У будинки мешканців Мелітопольського району розселяють російських військових

Публікації
У будинки мешканців Мелітопольського району розселяють російських військових Фото: investigator.org.ua

З середини жовтня в приватні будинки в селах тимчасово окупованої Мелітопольщини масово заселяються військові армії РФ. Таким чином окупанти роззосереджуються невеликими групами, аби уникнути ударів ЗСУ по місцям масового розміщення, і облаштовуються зимувати. 

За словами мелітопольців, переважно окупанти займають будинки, господарі яких виїхали на вільну територію України чи закордон. Також селяться в громадських будівлях – дитячих садках і школах, а також займають території приватних підприємств.

«Кілька тижнів тому в селі з’явилися перші російські військові. Зараз їх уже більше, ніж місцевих. Заселились в усі порожні будинки, зайняли приміщення школи і дитячого садочка, які зараз не працюють”, – повідомляють жителі Лазурного.

Це село користується в окупантів особливою увагою: навколо населеного пункту риють окопи і будують укріплення, також підсипали дорогу до села, щоб зручніше було добиратися до житла і позицій. 

Багато військових, за словами місцевих мешканців, з’явилось у Полянівці, Маяку та Степовому. Всі ці села знаходяться на південному заході Мелітопольського району, неподалік межі з Херсонщиною.

У Полянівці «кадирівці» спочатку займали порожні будинки вчителів і військовослужбовців, але останніми днями заїжджають в усі вільні будинки, у дворах розміщують техніку. 

У Новгородківці, як кажуть місцеві, масового заселення окупаційних військ поки що немає. Проте колаборанти попереджають, що дуже скоро в село заїдуть кілька сотень військових, яких і заселять в будинки, власники яких виїхали. 

Новгородківців попередили, що в село заїдуть сотні російських солдатів. Фото Esu.com.ua

В селі Обільне бійці Росгвардії заселилися в порожні будинки, проте з ними у місцевих мешканців виникла інша проблема. 

«Ці «вояки» п’ють так, що люди бояться носа на вулицю показати, аби не стати жертвою неадекватних «асвабадітєлєй. В Обільному лишилися переважно старі і немічні жителі, тож як вони будуть жити поруч із рашистами страшно уявити», – розповіла жителька Семенівської громади. 

Місцеві повідомляють про те, що цього тижня в селище Мирне, що поблизу Мелітополя, на трьох КАМАЗах заїхали мобілізовані. З середини літа в селищі вже жили російські військові, схоже якісь офіцери, але небагато – кілька десятків. Вони ходили в цивільному одязі, намагалися не виділятися.

В Мирному російські військові живуть ще з літа. Фото Вікіпедія

В Мирному російські військові живуть ще з літа. Фото Вікіпедія

Займався розселенням окупантів селищний голова Юрій Радьков. В першу чергу під заселення він віддавав квартири, що належать родинам військовослужбовців.

Юрій Радьков підтримує окупацію Мелітопольщини з перших днів вторгнення Фото Суспільне

«У квартирі знаходилася родичка власника – діючого військовослужбовця ЗСУ, який з сім’єю виїхав з Мирного в перші дні окупації.  Аж тут заходять військові. Вона в них питає, ви хто? А вони кажуть, що прийшли заселятися. Добре хоч агресії не виявили. Жінка побігла до Радькова розбиратися. Знаєте що він відповів:» а тобі що, шкода, якщо люди там поживуть?» Уявляєте?!», – обурюється жителька Мирного, яка вже виїхала на підконтрольну Україні територію.

У селі Спаському Терпіннівської громади в середині жовтня розселилися «кадирівці».

Для проживання обрали будинки вчителів і військовослужбовців.

Загарбники заселяються в будинки вчителів Спаської школи. Фото: сайт Спаської школи

«Військові проїхали по селу зі списком адрес і в супроводі місцевих колаборантів. Будинки передивилися і обирали, щоб і ремонт непоганий, і туалет з ванною всередині», – розповідає директорка Спасської школи-філії Тетяна Єременко, в будинку якої також поселились загарбники.

Всередину будинку росіяни потрапили через вікно, а вже потім прийшли до людей, яким господарі лишили ключі, і примусили їх віддати. Також наказали прибрати з двору собаку, бо інакше її просто застрелять.

Тетяна Єременко розповідає, що коли окупантам в захопленому помешканні чогось не вистачає, вони просто забирають це з інших будинків по сусідству. По селу тягали дивани, ліжка, обігрівачі.

За словами директорки школи, з села виїхали багато людей, а ті що лишилися, потерпають від утисків. Людей з проукраїнською позицією (навіть якщо зараз публічно її не виявляють) забирають «на підвал». Для звільнення треба заплатити викуп, суму якого для кожного визначають окремо. Телефони в будь-який момент можуть перевірити, тож люди, що виїхали, родичам самі не телефонують – бояться наразити їх на небезпеку.

«Ми все думали, чому вони обрали саме наше село. Адже в Спасському ні підприємств нема, ні стратегічних об’єктів. Але головне, що не дає спокою, як після деокупації нам жити в одному селі зі зрадниками. З тими, які тобі посміхалися, а потім вносили твоє житло до списків, чи доносили окупантам, у кого з односельчан родичі воюють», – сумно розмірковує Тетяна Єременко.

Ми проаналізували географічне розташування населених пунктів у Мелітопольському районі, які найбільше заселяються окупантами. Як видно з карти, всі вони розташовані вздовж ключових автодоріг району. 

У південно-західній частині району це автодорога  М-14 «Одеса – Мелітополь – Новоазовськ», а після Мелітополя окупанти обирають для розквартирування села вздовж міжнародної траси Е105 на відрізку до Запоріжжя.

Очевидно, що головна причина вибору саме цих сіл – зручна логістика. В очікуванні похолодання і дощів, підрозділи Росгвардії  селять там, де можна комфортно перезимувати, але  звідки можна швидко виїхати разом з технікою у випадку зміни ситуації на фронті. 

Також  джерела ЦЖР серед українських військових зауважують, що оборонних споруд росіян достатньо збудовано і в степах, а не тільки навколо населених пунктів.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter