Віталій Захарченко. Підготовка до повернення

Публікації
Віталій Захарченко Фото: Макс Левін/lb.ua

Колишні регіонали, депутати та міністри Януковича прагнуть відновити та розширити свій вплив на українську політику. Ті, хто виявився аж занадто одіозним, аби потрапити до парламентських “Опозиційних платформ” та “блоків”, захоплюють нішу псевдо-громадських організацій. Їхні російські хазяї добре опанували цю технологію. Зокрема, до українського інформаційного і політичного простору намагається повернутись очільник МВС часів Януковича Віталій Захарченко.

Центр журналістських розслідувань розповідав про GONGO – фіктивні неурядові організації, створені урядом або корпораціями для досягнення мети, далекої від суспільного інтересу. Вони імітують захист прав громадян, боротьбу за мир та дружбу, насправді ж рекламують своїх вождів – політиків минулого – та просувают російський порядок денний, намагаючись розширити межі “русского міра”.

У проросійських медіа в грудні з’явилося повідомлення про те, що Віталій Захарченко був обраний лідером всеукраїнської громадської  спілки “Ми – Народ України”.

Це той самий Захарченко, який був міністром внутрішніх справ з 2011 по 2014 роки, головний поліцейський Януковича. Його підозрюють у причетності до злочинів проти людяності під час подій на Майдані. СБУ оголосила його в розшук. Захарченко переховується в Росії, отримав там громадянство, а також роботу в підсанкційній корпорації “Ростехнології”, що контролюється Сергієм Чемезовим, який є близьким до російського президента Володимира Путіна. А ще й  потім влаштувався в Державну Думу – експертом з питань власності. Кандидатура для керівництва організацією під назвою “Ми – Народ України” – саме те що треба. 

“Віталій Захарченко – системний політик, щиро вболіває за майбутнє України і наразі представляє інтереси українського народу на міжнародній арені, використовуючи методи громадської дипломатії. Зокрема, варто відзначити діяльність Віталія Захарченко в напрямку врегулювання конфлікту на Донбасі“- цитує проросійський сайт informator голову ВГС “Ми – Народ України” Наталію Миролюб. 

Миролюбна історія

Організація ВГС “Ми – Народ України” зареєстрована в березні 2020 року. Що характерно, сновними програмними засадами діяльності ВГС “Ми – Народ України” є відстоювання українських національних інтересів шляхом використання механізмів народної дипломатії.

Знайоме формулювання, чи не так? За справами їхніми впізнаєте їх. “Народна дипломатія” – улюблена форма роботи створених Росією міжнародних організацій впливу – зокрема добре нам відомої асоціації друзів окупації Криму. Це коли агенти впливу Москви їздять одні до одних в гості на різноманітні заходи, під час яких просувають російський порядок денний. Виходить, саме цим займатиметься й очолена колишнім главмєнтом Захарченком спілка “Ми – Народ України” під оперативним керівництвом Наталії Миролюб. 

Наталія Миролюб Скріншот: Youtube МБФ «Миролюб»

До речі, трохи про пані Наталію. Вона є засновницею міжнародного благодійного фонду “Миролюб”, який, на свою чергу, є співзасновником спілки “Ми – Народ України”. За сумісництвом Наталія Миролюб є й засновницею інших організацій – таких як “Сила Громади” та «Ми – Матері України»… 

Пам’ятаєте 2015 рік, коли у Громадській раді при Міністерстві оборони України паслися проросійські “ветеранські” громадські об’єднання, і їх зі скандалом звідти виштовхували? Саме тоді до Громадської Раді входив і фонд “Миролюб”, і МГО “Ми народ України”, тільки не спілка, а організація, заснована ще у 2007 році. Представляв її в Громадській Раді… Миролюб Руслан Олегович, у 2014 році кандидат в депутати Київради від проросійської Слов’янської партії. Не вдалося поки з’ясувати, ким Руслан Миролюб приходиться Наталії Миролюб, але навряд чи вони просто однофамильці.

“Комітет 2017”

В повідомленні сайту “informator” Захарченко фігурує як співголова Міжнародного громадського руху “Комітет 2017”. Ні, це не оргкомітет зі святкування сторіччя Великої Жовтневої соціалістичної революції. Це ще одна з багатьох російських GONGO, яка під виглядом міжнародної громадської ініціативи “за мир, дружбу і традиційні цінності” просуває кремлівський порядок денний, зосередившись на питанні Донбасу.  

