«Фіолентовий» колір російсько-китайської дружби

Публікації

В Пекіні пройшла виставка «Крим – Китай: давайте знайомитися». В листопаді художні фото окупованого півострова могли подивитися мешканці й гості Гуанчжоу, а потім виставка переїхала до столиці Китаю. Просто культурна подія? Звісно ж, ні. За форматом фотовиставки ховалася презентація промислового, інвестиційного та туристичного потенціалу Криму. 

Радник-посланник Посольства Росії в Китаї Іван Желоховцев розповідав гостям виставки, як квітне Крим під владою російських окупантів. Там було й про давню російську історію, і про сакральне місце, і про релігійний символ, і про духовну фортецю… Ну, ви добре знаєте цей набір пропагандистських штампів, якими Москва з року в рік виправдовує агресію й окупацію. 

Іван Желоховцев, радник-посланник Посольства РФ в Китаї Фото: russianculture.cn

З екрану проектора йому підспівували кримські колаборанти. Зокрема, Геннадій Потапенко і Михайло Вовченко, представники осередку добровільних агентів впливу Китайської народної республіки в Криму – так званої «Організації Співробітництва «Крим-Чжунго». Від них не відставала член гільдії екскурсоводів Криму Катерина Лук’яненко. Але нам найбільш цікавий ще один віртуальний учасник презентації – герой України, Голова правління сімферопольського акціонерного товариства «Завод Фіолент» Олександр Баталін.

Олександр Баталін, голова правління ПАТ «Завод Фіолент» Фото: china.cn

Про пана Баталіна і «Завод Фіолент» Центр журналістських розслідувань вже не вперше згадує саме в китайському контексті. Бо саме в Китаї виробляється електроінструмент під торгівельною маркою «Фіолент», який потім постачається на український ринок. Формально замовником продукції є український ФОП Михайло Лук’ян.

Це той самий Лук’ян, який після окупації Криму завозив на вільну територію України через Росію і Білорусь кримську продукцію, вироблену на захопленому окупантами заводі Фіолент. Важкі часи, ганебна вільна економічна зона Крим, яка дозволяла українським підприємцям вести бізнес в окупованому Криму і  режим якої припинив діяти лише у листопаді 2021 року.

Шурупокрут під ТМ «Phiolent», виготовлений на замовлення ФОП Лук’ян у Китаї  Фото: investigator.org.ua

Це той самий Лук’ян, який у 2016 році якимось чином примудрився отримати від ПАТ «Завод «Фіолент» права на торговельні марки «Фиолент» і «Фиолент Мастер». 

Ми розповідали про ці кричущі випадки у розслідуваннях «Фиолент. Великий шовковий шлях ФОПа Лук’яна» та «Підсанкційний «Фіолент»: як ФОП Лук’ян завозить електроінструменти в Україну». 

В рамках цих розслідувань Центр журналістських розслідувань намагався поспілкуватися з паном Баталіним – але він чомусь не йде на контакт. Загалом, кейс Олександра Баталіна – це один з яскравих прикладів неспроможності України ефективно захищати себе і карати зрадників. 

Було б дуже добре, якби за фактом проведення пропагандистської акції російського посольства в Китаї під виглядом кримської фотовиставки Україна могла б сказати китайцям: дивіться, росіяни в Китаї для реклами окупованої української території залучили особу, яка засуджена в Україні за державну зраду і перебуває під українськими і міжнародними санкціями. Було б добре, але ніт. Україна цього сказати не може. 

Президент Росії Володимир Путін і Герой України Олександр Баталін в Кремлі 2017 рік Фото: kremlin.ru

Бо обвинувальний висновок щодо Баталіна у провадженні по статті Кримінального кодексу про державну зраду прокуратура Автономної республіки Крим передала до суду ще у 2017 році. Однак справа в суді не рухається, і обвинувачувального вироку немає.  

Баталін є Головою Об’єднання роботодавців Республіки Крим, Головою Кримського регіонального відділення Російського союзу промисловців та підприємців, членом Громадської палати Республіки Крим, членом Регіонального штабу Загальноросійського народного фронту. Він активно сприяв окупації, став фактично одним з її публічних облич. І при цьому досі не перебуває під українськими санкціями. 

Виставка «Крим – Китай: давайте знайомитися». Пекін, КНР Фото: russianculture.cn

Більше того, один з головних колаборантів Криму, Олександр Баталін досі має звання Героя України. Наша держава так і не спромоглася внести законодавчі зміни задля запровадження дієвої процедури позбавлення цього звання. 

Тому кейс Баталіна у боротьбі з російською пропагандою в Китаї Україні, на жаль, не допоможе. Росіяни й надалі будуть просувати в Китаї тезу про квітучий російський Крим. А китайці братимуть її до відома. 

Деякі українські медіа, бездумно повторюючи російських пропагандистів, поспішили повідомити, що Компантія Китаю нібито визнала Крим російським. Звісно, цього поки що не відбулося – Китай, на відміну від українських медіа, не поспішає. Москва міцно прив’язана до економічної і військової співпраці з Пекіном, і питання Криму для обох столиць не є таким, яке потребує негайного і принципового вирішення. Та й взагалі, для офіційного Пекіну територіальні суперечки між варварами – це проблеми варварів. 

Російсько-китайські військові навчання Фото: chinarussia.info

Втім, у тоталітарній імперії, якою є Китайська народна республіка, жодна значуща інформація не з’являється без згоди згори. Тому Китай може в такий спосіб тиснути на Україну – наприклад, для вирішення суперечки з контролю над акціонерним товариством Мотор Січ. Це може бути й загальним сигналом для України: чим прихильніший Київ до Вашингтону, тим більше Пекін дослухатиметься до Москви. 

Україні ж у цих лещатах варто не шукати, як догодити усім, а краще проявити принциповість у просуванні власних інтересів. Карати зрадників. Чітко окреслювати червоні лінії, за які не можна виходити. Зрештою, наша стійкість перед обличчям російської агресії – це й стійкість перед китайською гегемонією також. Не варто ставати кишеньковими варварами Пекіну – цю рольову гру слід залишити Москві.