Чим заманюють добровольців на контрактну службу в російську армію у Криму

Крим
Скріншот з відео, опублікованого у telegram-каналу загону «Конвой»

В окупованому Криму почали в посиленому режимі шукати добровольців на війну проти України. Заманюють великими виплатами, іпотечним гачком та землею на півострові, не розповідають про реальний строк контрактів. 

Офіційно мобілізація в Росії не закінчувалася, адже указу Путіна про її завершення не було. І вона триває, люди потихеньку отримують повістки та їдуть на фронт. Але для того, щоб закрити дірки в чисельності особового складу після невдалого зимового наступу на Донбасі потрібні масовіші дії.

Британська розвідка у кінці березня повідомляла, що метою керівництва Росії є зібрати 400 тисяч військовослужбовців для вирішення проблеми нестачі кадрів. І зараз ми дійсно бачимо, як на підконтрольних російському уряду територіях зараз дуже посилено шукають добровольців на контрактну службу. В тому числі, і на захоплених територіях України.

Замість реклами приватної військової компанії «Вагнер» на кримських телеканалах тепер активно транслюється агітація підписувати контракт. У телеграмі каналу «Міллет» така реклама транслюється кожного дня по п’ять разів у визначений час. Тобто це точно цілеспрямована агітаційна кампанія.

Редакція російського ТРК «Крым24» створила окремий чат-бот для бажаючих підписати контракт. У ньому два тематичних блоки: матеріальні переваги служби в російській армії та контакти пунктів відбору.

Крім того, добровольців на війну будуть шукати за допомогою мобільного пункту з відбору. Це буквально пересувний штаб, який може з’явитися будь-де, і прямо на місці можна написати заяву на контракт.

Мобільний пункт з відбору на контрактну службу у Сімферополі 15.04.2023. Фото: «Крым24»

У вихідні 15–16 квітня мобільний пункт базувався у Сімферополі біля стадіону «Локомотив». Там тренуються молоді спортсмени, які стали цільовою аудиторією воєнкомів. Один із них, майстер спорту зі штанги Анатолій Дубицький, поділився, що серйозно розглядає можливість служби за контрактом у майбутньому. Каже, що у першу чергу через гроші.

Анатолій Дубицький, спортсмен. Фото: РИА Новости

“Я вже йду до Центру спортивних команд армії, а потім, мабуть, піду служити за контрактом. Це через зарплату насамперед”, – сказав Дубицький.

Мобільний пункт з відбору виглядає як агітаційно-розважальний майданчик, де бажаючих, в тому числі і дітей, вчать розбирати та збирати зброю. До слова, у сюжеті «Крым24» на словах кореспондента про написання заяв бачимо сімферопольського легкоатлета Дмитра Яцуту, якому на данний момент є тільки 18 років.

Дмитро Яцута, легкоатлет з Сімферополя. Фото: «Крым24»

Від моменту написання заяви до відправлення на війну може пройти тільки три дні.

“Доброволець здає нормативи з фізичної підготовки, проходить психологічний відбір, ставить свій пакет документів. Протягом трьох днів можна все це пройти та виїхати у військову частину для служби за контрактом”, – говорить Сергій Каштанов, окупаційний начальник пункту відбору на військову службу за контрактом в Криму.

Сергій Каштанов, начальник окупаційного республіканського пункту відбору на військову службу за контрактом. Фото: РИА Новости

Є і інші люди, які погоджуються на контрактну службу. Наприклад, Сергій Вьюник, який підтримує війну Росії проти України та бажає особисто приєднатися до майбутніх двохсотих.

Сергій Вьюник, доброволець з Сімферополя на фоні банеру 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ. Фото: «Крым24»

У новинах прямо не говориться з якою військовою частиною пропонується підписати контракт, але в сюжеті «Крым24» бачимо банер 126-ї бригади берегової оборони Чорноморського флоту РФ, що базується у селі Перевальному поблизу Сімферополя.

За інформацією Генштабу ЗСУ, після початку повномасштабної війни Росії проти України втрати російської 126-ї бригади берегової оборони склали до 75 %.

28 березня 2022 року Путін підписав указ про надання цій бригаді найменування «гвардійська» за «масовий героїзм і відвагу, стійкість і мужність».

Чим заманюють людей на війну? Як сказав один зі спікерів у цьому матеріалі — грошима. Після підписання контракту боєць отримує 195 тисяч рублів за указом Путіна. До того ж у Криму ще є виплата у 200 тисяч рублів за розпорядженням Аксенова. Тобто майже 400 тисяч рублів в один момент.

Для мешканців підконтрольних Росії територій це справді великі гроші. Для мешканців цивілізованого світу — це менше 5 тисяч доларів. Така от ціна за життя громадянина Росії.

Крім того, воєнкоми обіцяють, що контракт можна підписати на короткостроковий термін, на рік чи навіть три місяці. Людина може думати, що три місяці якось відбуде, може не загине, а повернеться і гроші отримає.

Але пропагандисти та російські службовці забувають розповісти, що тривалість контракту зараз не має жодного значення, оскільки з підписанням восени Путіним указу про мобілізацію контракти стають «безстроковими». Тобто поки діє мобілізація в РФ. Таким чином, підписуючи контракт, людина вішає на себе ярмо, від якого відмовитися не зможе.

Також заманюють іпотечним гачком. 

“Чим цікава військова іпотека і що вона відрізняється від громадянської іпотеки. Три роки ти відслужив, отримав суму від МО, пішов придбав собі житло, і далі тобі потрібно просто служити. Через 20 років квартира буде твоя повністю у власності”, – говорить Сергій Каштанов.

Дійсно, квартира залишиться у власності військового, якщо він прослужить в армії щонайменше 20 років. Якщо ж той захоче звільнитися раніше, він має або компенсувати іпотечні витрати на квартиру, а це сотні тисяч рублів, або повернути нерухомість державі.

І останнє, що хочеться сказати про те, чим заманюють кримчан на службу в російську армію. Це земля на півострові. Нещодавно перші бійці вже отримати свої ділянки у селі Ліснівка Сакського району.

Кримчанин Бакунов Владислав Валерійович отримує землю в Сакському районі за участь у війні проти України. Фото: РИА Новости

Це ділянки без комунікацій, води, газу чи навіть дороги. Все це окупаційна влада тільки обіцяє провести, тоді можна буде починати будувати будинки. Раніше тільки кримчани могли розраховувати на землю, але тепер отримати ділянку можуть всі окупанти, які постійно мешкали на півострові станом на 24 лютого 2022 року.

Отже, ми бачимо, що Росії катастрофічно не вистачає бійців на війну проти України. Керівництво країни-агресора не хоче масової паніки серед населення, оголошуючи чергову хвилю мобілізації. Тому йде шляхом набору добровольців, обіцяючи людям гроші, землю, статус.

Але навряд чи це убереже росіян від мобілізації. Адже Держдума Росії 11 квітня 2023 року ухвалила пакет поправок до законів, який передбачає створення єдиного реєстру військовозобов’язаних. Весь цей рік у Росії створювали цей реєстр, а тепер запустили його в дію. Людям вже надходять повістки через Госуслуги, але це тільки тестовий період. Електронні повістки мають таку ж силу, як і паперові. Проігнорував — отримаєш заборону виїжджати за кордон, брати кредити і продавати нерухомість.