Михайло Зернов, голва виконкому МГР «Комітет 2017» Фото: weloveru.ru

Наприклад, в компліментарному інтерв’ю російському пропагандистському каналу “Україна ру” Захарченко презентує “Комітет 2017” в якості такого собі всесвітнього надурядового генератора мудрих ідей – зокрема з питань “донецького врегулювання”. Там же він наполягає на наданні російським маріонетковим угрупованням на українському Донбасі статусу визнаної держави. 

Головою виконкому «Комітету 2017» є росіянин Михайло Зернов – віце-президент ще одного створеного Кремлем майданчику впливу – Міжнародного фонду за стійкий мир і розвиток, очільник Міжнародного руху «Ми любимо Росію», Директор Міжнародного центру науки і культури «ЗІНОВ’ЄВ-ЦЕНТР», створеного в пам’ять ультраконсервативного великоруського шовініста-антизахідника Олександра Зінов’єва. Віце-президентом Зінов’єв-центру, до речі, в жовтні 2020 року обраний все той же Віталій Захарченко.

Віктор Хмарін, голова піклувальної ради МГР «Комітет 2017» Фото: mirolubgroup.ru

Цікава й Піклувальна рада «Комітету 2017». Очолює її росіянин Віктор Хмарін, який називає себе однокурсником і старим товаришем російського президента Володимира Путіна. Хмарін, як і Михайло Зернов, є віце-президентом Міжнародного фонду за стійкий мир і розвиток, головою піклувальної ради руху «Ми любимо Росію», а також – увага – Головою Ради директорів зареєстрованої у Москві інвестиційної групи «Миролюб». 

Так, знову «Миролюб». Варто зауважити, в Україні є Громадська спілка «Миролюб» Інвестиційна Група», уповноваженою особою якої є Миролюб Наталія Анатоліївна, а співзасновником – благодійний фонд “Миролюб”. Збіг? А чи не забагато збігів на таку тісну компанію? А найцікавіше – у що  інвестують ці миролюби і де беруть кошти? 

Ільгам Рагімов Фото: Элчин Акбар/musavat.com

Але повернемось до піклувальної ради «Комітету 2017». До неї входить ще один особистий друг та однокурсник Путіна, азербайджанський мультимільйонер і за сумісництвом юрист Ільгам Рагімов, а також азербайджанський письменник і за сумісництвом юрист Чингіз Абдуллаєв. 

Чингіз Абдуллаєв Фото: facebook Çingiz Abdullayev

Четвертим піклувальником «Комітету 2017» є громадянин Туреччини Ісмаїл Сафі – один з засновників правлячої турецької Партії Справедливості і Розвитку, член внутрішньої ради при президенті Туреччини та великий прибічник російського Криму. Про нього йшлося в розслідуванні про турецьких друзів окупації Криму. 

Ісмаїл Сафі, радник президента Туреччини Р. Ердогана Фото: time-namaz.ru

Одним з віртуальних проєктів «Комітету 2017» став форум “Слово народу”, на якому під виглядом відкритого обговорення просуваються російські тези з питань врегулювання статусу Донбасу та відносин між Росією та Україною. 

Паралельно «Комітет 2017» звітує про роботу так званої Тристоронньої Надзвичайної Комісії з врегулювання російсько-української кризи під керівництвом Віталія Захарченка та Михайла Зернова, оголошує про створення робочих груп – словом, симулює бурхливу діяльність. Все це називається гучно: “Громадськість бере під контроль процес врегулювання на Донбасі”. 

Отже, особисті друзі Путіна, турецький лобіст Кремля і втікач-ексміністр з України займаються донецьким врегулюванням. А паралельно ще й триває процес реінтеграції персони Віталія Захарченка в інформаційний та політичний простір України. Він тепер не лише розшукуваний підозрюваний у тяжких злочинах, а й “системний політик, який щиро вболіває за майбутнє України і представляє інтереси українського народу на міжнародній арені”. А забезпечує це в Україні щира патріотка Наталія Миролюб.