Комунізм на Херсонщині, здача Запоріжжя та «Леопарди» в неіснуючих болотах. Підбірка фейків росіян за квітень 2023 року

Південь

Журналісти видань «ІРС-Херсон» та «ІРС-Генічеськ» упродовж квітня 2023 року відстежували у медіа Півдня і Криму, а також на сторінках у соцмережах дезінформацію, фейки, матеріали із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих РФ територіях українського півдня.

“Леопарди” на херсонських болотах

Часом російські пропагандисти, створюючи фейкові матеріали, лінуються навіть відкрити “Вікіпедію”, щоб дізнатись географічні особливості регіону, про який вони пишуть. Досить часто така некомпетентність призводить до доволі смішних наслідків. Так, в середині квітня росіяни заявили, що знищили на херсонському напрямку перший німецький “Leopard”, “втопивши його у болоті”. І все б це могло виглядати відносно правдиво, ось тільки немає поблизу Херсона боліт, в яких міг би загрузнути цілий танк.

Російські ЗМІ про “Херсонські болота”

Російські ЗМІ про “Херсонські болота”

“За словами офіцера добровольчого батальйону “Сокіл” із позивним “Бик”, поставлені на озброєння ЗСУ німецькі танки “Leopard” вже діють на Херсонському напрямку. Один із диверсійних загонів РФ захопив такий танк, але техніку не вдалося переправити в тил – танк загруз у чорноземі. Тому було прийнято рішення про затоплення “Leopard” у болоті”, – зазначають російські ЗМІ.

Болота займають лише 0,11 % території Херсонської області та знаходяться на підконтрольному росіянам лівобережжі. Тобто, щоб туди потрапив німецький “Leopard”, йому потрібно одразу форсувати Дніпро, а потім ще спробувати знайти у степах болото відповідного розміру, в якому він зміг би потонути. Та й навряд чи російські ДРГ так обізнані з конструкцією “Leopard”, щоб зуміти ним повноцінно керувати і, відповідно, затопити.

Абсолютний комунізм

Херсонські колаборанти намагаються всіляко продемонструвати “щасливе життя” населення лівобережжя області, яке наразі тимчасово контролюється росіянами. Серед головних плюсів, за їхніми словами, – безкоштовне житло, високі зарплати і скасування комунальних платежів. “Ми живемо у справжньому комунізмі!” – заявляють вони, щоправда, цей “рай” триватиме недовго і не всюди, визнають самі росіяни.

Уявний комунізм на Херсонщині в публікаціях росіян

Уявний комунізм на Херсонщині в публікаціях росіян

Про райдужне життя на окупованих територіях російським журналістам у квітні розповіла так звана “міністр соціальної політики Херсонщини” Алла Бархатнова.

По-перше, “настання комунізму” Бархатнова пов’язує зі збільшенням заробітної плати на лівобережжі Херсонщини. “Міністр” зазначає, що росіяни навмисно завищують платню херсонцям, щоб утримати їх у регіоні. “Справді, на території Херсонської області рівень заробітної плати набагато вищий, ніж середній по РФ. Було ухвалено рішення уряду платити людям завищену заробітну плату”, – зазначає вона. Ось тільки Бархатнова змушена визнати, що паралельно приблизно вдвічі зросли й ціни, наприклад, на продукти.

З безкоштовним житлом також не все так просто. Отримати його можуть лише ті, хто втік разом з росіянами з правого берега Херсонщини. Та й за таких умов, “біженцям” необхідно зібрати певний пакет документів, що досить часто є проблемою.

Що ж стосується комунальних платежів, то, за словами Бархатнової, населення Генічеська звільнене від їх виплати, проте лише тимчасово, “коли ми почнемо ставати на ноги – почнемо платити, бо ми не можемо бути постійно дотаційним регіоном”.

Тож, комуністична утопія на лівобережжі Херсонщини виявилась черговим російським фейком.

Подаровані херсонцям херсонські тролейбуси

У квітні херсонській владі вдалось відновити рух електротранспорту містом, що неможливо було зробити з листопада 2022 року через постійні обстріли росіян. Окупанти досить цікаво відреагували на цю новину і заявили, що тролейбуси в Херсоні є… бо вони не встигли їх вкрасти. Тобто, херсонці мають дякувати саме росіянам за те, що мають змогу пересуватись містом завдяки громадському транспорту. 

Херсонці мають дякувати росіянам за власні тролейбуси

Херсонці мають дякувати росіянам за власні тролейбуси

“Призначений Києвом херсонський градоначальник Роман Мрочко попіарився на поновленні у місті руху тролейбусів – виклав фото своєї вгодованої особи на тлі порожнього тролейбуса. Тільки ось у чому тут його заслуга? Усі тролейбуси в цілості та безпеці були залишені у місті російською владою“, – повідомляють росіяни.

