Рейд штабами

Публікації
Керівник прес-служби штабу Юлії Тимошенко Валентин Трохимчук Фото: investigator.org.ua

Серед  передвиборних програм 44-х кандидатів на пост президента України у 14-ти взагалі не згадувався Крим. У програмах решти кандидатів є згадки про окуповані АР Крим та Севастополь, але питання їх звільнення, правового статусу захоплених Росією територій, які, за одним законом – окуповані, а за іншим – є вільною економічною зоною, фактично усі кандидати обходять. Як і питання гарантій прав кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній батьківщині, яке замовчується фактично усіма кандидатами. Центр журналістських розслідувань вважає, що пробіл у публічних позиціях кандидатів щодо кримської проблематики треба ліквідувати. Тож кореспонденти ЦЖР  звернулись до претендентів на посаду глави держави із інформаційними запитами, у яких поцікавилися їхньою позицією щодо правового статусу території АРК та Севастополя після окупації РФ та реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території. Також нам цікаво, чи є у командах кандидатів люди, які відповідають за політику щодо Криму та чи діє (і під чиїм керівництвом) кримська організація партії, до якої належить кандидат або від якої він йде на вибори. А щоб запити не загубились в електронних поштових скриньках, ми вирішили доставити їх ще й нарочно – завітавши до штабів кандидатів. 

За результатами опитувань різних соціологічних центрів, лідерською п’ятіркою президентських перегонів наразі є  Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко та Юрій Бойко.  До них і завітаємо.

Перший у нашому маршруті –  виборчий штаб чинного президента Петра Порошенка. Попри те, що Петро Олексійович – самовисуванець, його штаб знаходиться у тій же будівлі, де розташований головний офіс партії його імені  – Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Знаходиться він на престижному Печерську, на вулиці Лаврській, 16.

Речник виборчого штабу кандидата у президенти України Петра Порошенка Олег Медведєв на брифінгу у Відкритому офісі «БПП «Солідарність» 19 лютого запевнив, що штаб є відкритим для спілкування.

«Штабом є це місце, де ми знаходимось. Поруч знаходиться офіс партії. Це місце вже більше року позиціонується як відкритий простір для спілкування. Тут відбулося дуже багато різноманітних заходів, зокрема Європейський психоаналітичний конгрес, де збиралися послідовники Фрейда і Лакана», – розповів Медведєв.

Будівля, де знаходиться штаб Петра Порошенка Фото: скріншот відео 24 канал

Проте назвати приміщення, де знаходиться штаб, «відкритим простором» наразі складно. Щоб пройти туди, необхідно спочатку подолати пропускний пункт тих самих «послідовників Фрейда і лакана» – приватного Міжнародного Інституту глибинної психології. На вході сидить охорона, яка не пропускає нікого без спеціальних перепусток.

Тож пройти всередину і зняти на камеру роботу штабу нам не вдалося – ми лише передали інформаційний запит адміністраторці штабу, яка спустилася до нас після 15 хвилин очікування.

А ось наша спроба надіслати відповідний запит до Адміністрації президента поштою виявилася невдалою: швидко надійшла відповідь про те, що «поштова скринька отримувача переповнена». Почистити треба, пане Цеголко!

Відповідь з АП Фото investigator.org.ua

Цікава деталь: співвласником Міжнародного Інституту глибинної психології, у дворі якого розташовано офіс партії і штаб Петра Порошенка, є Анатолій Толстоухов – колишній регіонал, який до Революції Гідності неодноразово обіймав посаду міністра Кабінету міністрів України, а у 2011-2013 роках був спеціальним представником прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Анатолій Толстоухов Фото: facebook А.Толстоухова

Окрім того, за інформацією видання «Наші гроші», земельна ділянка, на якій знаходиться інститут і  штаб, і на якій раніше працювала взуттєва фабрика, віддана в оренду до 2027 року фірмі ТОВ «Підприємство Київ». Дозвіл на проведення земляних робіт на території поблизу Києво-Печерської лаври фірмі надало міністерство культури.  Програма розслідувань  «Схеми»  у 2017 році з’ясувала, що це підприємство пов’язано з колишнім бізнес-партнером Петра Порошенка – Костянтином Григоришиним, співкерівником виборчого штабу БПП Давидом Жванією та давнім бізнес-компаньйоном Порошенка – Олегом Гладковським.

