Окупаційний оператор. Хто вивозить крадене українське зерно з Запоріжчини

Публікації
зерно
Зерновози компанії-оператора «Технотранс» Фото: пропагандистське джерело

З початку повномасштабного вторгнення Росія почала масштабне вивезення на свою територію українського металу, сільськогосподарської і будівельної техніки. А історія з блокуванням Росією експорту українського зерна і, водночас, — вивезення вкраденого збіжжя з нових окупованих територій набула світового масштабу.

На окупованій частині Запорізької та Херсонської областей з’явилися перевірені чиновницькі кадри з «вєлікой і необъятной», які удосконалили схему «зернового експресу».

Росіяни створили на окупованій частині Запорізької області спеціальну компанію, яку назвали «Государственный зерновой оператор». Якій державі вона належить — незрозуміло. Її задача — скуповувати в місцевих аграріїв зерно, легалізувати вкрадене у захоплених агропідприємств, зберігати його та виводити на російський ринок.

Політика окупантів зараз заточена тільки на те, щоб примушувати людей збувати зерно. За пшеницю, в залежності від класу, обіцяють від 9 до 12 тисяч рублів за тонну. Це суттєво менше закупівельних цін українських зернотрейдерів. Хто і як організовує викачування українського збіжжя із окупованих територій?

Шевченко

Світлана Шевченко, в. о. окупаційного «міністра АПК» у Запорізької області

Світлана Шевченко (ІНН 220413293124), так званий «міністр АПК та продовольчої політики Запорізької області» в ФСБшному окупаційному «уряді». До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну вона ще жила за чотири тисячі кілометрів від Мелітополя, на провулку Гастелло, у місті Бійськ Алтайського краю.

У себе на батьківщині працювала виконавчою директоркою в агрокомпанії «Приозерное». У квітні 2021 року стала директоркою компанії ООО «Агрогруп» (4712030355), але 3 лютого директором став Дмітрій Черкесов.

Від 1 квітня до 10 жовтня 2022 року Шевченко була засновницею пітерської ООО «Новый жизненный свет» (7811773607). Зараз приїхала у Запорізьку область допомагати красти українське зерно та примушує населення до співпраці.

«Приїжджаєте на «ГУП «ГЗО», там є юрист, і там же ви укладаєте договори на продаж своєї продукції», — каже Шевченко в одному із пропагандистських сюжетів. «Сьогодні, напевно, вже 60 % сільгосптоваровиробників, все-таки активізувалися і йдуть з нами на контакт більш охоче».

Росіянка також говорить, що її відомство виділяє фермерам комбайни, щоб вони могли збирати урожай. Повідомлялось, що з Росії для цього пригнали збиральну техніку на допомогу «освобожденным» територіям. І це дуже кумедна історія, адже йдеться про про Запорізьку область. Саме звідти, з дилерського центру компанії John Deere в Мелітополі, у квітні російські військові, точніше, — кадирівці, вкрали два комбайни, трактор та сівалку вартістю щонайменше на 1,5 мільйони євро.

чечня

Викрадена техніка дилера «Агротек-Інвест» на території Чечні. Фото: «Агротек-Інвест»

Завдяки встановленим GPS, власники пограбованої компанії Агротек-Інвест відслідкували свої Джон Діри аж у Чечні, в селищі Закан-Юрт неподалік Грозного.

Кому ж дісталася вкрадена техніка? Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, комбайни і трактори пригнали на територію «госхоза «Закан-Юрт», спеціалізація якого — вирощування зернових.

Селище Закан-Юрт Ачхой-Мартанівського району відоме як родове гніздо глави уряду Чечні Мусліма Хучієва та його брата Тамєрлана Хучієва, який очолює адміністрацію району. Останній відомий також тим, що 11 років був виконавчим директором фонду імені Ахмата Кадирова.

Загалом же, за даними CNN, навесні у Мелітопольському районі було викрадено 27 одиниць сільгосптехніки на суму у 5 млн доларів.

Отже, спочатку окупанти грабують сільгосптехніку, залишаючи фермерів у безвиході напередодні збирання врожаю, а тоді великодушно допомагають вирішити проблему, остаточно заводячи аграріїв у залежність від себе. І вже нікуди не дінешся — треба здавати зібране комбайнами окупантів збіжжя отій мутній зерновій компанії, яка ніде не зареєстрована, але називається государственной.

