Владислав Селезньов: Окупанти зосередили на півночі Криму серйозну військову армаду

Публікації
Селезнев
Владислав Селезньов, військовий експерт, полковник Фото: investigator.org.ua

Не встигла росія оговтатись від втрати щонайменше десятка літаків на авіабазі «Саки», як вибухнув склад боєприпасів у селі Майське Джанкойського району. Водночас сталося загоряння на трансформаторній підстанції, пошкоджена залізнична колія. Пропагандистське кліше про супер-захищеність Криму знову перекреслено.

Склад на старій фермі (традиційно поруч із житловими будинками) окупанти розмістили невипадково — поруч станція «Азовська» і гілка залізниці, якою вони перекидають техніку і боєприпаси з рф для бойових дій на півдні України.

Яке саме озброєння зберігають росіяни на півночі окупованого півострова? Яка роль Джанкойського району на даному етапі війни? Чи вплинуть вибухи в Криму на плани Кремля щодо проведення псевдореферендумів на окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей? Ці питання ми поставили військовому експерту, полковнику Владиславу СЕЛЕЗНЬОВУ в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.

Валентина Самар: Центр стратегічних комунікацій опублікував відео, зняте з вікна пасажирського потягу, — на станції «Азовська» просто під відкритим небом навалені ящики з боєприпасами, стоять «Гради», тощо. Раніше відео з, ймовірно, «розконсервованою» технікою на тій же станції публікували і ми. Детонувало упродовж кількох годин. МО рф назвало це діверсією. Яка ваша думка?

Владислав Селезньов: По-перше, маємо оцінити обсяг озброєння, військової техніки та боєприпасів до неї, які зараз росіяни зосередили на півночі тимчасово окупованого Кримського півострова. Ми знаємо, що протягом тривалого часу росіяни тягнули на цю ділянку чимало озброєння і військової техніки, при чому в основному це частини та підрозділи чотирьох армій збройних сил рф, які досі дислокуються на теренах східних регіонів рф — Забайкальє і далі. Ці сили і засоби, в першу чергу, орієнтовані на артилерійські системи. Тобто на півночі Криму чимало розосереджених сховищ, де зберігаються снаряди до ствольної артилерії, до РСЗВ. 

Чому так сталося? Останні тижні українці демонструють ефективну роботу РСЗВ класу HIMARS, ствольної артилерії, яка спроможна діяти на великих відстанях з ювелірною точністю. Тому росіяни почали відтягувати подалі від лінії фронту ті самі склади з боєприпасами. Відповідно до відео і фото в мережі, це саме ті боєприпаси, які росіяни планували застосувати під час чергового наступу на південному фланзі російсько-українського фронту. В напрямку Запоріжжя чи, можливо, в напрямку від Херсона на Миколаїв або Кривий Ріг. Але не так сталося, як гадалося.

За твердженням деяких фахівців, на теренах Криму працює елітний спецпідрозділ, який в тому числі має на озброєнні дрони-камікадзе. Вважається, що саме за допомогою дронів-камікадзе було уражено військовий аеродром «Саки» кілька днів тому.

Вибухи на авіабазі рф у Новофедорівці в окупованому Криму, 09.08.2022 Фото: соцмережі

І от бачимо бавовну на території колишньої ферми поблизу населеного пункту Майське неподалік Джанкою (склад боєприпасів, що вибухнув на півночі Криму, окупанти влаштували на старій фермі у селі Майське біля селища Азовське, де знаходиться військова частина російських військових, – ред.). Стосовно начебто подібного займання на військовому аеродромі у Гвардійському біля Сімферополя — поки що мої інсайдери не підтверджують цю інформацію.

