Їх порахували. Скільки їдять російські окупанти на Донбасі

Публікації
Леонард Шолохов, суддя Кіровського райсуду м. Ростов-на-Дону

РФ відправляє  понад 140 фур продуктів загальною вартістю більше $3,5 млн щомісяця на окупований Донбас для 1-го та 2-го армійських корпусів Збройних Сил РФ, які також ще називають «збройними силами ДНР та ЛНР». Поставок вистачає на харчування десятків тисяч військових щодня. 

Російські війська присутні на окупованому Донбасі, це визнала влада РФ. Судова влада, а конкретно – Кіровський районний суд міста Ростов-на-Дону. Суддя Леонард Шолохов присудив 5 років колонії такому собі В’ячеславу Забалуєву, заступнику регіонального управління з військового харчування «АУП №38 Ростов-на-Дону» ООО «Технологія».

Справа проста як двері: Забалуєв давав хабарі підполковнику з центру санітарного надзора, аби той не дуже чіплявся до якості продуктів, які ООО «Технологія» постачає до російських військових частин. 

Найцікавіше в цій справі – адресати постачання продуктів. Цей нюанс розкопав журналіст Андрій Цаплієнко.

У тексті вироку суду російські військовослужбовці в «ДНР» і «ЛНР» згадуються чотири рази. Зокрема, ось так:

«Дане продовольство призначалося для відправлення у військові частини Збройних Сил РФ, що дислокуються на території ДНР та ЛНР».

Кіровський райсуд м. Ростов-на-Дону Фото: yandex

Тобто, суд констатує наявність російських військ на окупованих РФ територіях Донецької і Луганської областей. Атракціон нечуваної чесності: російський суд пише правду. 

Але це ще не все. Наступна цитата:

«Постачання продовольства в ДНР і ЛНР здійснювалося зі складу,…, періодичність поставок 1 раз на два тижні. Колона формувалася більш ніж із 70 машин вантажопідйомністю близько 40 тонн та загальним обсягом понад одна тисяча триста тонн. В асортимент продовольства входили борошно, консерви, свіжі овочі. Сумарна вартість продовольства на одну поставку складала 130 мільйонів рублів». 

Ці рублі в перерахунку на місяць становлять три з половиною мільйони доларів! 

«Гуманітарний конвой» РФ на Донбасі Фото: dan-news.info

Машина вантажопідйомністю 40 тонн – це величезна фура. Тож уявіть собі сімдесят величезних фур, які кожні два тижні сунуть з Ростова-на-Дону до Донецька і Луганська. Через контрольований росіянами український кордон. Щоб нагодувати російські окупаційні війська, які згідно рішення суду – Там Єсть. 

До речі, щодо перетину кордону у вироку суд теж є цікаві подробиці. Водіям та вантажникам, які завантажували продукти зі складу в Ростові-на-Дону, платили готівкою. Вартість одного автомобільного рейсу, як розповідає свідок у справі, складала вд  65 до 80 тисяч рублів. Чому так дорого? Цитую: 

«у зв’язку зі складністю та небезпекою маршруту, що полягала в тому, що водії, ризикуючи власним життям, на кордоні знімають номери, віддають документи та під охороною приймаючої сторони прямують до місця розвантаження».

«Гуманітарний конвой» РФ прямує на Донбас Фото: mchs.gov.ru

Приймаюча сторона – це російські військові та найманці-бойовики. 

Тепер – дякувати судді Шолохову  – ми знаємо, скільки борошна, консервів і свіжих овочів з’їдають російські окупанти на Донбасі за два тижні. І можемо порахувати самих окупантів. Звісно, розрахунки будуть дуже приблизними, але принаймні порядок цифр ми визначимо.

Отже, 1,3 тис тонн на два тижні – це понад 92 тонни на день. Скільки народу можна нагодувати такою купою харчів?

У Збройних силах РФ затверджена Норма №1 – Загальновійськовий пайок в розмірі 3,46 кг на людину в день. Там є м’ясо, риба, крупи, хліб білий і темний, борошно, овочі, цукор, масло, молоко, сир, яйця, чай, кава, лавровий лист і навіть драже гексавіт. 

n1

Якщо поділити 92 тонни на вагу загальновійськового пайку – вийде 26 тисяч пайків на добу. 

Але візьмемо до уваги, що за даними вироку, ООО «Технологія» возить для російських окупантів на Донбасі лише борошно, консерви – очевидно, м’ясні та рибні – і свіжі овочі, тобто картоплю, моркву, буряк і таке інше. Отже, згадані у вироку поставки з РФ – це лише частина пайка. Решту, ймовірно, доповнюють місцевими продуктами, або ж поставки здійснюють інші фірми. 

Якщо це врахувати, та додати ще й вагу тари, у якій перевозяться продукти з Росії, то виходить, що поставлених на Донбас від ООО «Технологія» овочів, консервів і борошна вистачить на значно більшу кількість пайків, ніж 26 тисяч на день. 

Якщо взяти вказану в пайку вагу борошна, хлібу, який може бути випечений з поставок борошна, м’яса та риби, а також овочів – то вийде 2,87 кг. Поділивши 92 тонни на цю вагу, отримуємо близько 32 тисяч пайків на день.

Добовий пайок армії РФ Фото: topwar.ru

Як і було вказано, цей розрахунок дуже приблизний, він не дає точної кількості, лише дозволяє уявити порядок цифр. І цей порядок цифр цілком співставний із кількістю так званих «збройних сил народних республік».

За даними окупаційних адміністрацій у Донецьку і Луганську, чисельність так званих «збройних сил ДНР» становить більше 20 тисяч, а «збройних сил ЛНР» – понад 14 тисяч. Разом виходить близько 35 тисяч особового складу  так званих «збройних сил ДНР і ЛНР» (фактично – розташованих на окупованому Донбасі 1-го і 2-го армійських корпусів ЗС РФ). Що складаються з військовослужбовців РФ, які, як написано у вироку, знаходяться в «ДНР» і «ЛНР» на бойовому чергуванні.  

Служать там і громадяни України, які отримують із бюджету міністерства оборони РФ зарплату, тобто, є найманцями, а відтак – воєнними злочинцями. ВА будь-якому разі, факт залишається фактом: керуються ці корпуси з Ростова-на-Дону – і харчуються теж звідти. Тепер вже офіційно. І це ще один, Росією підтверджений доказ того, що РФ здійснює ефективний контроль на окупованих територіях українського Донбасу.   

Парад НЗФ у Донецьку Фото: EADaily

Звісно, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков з приводу прикрого самогубства кіровського районного суду Ростова-на-Дону виконав застарілий хіт під назвою «іхтамнєт»:

«Ну, певно, йдеться про помилку тих, хто писав цей текст. Тому що це неможливо. Жодних збройних сил Російської Федерації на території самопроголошених республік не було і немає». 

Текст вироку з сайту ростовського райсуду вже прибрали, але ж архіви – не горять. 

А от окупаційні війська Росії на Донбасі, як то кажуть, вже погоріли – іх там єсть. Одне питання – чи надовго? Але на це відповідь дасть не російський суд, а збройні сили України.

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: