених Новокаховською міською радою згаданим бізнесменам та депутатам, чималенький.

Зокрема, Павлу Розломію вдалось отримати територію човникової станції у мікрорайоні Центральна Основа, на місці якої був зведений комплекс відпочинку “Заплава”, урочисто відкритий 27 липня 2018.

Будівництво готелю на місці човникової станції Фото www.tavriya.ks.ua

Запущена в експлуатацію будівля готелю на місці човникової станції  Фото www.t.ks.ua

Директор ТОВ “Олеся” Валерій Сєров є також й засновником ТОВ “Тенісно-спортивний клуб “Нова Каховка”. У 2016 році Новокаховською міськрадою було прийнято рішення перенести тенісний клуб з вул. Дружби (Дзержинського), 5а  в інше місце. Попри свою впливовість, Валерій Сєров цьому рішенню не перешкоджав. А через два роки управління містобудування та архітектури Новокаховської міської ради надало містобудівні умови тенісно-спортивному клубу для будівництва двоповерхового восьмиквартирного житлового будинку за адресою… вул. Дружби, 5а.

Територія тенісно-спортивного клубу “Нова Каховка” Фото з сайту tavriya.ks.ua

Тож і ця лакома територія у найближчий час буде забудована Валерієм Сєровим нібито для потреб тенісно-спортивного клубу.

Скандальних історій про новобудови компаній, пов’язаних із власниками ТОВ “Олеся”,  у ЗМІ та судовому реєстрі немало. Але мова зараз про інше – про сумнівну законність будівництва багатоповерхівки у селі Кіндійка. Свою впливовість, якщо не сказати – вседозволеність у Новій Каховці забудовники, схоже, перенесли у передмістя Херсону. Не будемо гадати – за рахунок чого і завдяки кому, тут важливіше зрозуміти: чи є сьогодні у місті й області державні органи, здатні зупинити порушення закону, ознаки яких видно неозброєним оком. Порушення, які є потенційно небезпечними для життя людей, адже саме тому вони у вигляді обмежень і жорстких вимог внесені до Державних будівельних норм.

Маємо надію, що це журналістське розслідування стане підґрунтям для розслідування вже правоохоронних органів та сприятиме поверненню ситуації в правове русло, а незаконне будівництво у смт. Антонівка буде зупинено.