За даними Єдиного держрежстру, правонаступник взуттєвої фабрики – ТОВ «Підприємство Київ» – засноване вісьмома  юридичними особами (бенефіціаром однієї з них записаний Максим Марков, Болгарія) та  киянином Євгеном Бесарабом. Він контролює фірми «Нерухомість та капітал» і «М.Т.К. Консалтинг», був співзасновником страхової компанії «Мега-поліс». Усі ці активи, за даними «Наших грошей»,  контролюються екс-нардепом Миколою Мартиненком і його оточенням. За словами нардепа Сергія Лещенка, партнером Мартиненка у колишній взуттєвій фабриці є Петро Порошенко. Як вказує Лещенко, вони після Майдану у 2004 році викупили цей об’єкт в групи «регіонала» Сергія Льовочкіна для подальшої забудови. Тепер тут розташований штаб партії «БПП-Солідарність».

Наступна зупинка – штаб Володимира Зеленського. Він розташований у центрі Києва за адресою Велика Васильківська, 72 – у приміщенні ТРЦ «Олімпійський», на другому поверсі. Приміщення під назвою «Зе!офіс» знайти не складно, проте довелося пройти декілька кіл через речові ряди торгівельного центру.

Штаб Володимира Зеленського Фото: investigator.org.ua

За скляною стіною працюють до десяти членів штабу кандидата, в основному, молодь. Вхід вільний, тут ані охорони, ані пропускних рамок. Ми передали працівникам офісу наш запит, який вони обіцяли передати Володимиру Зеленському. Проте знімати всередині нам не дозволили. 

«Треба домовлятися заздалегідь, поки екскурсію провести не можемо. Треба дізнатися, коли будуть вільні люди», – пояснили у прес-службі штабу Зеленського.

Штаб Анатолія Гриценка знаходиться на Подолі, навпроти Києво-Могилянської академії  – на вулиці Іллінській, 22. Під офіс винаймають поверх в історичній будівлі. Увійти всередину можна за електронними перепустками, в холі сидять двоє охоронців, далі не пускають. Після очікувань в коридорі до нас вийшла керівниця прес-служби Гриценка Христина Бондаренко. Вона забрала запит і пообіцяла провести екскурсію штабом – за попередніми домовленостями, але без уточнення дати.

Штаб Анатолія Гриценка Фото: investigator.org.ua

Далі на Подолі, на вулиці Турівській, 13 вже багато років знаходиться партійний офіс «Батьківщини» та виборчий штаб, нині – кандидатки у президенти  Юлії Тимошенко. Члени команди Юлії Володимирівни працюють у розкішній віллі за височенним парканом. На відміну від штабів інших кандидатів, тут найсуворіша пропускна система – навіть до холу не пропускають. Продедура проста: людина підходить до дверей, дзвонить, за дверима охоронець питає про мету відвідування і тоді вирішує, що робити. Коли один із працівників штабу виходив, через відкриті двері нам вдалося побачити електронну рамку.

Штаб Юлії Тимошенко Фото: investigator.org.ua

Представника прес-служби чекати довелося на вулиці. За 10 хвилин до нас підійшов керівник прес-служби штабу Валентин Трохимчук. Прийняв інформаційний запит, пообіцяв передати його особисто Юлії Тимошенко та запевнив, що провести нас всередину штабу можна, але «не зараз».

«Прямо зараз я так організувати це не можу, але ми можемо про це поговорити. Я не знаю, коли це можна організувати. Треба щоб працював штаб, щоб були люди. Не можу просто так пустити, є певний порядок, є охорона», –  пояснив Трохимчук.

Отже, за один день ми обійшли  чотири головні штаби кандидатів в президенти України. В усіх прийняли запити з нашими запитаннями з кримської проблематики, але в жодному не були готові показати роботу штабу і поспілкуватись «без попередніх домовленостей». 

Планували відвідати ще й штаб кандидата в президенти Юрія Бойка, який замикає топ-п’ятірку рейтингів. Але тут нас нас чекала найбільша несподіванка: знайти його адресу нам не вдалося. Телефоном представники прес-служби Юрія Бойка відповідали, що інформації про місце розташування штабу поки що надати нам не можуть. Причина такої таємничості (і закритості) наразі також невідома. Спроба «спіймати» Юрія Бойка у Верховній Раді у вівторок, у день пленарного засідання, аби спитати про причини глибокої конспірації штабу, також успіхом не увінчалась. Як повідомили його колеги,  Бойко зник із Ради невдовзі після реєстрації.

Сюжет Євгенії Швіц та Степана Юрченка, Центр журналістських розслідувань