У глави Мінреінтеграції Резнікова – два нових заступника. Страшно далекі від Криму та Донбасу

Публікації
Віцепрем'єр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков

Поки увага суспільства прикута до коронавіруса, влада якось тишком-нишком завершує формування нового уряду та насичує його кадрами. Щоправда, якість цих кадрів та відповідність посадам подекуди викликають сумнів. Так, наприклад, адвокату та експредставнику України у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську, віцепрем’єрміністру – міністру з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексію Резнікову призначили двох заступників, які не мають і не мали жодного стосунку до окупованих територій. 

Ростислав Замлинський

11 березня 2020 року розпорядженням прем’єра на посаду першого заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій був призначений Ростислав Замлинський.

Випускник Львівської комерційної академії, де здобув ступінь магістра з міжнародних економічних відносин, Замлинський працював у комерційних структурах і державних банках, очолював Ресурсний центр благодійного фонду “Україна 3000” та був фінансовим директором провального  проекту Катерини Ющенко «Дитяча Лікарня майбутнього». 

2014 рік став для Ростислава Замлинського помітною сходинкою у кар’єрі: з крісла комерційного директора заводу “Електронмаш” він перескочив на посаду помічника заступника голови Львівської обласної ради, за кілька місяців став заступником начальника Львівської обласної фінансової інспекції, очолив фінінспекцію Рівненської області, а у 2015 році став заступником голови Львівської облдержадміністрації, яку очолював Олег Синютка.

11 червня 2019 року, під час “великої перезмінки” після президентських виборів,  президент Зеленський призначив Замлинського тимчасово виконувачем обов’язки голови Львівської ОДА. Однак до повноцінного призначення справа не дійшла і вже 5 липня ця посада відійшла Маркіяну Мальському. Цікаво, що Володимир Зеленський тоді ще грався в демократію і  через  Facebook радився, кого призначати на ЛОДА. Серед кандидатів був і Денис Шмигаль, який, втім,  отримав призначення на Івано-Франківськ. 

Ростислав Замлинський Фото: zolochiv.net

Судячи із декларації Замлинського, де вказана заробітна плата, отримана за основним місцем роботи, після Львівської ОДА він працював у ТОВ «Львівенергозбут». Це порівняно нова енергопостачальна компанія, що відпочкувалась від Львівобленерго Ігоря Суркіса в рамках реформи енергосектора. 

За майновою декларацією, Замлинський з дружиною володіють двома квартирами і двома автівками, спільні 450 тисяч гривень тримають готівкою, а  син Владислав – валюту на банківських рахунках. 

7 лютого цього року Ростислав Замлинський також подавав декларацію кандидата на посаду члена Рахункової палати України. Але, як бачимо, фортуна повернулась до нього в іншому місці.  

Отже, представник львівської чиновницької еліти, який ніколи не мав відношення до проблематики тимчасово окупованих територій, тепер буде опікуватися їхньою реінтеграцією.

Людину із заходу в міністерстві з питань реінтеграції ТОТ доповнюватиме людина  із півдня.

Давид Макар’ян

Розпорядження про призначення Макар’яна Давида Борисовича заступником міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України прем’єрміністр Деніс Шмигаль підписав 18 березня. 

Менеджер-економіст за освітою, Макар’ян з 2005 по 2014 роки був директором фітнес-центру «Гранд» у рідному Миколаєві. За даними держреєстру, з  2007 року він також також володів і керував ТОВ «Гранд-Авто-Нік» з основним видом діяльності “роздрібна торгівля автомобілями”. 

Фірма припинила діяльність у 2017 році, коли Макар’ян уже був нардепом, однак цей актив не задекларував, через що НАЗК провела перевела повну перевірку, скерувавши матеріали до суду.  

“За результатами перевірки декларації за 2016 рік депутата Давида Макар’яна встановлено, що посадовець недостовірно вказав вартість свого нежитлового приміщення у м. Миколаєві та не вказав, що є власником ТОВ «Гранд-Авто-Нік»”, – повідомляла прес-служба НАЗК. 

Голова Миколаївської ОДА Олексій Савченко і народний депутат Давид Макар’ян Фото: НикВести

З 2012 року Макар’ян – член партії “УДАР”, обласну організацію якої на Миколаївщині очолював Павло Рябікін. Це був рік виборів і Макар’ян балотувався в народні депутати по мажоритарному округу, але посів лише п’яте місце. Натомість отримав посвідчення помічника народного депутата Павла Рябікіна, який пройшов по списку “Удару”,  і перейняв його посаду керівника обласної організації. У 2014 році Рябікін став заступником голови Київської держадміністрації Володимира Кличка. А нинішній міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков – депутатом від партії “УДАР” і секретарем Київської міської ради.

На позачергових парламентських виборах у жовтні 2014 року Макар’ян очолив Миколаївський регіональний виборчий штаб партії «Блок Петра Порошенка» і обрався у парламент за партійним списком БПП (№66). В Раді працював у комітеті з питань транспорту. 

У декларації кандидата на посаду заступника міністра Макар’ян вказав кілька нежитлових приміщень та квартир у Харкові, Миколаєві та Києві. Згідно декларації, з 1 січня 2019 року він також орендує два будинки відпочинку, що належать ДУСі – Державному управлінню справами.  Схоже, на межі депутатства він встиг закріпитись на державних дачах. Чому їх дві? Можливо тому, що під час парламентської каденції Макар’ян взяв шлюб із колегою – депутаткою від Радикальної партії Олега Ляшка Альоною Кошелевою. 

Писали, що депутатством вона завдячує батькові – директору Харківського лікеро-горілчаного заводу, заснованому “донецькими”. І це, власне єдине з відомого, що пов’язує заступника міністра з Донбасом.  Жодна деталь трудової біографії Давида Макар’яна не дає нам підстави вважати, що він хоч якось обізнаний із питаннями реінтеграції окупованих територій. 

Деніс Денісов, Віталій Кличко, Давид Макар’ян Фото: Facebook Д.Денісова

Давид Макар’ян – заможна людина. Він вказав у декларації  п’ять коштовних годинників вартістю від 224 тис. грн до 456 тис,  автомобіль “Шевроле” у власності та “Ягуар” у користуванні, а також великі суми грошей на рахунках у банках та готівкою, що належать йому і дружині. До речі, як зарплата за основним місцем роботи Альони Кошелевої в декларації чоловіка вказане Державне підприємство “Аеропорт “Бориспіль”. Його, як відомо, вже три роки очолює Павло Рябікін.

Можна лише уявити, скільки часу піде в нової команди МінТОТ 2.0 на оволодіння темою, специфікою питання реінтеграції тимчасово окупованих територій, і всього того комплексу проблем та негараздів, які з цією темою пов’язані. 

Навряд чи цю некомпетентність зможе компенсувати ще одне кадрове рішення: начальницю відділу бухгалтерського обліку та звітності – головну бухгалтерку Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Яніну Бригінець призначено тимчасово виконуючою обов’язків державного секретаря Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. На попередній посаді вона працювала з 2015 року. Але цього вочевидь замало.