Тероборону в Генічеську «поселили» у занедбаний дитсадок. Саботаж чи халатність?

Публікації
Фото: investigator.org.ua

Проблеми з дислокацією підрозділів територіальної оборони в обласному центрі Херсонщини, про які вже розповідав Центр журналістських розслідувань, дістались південного рубежу держави перед окупованими територіями Криму – Генічеським районом. Депутати міськради Генічеська вирішили розмістити батальйон тероборони в будівлі покинутого дитсадка в приміському селі, що не працює десятиліттями. Комплекс будівель, які вже районна влада пропонує для розміщення управління батальйону ТрО, набагато більший за площею, але самі приміщення також потребують капітального ремонту. 

З 9 по 12 лютого на межі з окупованим Кримом відбувались тактичні спеціальні навчання МВС, в яких брали участь представники Національної поліції, Нацгвардії, Державної служби з надзвичайних ситуацій та прикордонники. Одне із завдань, що відпрацювали правоохоронці, – створення та знищення блокпосту на в’їзді в селище Каланчак Скадовського району.

В останній день навчань подивитись на вишкіл правоохоронців прилетів і президент України Володимир Зеленський. Вкотре закликав громадян не панікувати, та при цьому сподіватися на себе та військових у разі можливої атаки Росії.

«Ми, як держава, перш за все маємо розраховувати на себе, на своїх військових, перш за все, розраховувати на своїх громадян. Ми повинні бути готовими в будь-який день», – наголосив Володимир Зеленський.

Такі ж завдання у випадку масових заворушень та захоплення об’єктів критичної інфраструктури, які відпрацьовували підрозділи МВС, має виконувати і територіальна оборона (ТрО). На формування її підрозділів президент відвів час до кінця лютого. 

Президент України Володимир Зеленський під час робочої поїздки до Херсонської області, 12.02.2022 Фото: president.gov.ua

До складу бригади тероборони Херсонщини входять шість батальйонів, що розташовані в Херсоні, Каховці, Білозерці, Скадовську, Іванівському та Генічеському районах.

Та якщо за комплектацію батальйонів відповідальні самі військових, то питання із дислокацією та співфінансування деяких питань матеріального забезпечення належать до прерогативи місцевої влади, представники якої, як виявилось, можуть особливо цим не перейматися, посилаючись на недостатність вільних приміщень і коштів на підтримку своїх же військових.

Майор Андрій Балаєв, учасник російсько-української війни, став командиром 197-го батальйону територіальної оборони, що формується у Генічеському районі. Штат батальйону вже укомплектований на 70%, набір триває.

Андрій Балаєв, командир 197-го батальйону територіальної оборони, що формується у Генічеському районі Фото: investigator.org.ua

«З 18  січня на території Генічеського району почалося формування батальйону територіальної оборони, військової частини А7363. На даний час, штат батальйону складає 45 осіб, це оргядро. Наразі у батальйоні проходять військову службу за контрактом близько 70% військовослужбовців. Набір продовжується, люди приходять», – розповів Андрій Балаєв.

Наприкінці січня 2022 року депутати Генічеської міської ради передали в оренду Міністерству оборони для базування батальйону ТрО приміщення колишнього дитячого садочка у приміському селі Придорожнє.

Як вказано у додатку до рішення міськради, технічний стан будівлі площею 188 квадратних метри – задовільний.

Але, як виявилось, до задовільного стану цій будівлі явно не вистачає дороговартісного ремонту.

Колишній дитячий садочок у приміському селі Придорожнє Генічеського району Фото: investigator.org.ua

Приміщення давно не використовується. За словами співробітників мерії Генічеська, дитсадое не працює мало не 30 років. Ні про які зручності для бійців тероборони, звісно ж, тут говорити не доводиться.  До того ж, як каже командир батальйону ТрО , «територія цього колишнього дитячого садочка дуже маленька для розгортання військової частини з усіма необхідними будовами, спорудами». 

Тому міська та районна влада аврально підшукує заміну – наче відразу не було зрозуміло, що приміщення непридатне.