Вибухи у військовій частині окупантів біля селища Азовське Джанкойского району Криму, 16.08.2022 Фото: ТАСС

Валентина Самар: Наші джерела теж не підтверджують. Ми телефонували місцевими мешканцями, в тому числі тим, хто живе в Гвардійському. Кажуть, що вночі чули звуки, схожі на вибухи чи гучні постріли, але ніякого задимлення там не спостерігалося. Повернемося до Джанкою. Певний час ця територія була просто транзитно, тепер це по суті укріпрайон, там є аеродром, на якому росіяни нібито створили спеціальний полк. Які саме функції зараз покладені на Джанкойський район?

Фото: investigator.org.ua

Владислав Селезньов: Колишній військовий аеродром в Джанкої за часів незалежності України фактично не використовувався за призначенням — там була лише авіаційна комендатура. Починаючи з 2014 року, росіяни значно наростили кількість сил та засобів на території цього летовища. В тому числі, притягнули чимало засобів ППО — комплекси класу С-400 і С-300, комплекси «Панцирь», «Тор». Є відповідний вертолітний підрозділ, який здійснює штурмові дії на півдні Запорізької області і Херсонщини. Тобто дуже серйозне угрупування сил та засобів.

Але є ще одне ключове призначення цього летовища. На його базі створена ремонтно-відновлювальна база, працюють ремонтні майстерні, адже росіяни чимало техніки втратили пошкодженою як повністю, так і частково. Неподалік від летовища розташовано декілька не дуже великих за обсягами, але тим не менш складів зі зброєю та боєприпасами відповідної номенклатури. Бомби та ракети, які чіпляються на російські вертольоти, артилерійські снаряди до гармат різних калібрів.

До речі, в рамках переміщення тих частин та підрозділів зі сходу рф було доставлено артилерійські підрозділи, на озброєнні яких знаходяться 203-міліметрові системи класу «Піон». Надпотужна і небезпечна зброя, яка діє на дуже великі відстані. Думаю, вони спеціально тягнули її через всю росію для того, щоби задіяти в рамках так званої контрбатарейної боротьби. Бо українські HIMARS і М777 дуже дошкуляють    російським підрозділам, і вони намагаються за допомогою саме «Піонів» певною мірою приглушити бойову роботу української артилерії. Вся ця військова армада була зосереджена на півночі Криму, адже російські генерали були абсолютно перконані в тому, що сил та засобів українських сил оборони для нанесення ракетно-бомбових ударів по території півночі Криму немає. Але ж бачимо, що є нюанси.

Військовий склад боєприпасів, який 16 серпня вибухнув біля селища Азовське Джанкойського району у північному Криму Фото: СтратКом ЗСУ

Валентина Самар: Якщо це дійсно українські підрозділи, що діють за принципом «тихо прийшов, тихо пішов», то в них дуже багато роботи, враховуючи, що Джанкой — це ще й серйозний залізничний вузол, яким рф переправляє військові вантажі. Всі ці події здатні вплинути на плани рф щодо проведення так званих «референдумів» на окупованому півдні?

Владислав Селезньов: Звичайно, такі вправні дії українських партизан, українських вовкулаків вносять певний дисбаланс в плани та дії російських окупантів. Адже коли немає тиші та спокою в регіоні, коли росіяни змушені використовувати досить серйозну частку власних збройних сил для антидиверсійних заходів, це вносить певну знервованість в дії і місцевих гауляйтерів, і тамтешніх військових керманичів. Не думаю, що цей дисбаланс внесе кардинальні зміни в плани Кремля, адже він буквально верещить з приводу «приєднання» Херсонщини, півдня Запорізької області, частини Харківської до рф. Вони того прагнуть і будуть намагатися все для того зробити. Але я абсолютно чітко розумію: питання створення чи нестворення так званої «новоросії», про яку багато років мріє Путін, буде вирішуватися на полі бою. І тут я вболіваю за ЗСУ і сподіваюся, що зрештою ми отримаємо від західних партнерів необхідну кількість зброї та боєприпасів до неї, щоби мати можливість не лише вдало стримувати наступ ворога, здійснювати диверсійні заходи, але й проводити ефективні і точні контрнаступальні дії.