Таким чином зерно добровільно-примусово скуповують у фермерів, попутно змушуючи їх реєструватись у російській податковій, і пропонують звозити його на елеватори. Звісно ж, ця шарашкіна зернова контора окупантів не має жодного свого зерносховища на окупованій Запоріжчині. Але в переліку об’єктів, куди фермерам наказують звозити збіжжя, значиться 13 елеваторів.

Більшість із них захоплена, але частина власників співпрацює з окупантами, хоча й не афішує свої колабораційні дії.

Після того, як зерно потрапило на елеватор, задача зернового оператора окупантів — збути крадений товар під виглядом російського.

Олексій Сергійович Джуркін родом з Ярославля, жив у Пітері, де працював фінансовим директором компанії «Торгсин».

Цікавий факт: у 30-ті роки таку ж назву мало радянське підприємство, яке під час голодомору міняло у людей продукти харчування на коштовності, отримуючи за безцінь сотні тонн золота. Але цих пітерських така ганебна відсилка, схоже, не лякала.

Джуркин

Олексій Джуркін, співробітник окупаційного «ГУП «ГЗО». Фото: пропагандистське джерело

У 2020 році Олексій Джуркін приїхав у Севастополь, де спробував стати депутатом «заксобрания» від партії «ЛДПР» Жириновського. Також намагався пройти у депутати в Гагарінському районі, але не вийшло ні там, ні там.

Зараз Джуркін, як і багато інших російських невдах із Криму і Севастополя, опинився на нових окупованих територіях. Яку посаду в «зерновому операторі» він займає, пропагандисти не уточнюють. Але відомо, хто керує цією окупаційною компанією.

Бусел

Микита Бусел, генеральний директор окупаційного «ГУП «ГЗО»

Це — Микита Петрович Бусел, директор так званого «державного зернового оператора». Теж росіянин, і теж приїхав з Пітера. У Санкт-Петербурзі Бусел має готель, ще один у Підмосков’ї та мережу кондитерських. Також він є засновником компанії «Імпульс», яка раніше називалася «Мегаполис» і отримувала багатомільярдні підряди на будівництво доріг. Усі названі вище особи — громадяни країни-агресора, які вчиняють на окупованій території України воєнний злочин — беруть участь у незаконному привласненні майна і організовують вивезення зерна з південних регіонів України морським, залізничним та автомобільним шляхами.

Але не обійшлося у цій мутній зерновій компанії і без колаборантів. Денис Семиряк, севастополець, громадянин України. Судячи з посади, він займається закупівлею та реалізацією українського врожаю.

Семиряк

Денис Семиряк, керівник управління з комерційних питань окупаційного «ГУП «ГЗО». Фото: Вконтакте

«В этом году в Запорожской области собрано 1,5 млн тонн зерновых. Это больше 500 тысяч га убрано. На остальных территориях у нас были поджоги, обстрелы. Они сгорели просто», — говорить Семиряк.

І наостанок: у вивезенні збіжжя залізничним шляхом задіяна компанія-оператор «Технотранс». Її зерновози видно на відео.

вагони

Зерновози компанії-оператора «Технотранс» Фото: пропагандистське джерело

Компанією володіють росіяни Віктор Чуйкін та Діана Максимова. Мільярдер Чуйкін був одним із перших у Росії бізнесменів, хто займався перевезенням зерна залізницею ще на початку 2000 років. Зараз «Технотранс» будує великий зерновий термінал у Висоцькому порту на узбережжі Балтійського моря. Згідно проекту він зможе перевалювати 4 мільйони тонн зерна на рік, з них 3,5 мільйони — на експорт.

Тож саме час західним країнам та Україні запровадити санкції щодо цієї компанії та її власників. Як і до функціонерів «государственного зернового оператора», який забезпечує режим продрозверстки у Запорізькій області.

Читайте також:

  • «І хочеш та не вхопиш» — матеріал Центру журналістських розслідувань про те, як насправді зараз живе Бердянський морський торговельний порт в окупації.