«По приміщенню зараз ведеться робота. Всі органи влади, як районна державна адміністрація, так і депутати різних рівнів ідуть нам назустріч, обіцяють, що виділять нам більш-менш прийнятне приміщення для формування батальйону, для зберігання матеріальних цінностей, техніки, зброї і всього такого», – сподівається командир батальйону теробони Андрій Балаєв.

Колишній дитячий садочок у приміському селі Придорожнє Генічеського району Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо, що за результатами виборів до міської ради більшість отримали кандидати від «Опозиційної платформи – за життя», а також висуванці від партії «Нам тут жити» – іменної партії Ігоря Колихаєва, який став головою Херсонської міської ради. І такий збіг: херсонські депутати також надали для управління бригади і батальйону тероборони непридатне для використання приміщення. Тож у громадському секторі Генічеська в  саботажі розгортання батальйону тероборони  вже угледіли готовність місцевої влади  «з короваями» зустрічати окупантів. 

«Напевно, хтось уже готовий і давно чекає,  але ще не купив пічку, щоб коровай пекти. Тому СБУ час працювати як у Херсонській, так і в Харківській областях. Якщо кажуть, що ми провокатори, бо так говоримо, то відповім: тоді покажіть бомбосховища, покажіть батальйон самооборони Генічеського району! Покажіть – і ми зрозуміємо, що так, місцева влада займається питаннями ТрО, військомат працює, списки складає», – каже співголова громадської організації «Переселенець-СОС» Олексій Кисельов.

Олексій Кисельов, співголова ГО «Переселенець-СОС» Фото: investigator.org.ua

На засіданні сесії міськради Генчеська  у кінці січня активісти громадського об’єднання учасників бойових дій «Фенікс» попередили, що готові вдатися до акцій громадянської непокори через засилля потенційних колаборантів у місцевій владі. Олії у вогонь невдоволення підлила поширена в соцмережах інформація щодо зв’язків одного із заступників мера Генічеська з ексголовою районної адміністрації Сейтумером Німетуллаєвим, який втік до окупованого Криму і розшукується СБУ.

«В період, коли ми завмерли в очікуванні –  чи буде наступ чи не буде, коли ймовірний широкомасштабний наступ і агресія з боку РФ проти України, ми маємо «консерви» в органі місцевого самоврядування. Тут уже сформована п’ята колона, яка готова обіймати певні посади, лобіювати інтереси окупанта, готова очолювати потенційні органи влади у випадку, якщо, не дай Боже, агресор опиниться тут, на нашій території», – переконаний Олександр Тарасов, представник ГО учасників бойових дій «Фенікс» .

Олександр Тарасов, представник громадського об’єднання учасників бойових дій «Фенікс» Фото: investigator.org.ua

Перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Юрій Коцегубов, виступаючи на засіданні районної ради заявив, що депутатам має бути соромно за те, що виділили під розташування батальйону тероборони завідома непридатну будівлю.

«За це приміщення нам всім відверто соромно. Коли я його вперше побачив, мені, в душі, плакати захотілося. Ніхто плакати не буде. Але не варто насміхатися з територіальної оборони і виділяти таке приміщення», – закликав депутатів Юрій Коцегубов.

Юрій Коцегубов, перший заступник голови Генічеської райдержадміністрації Фото: Новотроїцька районна рада

Деякі депутати міської ради запевняли, що дізнались про непридатне для використання приміщення з повідомлень у ЗМІ. Депутат Руслан Бекіров звинувачує у недбалості співробітників мерії, які не пропацювали належним чином питання, перед тим, як виносити його на голосування на сесії, і тому «підставили» депутатський корпус.

«У нас є принципова позиція стосовно обороноздатності держави, і одним із ключових моментів цього зміцнення є посилення, утворення і комплектування територіальної оборони. Ми як депутати від проєвропейської сили, підтримали це рішення і вважали, що все добре, оскільки питання щодо зміцнення територіальної оборони вирішено. Коли я прочитав [у ЗМІ ], то був дуже здивований, що у міській територіальній громаді не знайшлося нормального приміщення для розміщення такого важливого об’єкту», – прокоментував Руслан Бекіров.

