Крим – Україна: транскордонне рейдерство

Публікації
АТП 14329, м. Сімферополь Фото Yandex

Четвертий рік триває боротьба за контроль над компанією «Сімферопольське АТП 14329», що володіє комплексом нерухомості на вул Глінки, 61А, в окупованому Сімферополі. І це не дивно, бо після захоплення Росією на півострові відбувся великий перерозподіл власності, який влаштували окупанти та їхні посіпаки з місцевих. Дивно інше: боротьба за ТОВ «САТП 14329» відбувається одночасно і в створених окупантами на півострові «судах», що діють за російським законодавством, і в українських судах. Більше того – рейдери водночас використовують і свої зв’язки в окупаційній «податковій», і особисті дані не дуже тямущих в законодавстві українських громадян з вільної території, і нечистих на руку українських нотаріусів. Центр журналістських розслідувань розбирався, хто в кого вкрав корпоративні права заради ласого шматку нерухомості в столиці окупованого Криму. 

Контрольний пакет ТОВ «Сімферопольське АТП 14329» брати Василь та  Володимир Кунцови разом із сином-тезкою Володимира викупили у Фонду держмайна Криму ще у 2002 році, коли підприємство, що раніше займалося міськими пасажирськими перевезеннями, було у великих боргах. 

Володимир Кунцов розповідає, що їхнім зусиллям відновити діяльність перевізника поклала край економічна криза 2008-2009 років. Поза тим  підприємство трималось на плаву завдяки здачі в оренду комплексу нерухомості, який йому належить. 

Після окупації Криму РФ Кунцови вчинили так, як і більшість кримських підприємців, яким пощастило не втратити бізнес – спробували оформити АТП у російських реєстрах. Але раз за разом отримували відмови, про причини яких – трохи нижче. 

Був інший вихід: змінити юридичну адресу ТОВ з кримської на київську і  працювати в Криму як «іноземне» підприємство. Але тут Кунцових чекав дуже неприємний сюрприз. 

Розповідає адвокат Кунцових Олег Маковей:

«В 2017 році власники прийняли рішення про перереєстрацію ТОВ на підконтрольній Україні території. І коли вони звернулися до реєстру, побачили, що вони вже не є власниками. Почали піднімати документи, з’ясовувати, що там сталося, і з’ясували, що 31 березня 2017 року нібито між ними трьома та невідомою їм особою нібито було укладено договір купівлі-продажу корпоративних прав, за яким 100% часток в товаристві відійшло у власність іншої особи. Це такий собі пан Куковєров». 

Олег Маковій, адвокат  Фото: investigator.org.ua

Громадянин України Іван Куковєров, каже адвокат, на момент оформлення фіктивного акту купівлі-продажу був безробітним, і саме цей безробітний нібито купив у Кунцових «САТП 14329» за чотири мільйони доларів. Втім, за словами Олега Маковея, зміни до Єдиного державного реєстру були внесені за підробленими документами – договором купівлі-продажу та протоколом загальних зборів ТОВ «САТП 14329». Фіктивним було навіть нотаріальне завірення цього «правочину». В рішенні Господарського суду м. Києва від 19.07.2017 наведена відповідь нотаріуса Наталії Мазарчук, яка начебто посвідчила документи: «31 березня 2017 року ОСОБА_5 та ОСОБА_2 до мене не звертались, їх підписи на протоколі загальних зборів учасників ТОВ «Сімферопольське автотранспортне підприємство № 14329» мною не посвідчувались». 

Власне, Куковеров був потрібний лише для того, аби передати 99% часток  «купленого» АТП Ганні Аліманській, яка мешкає в Києві і, за словами Володимира Кунцова, є колишньою дружиною кримського бізнесмена Фелікса Аліманського. Він володіє в Криму фірмами з виробництва електрообладнання – ООО «Эссп Крым» і «Спецарматура», приймає окупаційних «міністрів» та навіть їздить з російськими делегаціями до Сирії. Він ще вигулькне у нашій історії. 

Кунцови, звісно ж, звернулися до Господарського суду міста Києва з позовом про визнання цих договорів і протоколу недійсними та скасування реєстраційних дій. А заодно – і до міністерства юстиції України та до Комісії з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації при Міністерстві юстиції (так звана «Антирейдерська комісія»). Завдяки цьому реєстраційні дії були скасовані. 

Таким чином, з 30 травня 2017 року брати та син Кунцови знову вказані в ЄДР засновниками і кінцевими бенефіціарами  ТОВ «Сімферопольське АТП 14329».

Тут варто звернути увагу на одну юридичну колізію, викликану окупацією Криму Росією. Україна рішення незаконно створених на півострові  «судів» не визнає, в той же час  рішення українських судів кримськими – як і будь якими судами в РФ –  визнаються і створюють там відповідні правові наслідки. 

Цим і скористалася Ганна Аліманська.  ТОВ «САТП 14329» є засновником Командитного товариства «САТП 14329», якому належить комплекс нерухомості за адресою м. Сімферополь, вул. Глінки, 61А, від оренди якого й отримувало основний дохід компанія Кунцових.  Поки Аліманську ще не видалили з українських реєстрів як власницю та директорку ТОВ «САТП 14329», вона продала корпоративні права на КТ «САТП 14329» компанії  «Югспецстрой», зареєстрованій за російським законодавством та близькій до згаданого вище Фелікса Аліманського. 

Таким чином, свою компанію в українських судах Кунцови повернули, а  її «дочку» і майно у Криму – ні. 

В Україні ця справа двічі розглядалася в суді першої інстанції, тричі – в апеляційному суді, двічі вона потрапляла до Вищого господарського суду і один раз – до Вищого касаційного господарського суду Верховного суду. 

За три роки в українських судах було зібрано величезну кількість доказів, що свідчить про те, що договір купівлі-продажу не укладався, розповідає адвокат Олег Маковей. За даними судових рішень, проводились почеркознавчі експертизи, які засвідчили, що жодна зі сторін цього договору його не підписувала, були отримані довідки про перетин адміністративного кордону Херсонщини з Кримом, які також засвідчують, що Кунцови не перебували 31 березня 2017 року на території, підконтрольній Україні. 

АТП 14329, м. Сімферополь Фото Yandex

Натомість 27 вересня 2017 року Аліманська отримала перемогу в апеляційній інстанції  і з рішенням суду звернулася до нотаріуса Олега Щура, який певний час носив прізвище Нотарі і відомий низкою оформлень фіктивних правочинів. Щур поновив Аліманську в ЄДР як  власницю та директорку ТОВ «САТП 14329»,  але подальші суди скасували його реєстраційні дії. 

Справа ще два роки курсувала між судами різних інстанцій, аж поки минулого року не «загрузла» в апеляційному суді. 

«З літа 2019 року ця справа знову знаходиться в суді апеляційної інстанції, де ми з різних причин вже рік не можемо перейти до слухання справи по суті», – каже Олег Маковей. 

У цій справі Ганна Аліманська  є «третьою особою», що не заявляє самостійних вимог. Її представники в суді після рішень судів першої та апеляційної інстанцій подають відповідно апеляційні та касаційні скарги, результатом яких є те, що рішення про визнання договору купівлі-продажу ТОВ «САТП 14329» від 31 березня 2017 є недійсним. Навіщо?

Як пояснює Олег Маковей, наразі триває тяганина і в кримських «судах». Кунцови звернулися туди, аби відстояти своє право на володіння майном. Остаточне рішення українського суду про визнання недійсним первинного правочину – фіктивного  договору про купівлю-продаж між Кунцовими та Куковєровим – потягнуло б за собою й скасування усіх наступних правочинів, зокрема, й вчинених незаконно в Криму, бо, повторимось, Росія й її окупаційні органи «влади» в Криму визнають рішення українських судів. Але поки остаточного рішення українського суду немає – справа у кримських «судах» підвисла. 

Василь Кунцов Фото crimea.mk.ru

Тим часом, комплекс нерухомості АТП віджимають не лише юридично, а й фізично, розповідає Володимир Кунцов. За його словами, гроші за оренду вже збирають представники рейдерів, а залучені ними охоронці з приватного охоронного підприємства «Цитадель Крим» зламали руку Василю Кунцову.  

Володимир Кунцов вважає, що причина такого успіху рейдерів в тому, що Фелікс Аліманський, який стоїть за захопленням «САТП 14329», має давні дружні стосунки з очільником окупаційної «податкової» Сімферополя Романом Великолугом. 

«Аліманський, як виявилося, –  шкільний приятель Великолуга, начальника «податкової інспекції» Сімферополя. Вони вчилися разом, він не приховує, що у них дружні стосунки. Були моменти, коли можна було в досудовому порядку розібратися –  коли ми відновилися в реєстрах українських. І він (Великолуг – ред.) кожен раз, коли ми подаємо заперечення і привозимо завірену печатку  в податкову, вони цілий місяць розглядають і відмовляють нам. Причому нас не запрошували. Я вважаю, що це невмотивовано, вони грали повністю на стороні рейдерів», – каже Володимир Кунцов.

Він також вважає, що саме через зв’язок між Аліманським та Великолугом ТОВ «САТП 14329» свого часу не вдавалося  зареєструвати у російських реєстрах.

Роман Великолуг, «начальник ІФНС РФ по місту Сімферополю”  Фото: simgov.ru

Центр журналістських розслідувань снамагався  зв’язатися з Ганною Аліманською через офіс київської компанії – ТОВ «ТК Солар», якою вона володіє. Після телефонного спілкування з працівницею компанії кореспонденту ЦЖР подзвонив адвокат Ганни Аліманської Олександр Ванжа та сказав, що повідомив свою клієнтку про бажання журналістів поспілкуватися з нею. Але на момент публікації Ганна Аліманська так і не вийшла на контакт з Центром журналістських розслідувань. 

Отже, вимальовується цікавий ланцюжок співпраці: кримський фіскал-колаборант, кримський рейдер та український «чорний нотаріус». І поле битви – водночас кримські «суди» та українські суди. І все – за ласий шматок нерухомості в окупованому Сімферополі. Рейдерство не визнає кордонів, бо жадібність завжди має тенденцію до безмежності. І якщо щось може покласти цьому край – окрім деокупації, звісно – то це рішення українського суду. Але чекати його можна ще дуже довго.

Разом з тим, сама схема, завдяки якій через українські реєстри та суди можна рейдернути власність в окупованому Криму, має зацікавити і міністерство юстиції України, і правоохоронні органи, які розслідують злочини, вчинені на тимчасово окупованих територіях України.