«Кримське питання». Петро Порошенко

Публікації
Президент України Петро Порошенко Фото: Youtube Радіо Свобода

У програмах 14 із 44 кандидатів у президенти України взагалі не згадано про окупований Крим. Решта питання деокупації АР Крим та Севастополя та правового статусу захоплених Росією територій фактично обходять. Як і питання гарантій прав кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній батьківщині. Центр журналістських розслідувань вважає, що пробіл у публічних позиціях кандидатів щодо кримської проблематики треба ліквідувати, тож звернувся із однаковими інформаційними запитами до основних претендентів на посаду глави держави.  Першим відповіді на наші питання надіслав штаб кандидата Анатолія Гриценка. Сьогодні ми отримали відповідь від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», хоча інформаційний запит ми адресували кандидату і чинному президенту Петру Порошенку.  

Запити кандидатам у президенти із «кримськими питаннями» кореспонденти Центру журналістських розслідувань  надіслали електронною поштою, а щоб вони, випадково не загубились, доставили ще й нарочно –  завітавши 11 березня до штабів кандидатів.  

У випадку з Петром Порошенком вийшло непросто. Виборчий штаб кандидата презентувався технологом Олегом Медведєвим у партійному  «Відкритому офісі» , на Лаврській, 16. Але потрапити туди нашим кореспондентам не вдалося – на дзвінок охоронця прийшла жінка, яка представилась адміністратором штабу і взяла запит.

Інформаційний запит Петру Порошенку електронною поштою ми відправили відразу на кілька адрес – рекомендовану ЗМІ для запитів президенту та його прес-секретаря  Святослава Цеголка.

Ми так детально описуємо шлях наших запитів, бо за тиждень потому кореспондентці ЦЖР зателефонував представник партії БПП «Солідарність» і повідомив, що наш друкований запит до Петра Порошенка потрапив до них, а відповісти вони можуть лише на питання, які стосуються роботи партії. Офіс партії та виборчий штаб Порошенка (презентований, нагадуємо, Медведєвим)  знаходяться в одній будівлі на Лаврській,16, проте передати наш запит до штабу кандидата представник партії відмовився, порадивши написати президенту на офіційну адресу АП.

Сьогодні Центр журналістських розслідувань отримав листа з електронної пошти партії БПП «Солідарність» (у файлі з дивною назвою «Відповідь про кримських татар»), де було зазначено таке:

«Відповідно до статті 12 Закону України «Про вибори Президента України» партія «БПП «Солідарність» не є суб’єктом виборчого процесу на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року, оскільки вона не висувала кандидата на пост Президента України, тому Секретаріат партії не уповноважений коментувати позицію кандидата Петра Порошенка щодо будь-яких питань, які стосуються його передвиборної програми».

Водночас, «розуміючи суспільний інтерес до тих питань», які були порушені, Секретаріат БПП «Солідарність» відповів на два із них. Відтак, враховуючи, що відведений законом про доступ до публічної інформації термін для надання відповіді на інформаційний запит вийшов,  відповіді Петра Порошенка на «кримське питання» поки що виглядають так:

  1. Позиція щодо правового статусу території АРК та Севастополя після окупації РФ: нині це, за одним законом, – тимчасово окупована територія України, за іншим – вільна економічна зона «Крим», мешканці якої – нерезиденти України.

Відповідь Петра Порошенка: (відсутня)

  1. Позиція щодо реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території.

Відповідь Петра Порошенка: (відсутня)

  1. Чи є у вашій команді людина, яка відповідає за політику щодо Криму?

Відповідь Петра Порошенка: (відсутня)

Відповідь партії «БПП «Солідарність»: Хочемо особливо наголосити, що голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу  Мустафа Джемілєв, які знаходяться у постійному контакті із українцями в Криму, є членами фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді України та безпосередньо впливають на формування політики партії щодо Криму та м. Севастополя, яка, у свою чергу, розглядає звільнення анексованого півострова як однин із ключових пріоритетів своєї діяльності.

  1. Чи відновлена діяльність кримської організації партії Блок Петра Порошенка «Солідарність»? Хто її очолює?

Відповідь Петра Порошенка: (відсутня)

Відповідь БПП «Солідарність»: Партія «БПП «Солідарність» є постєвромайданівською демократичною політичною силою, яка почала розбудовувати свої регіональні осередки у 2014 році – тобто, вже після анексії Російською Федерацією Криму та м. Севастополя. У зв’язку із цим, керівні органи партії не мали технічної можливості створити, а, головне, забезпечити безперервну роботу партійних осередків в окупованому Криму, саме тому вони поки що не створені.

bpp