Руслан Бекіров, депутат Генічеської міськради  Фото: investigator.org.ua

У керівництві громади запевняють, що погоджували виділення приміщення з представниками тероборони, для яких принциповим було  розміщення батальйону або у місті Генічеську, або у безпосередній близькості до нього, де вільних будівель немає. Тому, мовляв, і зупинились на розвалюсі у селі Придорожньому.

«У нас у самих не вистачає приміщень. Ми запропонували школи [в районі], які були закриті, але ж там є і опалення, двері, вікна, все в дуже гарному стані – заходь і розміщай свій батальйон. Однак вони сказали: нам треба ближче до міста.  Але усі будівлі, які були придатні до функціонування, ми задіяли для розміщення своїх відділів. У нас ще немає куди діти фінуправління, шукаємо будівлю. Усі про це знають. Але у нас є на території Придорожнього будівля колишнього садочка,  [військовим] вона сподобалась, зауважень не від кого не було. Вони розглянули це питання ще восени і написали нам: виділіть нам це приміщення за одну гривню на рік. Ми винесли на сесію та надали їм приміщення. Зараз там вставлені вікна, відремонтований дах, звісно фасади треба робити, все, але ж коштів на це ніхто не просив», – пояснив Генічеський міський голова Олександр Тулупов.

Олександр Тулупов, Генічеський міський голова Фото: investigator.org.ua

Також він різко прокоментував закиди активістів щодо сприяння окупантам і запевнив, що якби батальйон ТрО звернувся за фінансуванням, то депутати могли б розглянути питання виділення коштів. Але і без цього міські служби допомагають військовим.

«Якісь там громадські організації кажуть, що ми когось тут чекаємо, Путіна, чи когось ще. Але є це неправдива інформація. Ми і зараз допомагаємо [батальйону] технікою –  щоб вивезти сміття, привезти дрова, тощо», – запевняє Олександр Тулупов.

Депутат Руслан Бекіров, хоч і погоджується з мером, але зауважує, що громадськість мала підстави угледіти «зраду» в діях місцевої влади: «Виглядає так, нібито, дійсно, в Генічеському районі саботують територіальну оборону. Але це питання двох сторін: власника приміщення, тобто, Генічеської міської територіальної громади та отримувача приміщення –  територіальної оборони. А вийшло так, як взагалі все у нас виходить:  там нормальна будівля? да, нормальна, зробили, виділили. А тоді кажуть: щось тут не те відбувається, треба перероблювати».

Визнавши врешті, що будівля колишнього дитячого садочка у Придорожньому не відповідає потребам батальйону тероборони, голова Генічеської районної державної адміністрації Сергій Олефіренко звернувся з листом до голови Херсонської обласної ради з проханням допомогти з приміщенням. Виключити з переліку об’єктів, що підлягають приватизації, будівлю колишнього відділення комунального підприємства «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради, що знаходиться у Генічеську.

«Територія має необхідні для життєдіяльності батальйону споруди, бокси для зберігання техніки, складські приміщення, які можна переобладнати для потреб військової частини», – йдеться в офіційному листі.

Будівля колишнього відділення КП «Кіновідеопрокат» Херсонської облради у Генічеську Фото: investigator.org.ua

Однак, як виявилось, і цей комплекс приміщень, де вже із середи виставлять охорону тероборонівці, потребує значних грошових вкладень на ремонтні роботи.

Площа  комплексу значно перевищує попередній варіант, на огородженій з дороги території є кілька будівель. Однак самі приміщення в аварійному стані, на пошарпаних стінах – пліснява, осипаються стелі.

Хто саме фінансуватиме ремонтні роботи і з яких джерел – наразі невідомо. Генічеська районна рада на розвиток тероборони  виділила лише 100 тисяч гривень.

Відтак завдання президента закінчити розгортання  підрозділів тероборони до кінця лютого навряд чи буде виконано.

Відеоверсію матеріалу дивіться тут: