Ох, і невільно ж часом виявлятись

Публікації
Бердянск
Фото: investigator.org.ua 

«… Спочатку намічалися урочистості. Потім арешти. Потім вирішили поєднати» («Той самий Мюнхгаузен»).

Багатоходівка з «референдумом» на нових окупованих РФ українських територіях все більше нагадує трагікомічний фарс з нікчемним режисером і дуже тупими виконавцями. Приймалися «організовувати» неодноразово, але однаково безталанно. Бердянськ у цьому плані – промовистий приклад.

Спочатку колаборанти покладалися на прорадянських пенсіонерок, продажних «громадських активістів» із комітетів мікрорайонів та голів ОСББ. Поквартирні обходи, «опитування», всілякі реєстрації «на гуманітарну допомогу» та «звернень громадян» мали вельми сумнівний успіх. Та й плутаниця з термінами «волевиявлення» ентузіазму та старанності посіпакам не додавали.

Найбільш численну, відносно стабільну та мотивовану групу зареєстрованих склали здобувачі гуманітарних подачок. Містян переважно пенсійного віку досить оперативно взяли на олівець, розподілили за пунктами роздачі продуктів та інших скромних благ (туалетний папір, миючі засоби, мило, зубна паста), встановили черговість, завели списки та нумерацію. Такі «збори виборців» стали регулярними у всіх мікрорайонах міста. Що вдієш, – людям жити якось треба. Та й схильність «на шару» ніхто не скасовував.

Бердянск

«Збори виборців», Бердянськ, вересень 2022, р. Фото: investigator.org.ua

У зв’язку з новою вступною від «визволителів», яким терміново треба компенсувати відсутність видимих ​​перемог на фронті та відвернути увагу від разючих провалів «другої армії світу», взялися за поповнення реєстрів. Вдалий контрнаступ ЗСУ на Харківському напрямку, просування наших захисників на Херсонщині змусило занервувати російську владу. Саме тому оголошено про проведення референдуму найближчими днями на всіх тимчасово окупованих територіях України.

Але виявилося, що займатися цією невдячною справою у Бердянську нема кому. І так охочих стати членами дільничних комісій було не так багато, а останнім часом – зовсім дефіцит. У місті вже встановлено всі штаби з підготовки так званого «референдуму», нещодавно в одному з них сталася «бавовна». Вже відомі випадки, коли самі колаборанти та місцеві зрадники почали активно заперечувати свою причетність до організації «референдуму» та пропагандистської роботи.

Тим більше останні події у місті яскраво продемонстрували, яка доля чекає на зрадників та колаборантів у Бердянську. 16 вересня ліквідували заступника мера міста з ЖКГ Олега Бойка та його дружину Людмилу.

«У свого гаража було вбито заступника глави військово-цивільної адміністрації м. Бердянська з питань житлово-комунального господарства Олега Бойка та його дружину Людмилу Бойко, яка очолювала міську територіальну виборчу комісію з проведення референдуму», — повідомили в телеграм-каналі окупації.

Бойко

Олег Бойко та його дружина Людмила. Фото: ТК Shot

Людмила Бойко дуже завзято щедрими обіцянками, умовляннями, а то й погрозами приваблювала до роботи «на референдум», багатьох із тих, з ким була особисто знайома, завдяки депутатській діяльності чоловіка, який був схожий на багато впливових кланів міста.

У мікрорайоні, де проживало подружжя Бойка, було проведено обшуки. Навіть прозвітували про те, що знайдено «схованку терористів» – два тубуси від гранатометів, кілька гранат, військову форму та головний “доказ” – прапори України.

Представники російських спецслужб, озброєні загарбники та місцеві поліцейські-колаборанти після цього посилили терор щодо мешканців Бердянська. Окупанти продовжують активні пошуки місцевих партизанів і натомість готуються до проведення «референдуму».

Зранку в різних мікрорайонах міста несподівані «гості» вриваються у квартири городян із обшуками. Як правило, застосовується наступна, випробувана під час підготовки масових «свят» і заходів, технологія: окупанти блокують квартал, цілу вулицю або її ділянку з усіх боків, обшукують кожну оселю. Одночасно запускають квадрокоптери для відстеження ситуації з повітря. Помешкання зазвичай перевіряють поверхово, у власників вимагають телефони. Фотографують документи чи переписують паспортні дані. Так поповнюються реєстри учасників референдуму. Принагідно не гидують елементарним мародерством, виносячи «на згадку» комп’ютерну та побутову техніку.

Містяни масово отримують смс-повідомлення про проведення псевдореферендуму, містом розклеюють агітаційні листівки. Замість навчання у школах міста шість днів проходитимуть «шабаші», адже окупанти готують їх як пункти «волевиявлення». Пропагандистські ЗМІ повідомили: «Відповідно до наказу Департаменту освіти та науки Запорізької області з 22 по 27 вересня включно зупиняється навчальний процес у всіх дитячих садках, школах, ліцеях, коледжах та вищих навчальних закладах Бердянська».

Рашисти розуміють, що добровільно бердянці не братимуть участі в жодному їхньому «референдумі», тому вигадують будь-які приводи залишити їхні будинки.

Збирати «голоси» бердянців під час «референдуму» під приводом «підготовки до опалювального сезону». Цілком “випадково” саме в ті дні, коли рашисти та їхні посібники планують проведення свого псевдореферендуму з поквартирним «голосуванням», у будинках призначили «заповнення системи опалення». Оголошення, в яких людей наполегливо просять перебувати цими днями будинки, активно розклеюються перед під’їздами багатоквартирних будинків.

Фото: investigator.org.ua

Фото: investigator.org.ua

Скріншот Телеграм

Нинішнє життя у Бердянську все більше нагадує лихі 90-ті: відсутні термінали, немає вільного безготівкового розрахунку, курси валют постійно вагаються і знову популярними стали «міняли», адже проблема з обміном гривні та рубля лише загострюється.

Ніхто не знає, що буде завтра, Інтернет та зв’язок не стабільні, для отримання будь-яких виплат та «благ» потрібно пройти через величезні черги та виконати багато умов. З обов’язковою реєстрацією паспортних та персональних даних.

«Влади у місті немає», кажуть бердянці, оскільки розраховувати можна лише на себе.

А з Твері (у Кремлі цю область закріпили «шефствувати» над Бердянським та Бердянським районом) чотири фури доставили «гуманітарний вантаж» – флагштоки для навчальних закладів та адміністративних будівель. Це в той час, коли переважна більшість городян буквально сіли на хліб і воду. А з тих же шкіл фурами вивозяться до Росії меблі, комп’ютерна техніка, обладнання.

Окупанти проводять пошуки вільного житла для подальшого заселення у ці квартири росіян та зрадників, які прибули до міста для роботи на окупаційний режим з інших регіонів. Відповідні оголошення розміщено на під’їздах багатоповерхівок. Порожні квартири просто зламують.

Бердянск

Оголошення про порожні квартири Фото: investigator.org.ua

У місцевих пабликах та соціальних мережах збільшилася кількість користувачів, які явно працюють за методичками технологів Кремля. Просуваючи наративи про «самовизначення», «один народ», пропагандисти агітують і водночас провокують бердянців на відверті відповіді та реакції.

Бердянці готуються до референдуму, розробляючи свої механізми неучасті в ньому. Тим більше, що понад 50% працездатного населення міста, від 18 років і більше, тобто тих, хто має право голосу, вже залишили окупований Бердянськ. З тих, хто залишився, крім дітей та молоді, теоретично лише чверть городян може бути внесена до списків учасників голосування.

Братимуть участь у «референдумі», за задумом окупантів, не будуть бердянці, а «жителі міста», тобто ті, хто зараз перебуває в окупованому місті. А це не лише жителі Маріуполя, Донецької та Луганської областей, які евакуювалися під час бойових дій. Жодного відношення до бердянської громади нові жителі міста не мають, як і не мають права визначати його долю.

Звісно, ​​такі результати не визнає ні цивілізований світ, ні самі бердянці!

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.