«Крымский СМЕРШ». Хто організовує переслідування українців

Крим
Крымский смерш

У Криму діє спільнота російських стукачів, які вишукують серед кримчан тих, хто не любить путінський режим та не підтримує агресію Росії проти України. Потім на таких людей пишуть доноси, їх булять в мережі, змушують вибачатися на камеру, а дехто потрапляє під переслідування спецслужб і в кращому випадку — платять штраф, у гіршому — отримують тюремний строк.

Центр журналістських розслідувань розповідає хто і як організовує цькування та переслідування противників війни і російської окупації в Криму.

У Криму багато людей, які чекають повернення півострова під контроль України. Але через те, що територія знаходиться під російською окупацією, висловлюватися вільно про свою підтримку України там небезпечно. А тих, хто хоч якось себе може проявити, — вишукують і нацьковують на них окупаційних силовиків. Цим займається спільнота із назвою «Крымский СМЕРШ».

Фото: telegram / «Крымский СМЕРШ»

«СМЕРШ» — контррозвідувальні організації в СРСР періоду Другої світової війни, які діяли в структурах армії, флоту і НКВД. Її назва — абревіатура слів «Смерть шпионам». Крім боротьби зі справжніми ворожими агентами, СМЕРШ був і частиною репресивної машини сталінського режиму.

Учасники руху «Крымский СМЕРШ» вважають шпигунами усіх, хто не підтримує російську агресивну війну проти України. Персональні дані таких людей публікують у telegram-каналі, щоб інші учасники спільноти могли писати їм чи дзвонити з погрозами. Кожна публікація про незгідних з політикою режиму супроводжується зверненням до «товаріща майора», тобто, ФСБ, з вимогою «розібратися».

Після цього до людей дійсно приходять силовики, з’являються адміністративні чи кримінальні провадження. Але цього окупантам мало — тому людей змушують принижуватись і просити пробачення на відео.

Студенти студенти-стукачі Білогірського технологічного технікуму у вересні 2022 року. На ньому видно, як викладач Андрій Білозеров увімкнув на перерві українську пісню про безпілотники Bayraktar. Відео студенти-стукачі злили скандальному блогеру-колаборанту Олександру Таліпову.

Андрій Білозеров в аудиторії навчального закладу. Знімок екрану з відео, злитого студентами

З того моменту й почалося цькування і переслідування викладача. Белозерова заарештували на 13 діб за «дискредитацію» армії та «демонстрацію нацистської символіки», у СІЗО побили, а пізніше звільнили з роботи. У листопаді 2022 року Білозерова повторно заарештували на 14 діб за публікацію на своїй сторінці у «ВКонтакті» пісні «Червона калина».

У лютому Білозерова звинуватили за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Приводом для кримінального переслідування став пост про те, що Росія обстрілює українські міста з 2014 року. Окупаційний «Центральний районний суд Сімферополя» оштрафував Андрія Білозерова на 100 тисяч рублів. Йому також заборонили писати в соцмережах протягом двох років.

Андрій Білозеров, фото з соцмереж

Інший випадок — так званий «Бахчисарайський районний суд» оштрафував місцеву мешканку Евеліну Меметову на 50 тисяч рублів через відео в інстаграмі, де дівчина з сестрою співає гімн України.

Саме телеграм-канал «Крымский СМЕРШ», розпочав цькування дівчини та її сестри через цю сторіс.

Після того, як канал розмістив персональні дані Меметової, вона вибачилася і розповіла, що повністю підтримує так звану «СВО», а виконати гімн України вирішила «по дурості».

Евеліна Меметова. Фото: telegram / «Крымский СМЕРШ»

Засновник спільноти

Таких історій з приниженнями людей, які не підтримують війну проти України, — десятки. Олександр Таліпов, засновник каналу «Крымский СМЕРШ» говорить, що минулого року адміністративні та навіть кримінальні справи окупаційні силовики розпочали проти понад 200 осіб, про яких написав «Смерш». Таліпов — і є головний стукач та донощик у Криму.

«Ми виявляємо антиросійських елементів, проводимо власні розслідування з метою встановлення цих осіб. І публікуємо інформацію для того, щоб правоохоронні органи своєчасно відреагували на неї та притягнули до відповідальності виявлених осіб», — каже Таліпов.

Олександр Таліпов. Фото: Вконтакте

Таліпов — громадянин України, хоч і взяв російський паспорт. Розповідає, що зробив це ще у 2008 році. Прокуратура Автономної республіки Крим вже відкрила стосовно нього кримінальну справу за статтею про «розпалювання національної ворожнечі та ненависті».

Блогер-стукач проживає у Феодосії, раніше разом з матір’ю мешкав у Судаку, але вважає себе росіянином.

«Моя мама коренная москвичка, бабушка, тётя, дядя, брат, все москвичи. Мою маму папу лейтенантом увез из Москвы» — пише Таліпов.

Так, вивіз в український Крим де Таліпова Ніна Дмитрівна, отримувала виплати як пенсіонер силового відомства.

Олександр пише, що сам він служив в українських прикордонних військах тільки тому, що в російську армію не брали. Навіть українську мову не знав, але був кращий з кращих. От тільки зрадник, бо присягу давав на вірність українському народу.

Бізнесу Таліпов не має, займається громадською діяльністю — очолює начебто антикорупційну організацію «За Севастополь» (ИНН: 9204560984).

Її Таліпов заснував разом з невдалим політиком Олегом Ніколаєвим, який провалив роботу «Корпорації розвитку Севастополя», яку очолював, і керує місцевим відділенням «Партії Росту». Третій співзасновник — бізнесмен Дмитро Гордієнко.

Таліпов і скандали

Українських шпигунів в Криму Таліпов шукав ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. У 2017 році він звинуватив у роботі на СБУ окупаційного віце-прем’єра Криму Дмитра Полонського — на той час дуже наближеного до гауляйтера Аксенова члена окупаційного уряду.

Це був репост повідомлення з анонімного каналу «Кримінальне чтиво», де сказано, що Полонський — інформатор Служби безпеки України з агентурним псевдонімом — «Нілов». Текст уже видалено з каналу «Таліпов Online», але він зберігся на сайті Telegram Analytics.

Врешті Полонський звернувся до суду з позовом, в якому просив визнати поширені Таліповим відомостей недостовірними та стягнути з блогера 1 мільйон рублів компенсації моральної шкоди. Суд став на сторону Полонського, але стягнув з Таліпова тільки 20 тисяч рублів.

Головний «смершівець» не вміє відповідати за свої слова. Під час розгляду позова директора окупаційного телеканалу «Міллет» Ервіна Мусаєва про захист честі та гідності Таліпов просто відмовився від своєї сторінки, а пізніше видалив пост.

Підтримка та активісти

Звісно ж Таліпов та його «СМЕРШ» не можуть існувати без санкції силовиків і підтримки окупаційних чиновників. На двері своєї приймальні символіку «Кримського СМЕРШу» наклеїла так звана «мер Ялти» Яніна Павленко.

Таліпов та Яніна Павленко. Фото: telegram / «Крымский СМЕРШ»

Є і ті, хто підтримує цькування кримчан, але не афішує цього. Ольга Василівна Безугловець, заступниця директора «Академії футболу Криму» і членкиня так званої «Громадської палати Республіки Крим».

Вона розробила шаблони наклейок «Крымського СМЕРШу», які тепер є ознакою приналежності до цього руху. Їх клеять на машини замість української символіки, роздають на пропагандистських заходах, поширюють в Росію як доказ того, що кримчани підтримують окупацію.

Ольга Безугловець, заступниця директора «Академії футболу Криму». Фото: соцмережі

Відділення «СМЕРШ» є і в Севастополі, це окрема сторінка в telegram. Ймовірно, нею займається Людмила Захарова та її друзі, як пише Таліпов.

Саме цій жінці передають великі партії наклейок для поширення. 32-річна мешканка Севастополя Людмила, адептка «руського міра», власниця чомусь не «Лади», а цієї американської Chevrolet CAMARO.

Таліпов та Людмила Захарова. Фото: telegram / «Крымский СМЕРШ»

Захарова не кримчанка, приїхала на півострів з Саратовської області, з міста Енгельс. Там знаходиться авіабаза ВКС Росії, літаки з якої наносять ракетні удари по українських містах. Не виключено, що Захарова з родини військового льотчика, якого перекинули в Севастополь.

Отже, в окупованому Росією Криму продовжує поширюватися практика репресій та показових покарань за проукраїнську позицію. Зараз до цього додалося заохочення доносів. Не підтримуєш Путіна, не хочеш війни — активісти знайдуть і змусять вибачатися. Ще й скажуть, що це ви — фашист.