Насправді ніякої “заслуги” росіян у відновлення руху тролейбусів у звільненому Херсоні немає. Під час окупації вони випускали на маршрути українські тролейбуси, які були в місті до початку повномасштабного вторгнення. Тож “залишили” херсонцям вони великодушно саме херсонські машини.

«Заборона» Великодня

Росіяни ніколи не втрачають нагоди звинуватити українську владу в гоніннях на єдину, на їх думку, канонічну церкву – Російську православну. Бурхливу реакцію у окупантів викликало рішення керівництва Херсонської області обмежити масові заходи у Великодні свята та заборонити місцевому населенню відвідувати кладовища на Поминальному тижні.

“Їхні справжні мотиви огидні. Вони хочуть обмежити канонічну православну церкву, спробувати розірвати її зв’язок із віруючими. Ставленики режиму вкотре показали свою антинародну, я сказав би, антилюдську сутність» – бризкав слиною у своєму Телеграм-каналі так званий “губернатор” Херсонщини Володимир Сальдо”.

Нелюдські заборони від української влади

Нелюдські заборони від української влади

Ось тільки про що Сальдо замовчує, так це про постійні обстріли росіянами культових будівель на правобережжі Херсонщини. Так, у переддень Великодня окупанти нанесли удар по Храму Різдва Пресвятої Богородиці у Херсоні. Почастішали також обстріли херсонських кладовищ, тому влада області й змушена було заборонити їх масове відвідування. Тож “нелюдами та безбожниками” швидше можна назвати саме росіян, яким Сальдо вірно служить, а не українську владу, що намагається врятувати своїх співгромадян від зайвої небезпеки. 

Україна готує Запоріжжя до “здачі”

Окупанти, риючи десятки кілометрів оборонних споруд на ТОТ Запорізької області, раптово згадали, що планували взагалі-то “дійти до Києва за три дні” і бути “непереможною армією”. Але за відсутності реальних перемог на фронті, виршили хоч фейками і маніпуляціями підтримувати імідж “второй армії” світу.

Так, окупаційні телеграм-канали заявляють, що на Запоріжжі відбувається “класична евакуація активів у рамках підготовки до майбутньої втрати контролю над містами”. Приводом для таких заяв стало оголошення Фонду Держмайна України про продаж кількох об’єктів державної власності, серед яких Запорізький титано-магнієвий комбінат.

Насправді, хоч приватизація активів держпідприємств тема для українського суспільства завжди болюча, про “евакуацію перед здачею” мови, звісно немає.
Фонд державного майна повідомив, що йде підготовка до приватизації запорізьких підприємств, у тому числі титано-магнієвого комбінату, з метою зробити їх привабливими для інвесторів.

 Україна розпродає майно, перед “здачею” Запоріжжя

Україна розпродає майно, перед “здачею” Запоріжжя

І, на противагу попередньому фейку, пропагандист Рогов у квітні неодноразово заявляв про десятки тисяч українських військових, яких терміново перекидають на Запорізький напрямок для контрнаступу.

Курортний сезон на фоні вибухів

На окупованій частині Запорізької області росіяни все ж сподіваються провести цьогоріч більш-менш вдалий туристичний сезон. Незважаючи на близькість лінії фронту та загрозу майбутнього контрнаступу ЗСУ, місцеві колаборанти заявляють – ці плани можливо здійснити. Агітаційна кампанія до старту туристичного сезону триває вже кілька місяців, та ось чи чекають курорти запорізького Приазов’я навали відпочивальників – велике питання. Так, росіяни, наприклад, заявляють, що дитячі лагері на Запоріжжі цьогоріч розмістять до 200 тисяч відпочивальників. Для цього вони пропонують створювати “зелені коридори” для швидкого транспортування молоді. Звісно, ці плани є нездійсненними, адже більшість місцевих школярів виїхали з окупованої частини області, а самі росіяни навряд чи дозволять своїм дітям відвідати прифронтові регіони України . До того ж, багато лагерів відпочинку на окупованій території Запорізької області було переформатовано під казарми для окупаційних військ, тож розмістити там туристів неможливо. Зазначимо, що про “туристичний” бум на Запоріжжі та Херсонщині місцеві колаборанти активно заявляли і минулоріч. Але сезон-2022 так і не розпочався, що, звісно, чекає підконтрольні росіянам території і цього року. 

Плани росіян на майбутній курортний сезон

Плани росіян на майбутній курортний сезон