«Кримське питання»: Юлія Тимошенко

Публікації
Юлія Тимошенко Фото ba.org.ua

У програмах 14 із 44 кандидатів у президенти України взагалі не згадано про окупований Крим. Решта питання деокупації АР Крим та Севастополя та правового статусу захоплених Росією територій фактично обходять. Як і питання гарантій прав кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній батьківщині. Центр журналістських розслідувань вважає, що пробіл у публічних позиціях кандидатів щодо кримської проблематики треба ліквідувати, тож звернувся із однаковими інформаційними запитами до основних претендентів на посаду глави держави.  Першим відповіді на наші питання надіслав штаб кандидата Анатолія Гриценка. Замість Петра Порошенка чи його передвиборчого штабу відповідь на деякі з наших запитань надіслала партія БПП «Солідарність». Тепер ми отримали відповідь на наші запитання до кандидата в президенти Юлії Тимошенко – правда, не особисто від неї. За дорученням кандидата в президенти нам відповів Андрій Сенченко, координатор Військового кабінету Юлії Тимошенко.

У програмі кандидатки в президенти Юлії Тимошенко щодо ТОТ Крим і Севастополя є пункти:

  • Завдання української дипломатії – на чолі з президентом – йти у наступ і домагатися колективних заходів з примусу агресора до миру і повернення Криму та Донбасу. Ми доб’ємося організації справжнього переговорного процесу та відновлення миру відповідно до Будапештського Меморандуму. Ми повернемо військово-дипломатичним шляхом мир та окуповані території Криму та Донбасу.
  • Реінтеграція і відбудова звільнених від окупації територій:  Деокупація і реінтеграція тимчасово окупованих територій України – не послідовні етапи, а паралельні взаємопов’язані процеси, якими необхідно займатися вже сьогодні. Нашою командою розроблено українську програму реінтеграції Криму і Донбасу, що є альтернативою сьогоднішній «мінській формулі». Головне завдання цієї програми – зруйнувати стіну страху, нерозуміння і ненависті, яка штучно зводиться між Україною і окупованими територіями. Головне завдання цієї програми – вивести мільйони людей зі стану стресу.
  • Стягнення компенсації з Росії: Ми проведемо ретельну інвентаризацію заподіяної Росією шкоди. Ми готові докласти вичерпних зусиль для притягнення Російської Федерації як держави-агресора до юридичної відповідальності. Мета таких зусиль – отримання компенсації за шкоду, заподіяну українським громадянам, українському бізнесу та українській державі. Ми захищатимемо в судових інстанціях права держави та громадян, які були порушені державою-агресором Російською Федерацією.

Отже, слів про тимчасово окуповані території в програмі досить багато, але відповідей на ті, що цікавлять нас, у ній не було. Публікуємо їх нижче:

  1. Позиція щодо правового статусу території АРК та Севастополя після окупації РФ: нині це, за одним законом, – тимчасово окупована територія України, за іншим – вільна економічна зона «Крим», мешканці якої – нерезиденти України.

Відповідь: Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» буде скасовано. Питання, пов’язані з оподаткуванням громадян України, що мешкають на окупованій території Кримського півострову, і тимчасовий порядок переміщення товарів через лінію розмежування буде врегульовано шляхом внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»;

  1. Позиція щодо реалізації права кримськотатарського народу на самовизначення на своїй історичній території.

Відповідь: Нашою командою підготовлено проект Закону України «Про перехідний період», згідно з яким планується протягом такого періоду визначитися зі статусом Автономної республіки Крим і міста Севастополя, а також врегулювати питання прав кримськотатарського народу. Перехідний період необхідний для відновлення конституційного ладу та дії законів України, а також поступового відновлення прав та свобод громадян України на територіях, що перебували під тимчасовою окупацією Російської Федерації. Перехідний період передбачає врегулювання питань інтеграції деокупованих територій і громадян України, що на них мешкають, до політичної, безпекової, правової, фінансово-економічної, соціальної і гуманітарної системи України, а також повне відновлення роботи органів державної влади України.

  1. Чи є у вашій команді людина, яка відповідає за політику щодо Криму?

Відповідь: В нашій команді за політику щодо Криму відповідає Сенченко Андрій Віленович.

  1. Чи відновлена діяльність кримської організації партії, яка висунула вас кандидатом у президенти? Хто її очолює?

Відповідь: Кримська республіканська організація партії «Батьківщина» не припиняла своєї роботи. Діяльність організації здійснюється з урахуванням особливостей, що пов’язані з тимчасовою окупацією Криму. Керівником організації є член Політичної ради партії «Батьківщина» Сенченко Андрій Віленович.