Адвокат Алєксєй Ладін: політичний бранець Олексій Кисельов понад два місяці домагається медичної допомоги після тортур

Публікації
Адвокат Олексій Ладин Фото: Facebook Алексей Ладин

Наприкінці липня в окупованому Генічеську російські силовики викрали Олексія Кисельова — екскомандира корабля управління «Славутич» ВМС України, військового пенсіонера, волонтера і громадянського активіста. ФСБ голослівно звинувачує його в участі у підготовці «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні — «батальйоні ім. Номана Челебіджихана».

Після кількох діб тортур у Генічеську Олексія Кисельова незаконно передали співробітникам управління ФСБ у Криму і утримують в СІЗО Сімферополя. Наприкінці жовтня він оголосив голодування, вимагаючи медичної допомоги після катування, яким з нього вибивали «зізнання» у злочинах, які він не вчиняв. Про реакцію тюремників на голодування і стан здоров’я Олексія Кисельова в ефірі програми «Питання національної безпеки» розповів його захисник, російський адвокат Алєксєй ЛАДІН.

Валентина Самар: Алєксєй, дякую, що у щільному графіку знайшли час для нашої розмови. Перше питання –  як почувається Олексій Олексійович Кисельов?

Алєксєй Ладін: Не зовсім добре. Враховуючи, що він уже тривалий час перебуває в умовах тортур у слідчому ізоляторі. Власне, стан його здоров’я і послужив підставою для початку голодування. 

Вже протягом двох місяців він не може домогтися того, щоб його викликав медичний працівник і вислухав його скарги на здоров’я. Хоча, за законом, протягом доби після того, як написано заяву, медичний працівник повинен викликати до себе та провести первинний огляд.

Валентина Самар: Раніше ви говорили, що в Олексія Кисельова зламані ребра, що він потребує термінової медичної допомоги. Крім цього, чого ще він добивається своїм голодуванням?

Алєксєй Ладін: Мета проста — провести медичне обстеження, поставити діагноз і провести лікування. Після того як він переніс тортури, з липня 2022 року і до сьогодні, у нього відсутня чутливість трьох пальців правої руки. Після того, як йому застібали наручник на зап’ястя і підвішували, болить праве плече та передпліччя. Він навіть руку не може підняти. Крім того, у нього з’явилися регулярні запаморочення та болі в нижній частині живота чи шлунку. Відповідно, є підстави вважати, що все це — наслідки тортур. Також у нього загострилася низка хронічних захворювань.

Два місяці він домагався, щоб його викликав медичний працівник. Він оголосив голодування 27 жовтня. Після цього, 1 листопада, його викликала фельдшер. Вона пояснила, що найближчим часом його викличе начальник медсанчастини.

Але Кисельова та мене як його захисника цікавить не розмова з медпрацівником чи навіть із начальником медсанчастини. Нам необхідна дорожня карта з діагностики та лікування його захворювань. Ми розуміємо, що вузьких спеціалістів у СІЗО немає, тому необхідно вивозити його до республіканської чи якихось інших лікарень, де йому провели б діагностику, поставили б діагноз і провели лікування.

Алєксєй Ладін і Валентина Самар Фото: investigator.org.ua

Валентина Самар: Ви повідомляли також про те, що голодування Олексія Кисельова підтримали в’язні, які перебувають у шістьох інших камерах цього «політичного блоку» сімферопольського СІЗО. Хто ці люди і за що їх там утримують?

Алєксєй Ладін: СІЗО-1 має так званий спецкорпус, до нього входять шість камер. Як ви правильно сказали, там сидять політичні в’язні. Тобто люди, які були викрадені з території України правоохоронними органами (Російської Федерації — ред.) і згодом їхнє викрадення було «легалізовано» у вигляді затримання вже у Криму. У переважній більшості кримінальні справи проти них розслідує управління ФСБ у Республіці Крим та місті Севастополі.

Дійсно всі шість камер підтримали Олексія Олексійовича. Після того, як фельдшер викликала його, вони припинили голодування. Але пояснили: у разі, якщо його вимоги щодо медичного огляду не будуть виконуватися, вони готові його відновити.

Станом на 1 листопада 2022 року, коли я зустрічався з Олексієм Олексійовичем, він голодування ще не припинив. Бо начальник медсанчастини його до себе не викликав і немає ясності з приводу того, чи діагностуватимуть, чи проводитимуть аналізи щодо скарг на здоров’я.

Валентина Самар: Наскільки я знаю,  фальсифіковану справу Олексія Кисельова вже «розслідувано» ФСБ та обвинувальний висновок направлено до «суду». Була інформація, що це «Джанкойський районний суд». Кисельова незаконно затримали в Генічеську, потім передали ФСБ до Сімферополя, а «судитимуть» у Джанкої. Чому?

Алєксєй Ладін: У цьому випадку я можу лише здогадуватись. Припускаю, що злочин, який нібито скоїв Олексій Олексійович Кисельов, було скоєно на території Чонгара (ймовірно, йдеться про громадянську блокаду товарних поставок до Криму, учасникам яких волонтер О. Кисельов привозив продукти харчування – ред.).

«Джанкойський районний суд» — це найближчий до Чонгара «російський суд». Принаймні, він був найближчим на той момент, коли «кримінальну справу» почали розслідувати. 

Події відбуваються з неймовірною швидкістю: проведений симулякр «референдуму», дехто вважає, що і Чонгар зараз – це територія РФ. Але щодо наявності чи відсутності там судової системи РФ мені нічого не відомо.

Засідання «Джанкойського суду» у справі Олексія Кисельова призначено на 7 листопада.