Манекен «Олександр», гранати та «калаші». «Міносвіти» Криму затарилося інвентарем для військової підготовки школярів на 20 млн рублів

Публікації
Навчально-польовий семінар Юнармії з основ тактичної підготовки. Крим, червень 2019 р. Фото: crimeahrg.org

З нового навчального року до російських шкіл, а отже, і навчальних закладів на окупованих РФ територіях, повернуть уроки початкової військової підготовки (ПВП). «Міністерство освіти» Криму готує до 1 вересня дорогі подарунки – «тренажери-манекени дорослого потерпілого», а також макети гранат та автомата Калашнікова на загальну суму понад 20 млн рублів.

Старші покоління добре пам’ятають уроки ПВП. Кожен радянський школяр мав вміти розібрати та зібрати автомат Калашнікова (причому – на якийсь час), надягати протигаз, метати гранати, надавати першу допомогу і, звичайно, парадно марширувати. У 1990 року ПВП у школах скасували. Рішення було прийнято в рамках антивоєнної кампанії тих років і як демонстрація західним партнерам мирних намірів. Через 30 років Росія взяла інший курс і демонструє західним партнерам протилежні наміри.

З 1 вересня 2023 року російські старшокласники знову проходитимуть курс початкової військової підготовки. Учням 10-11 класів належить вивчати правила поводження зі зброєю, засоби індивідуального захисту, надання першої медичної допомоги та проходити стройову підготовку. Коротше, все те, що було в школах при «совці». Щоправда, тепер ПВП значно подорожчало. Наприклад, якщо тоді медичну допомогу вчили надавати по плакатах і на сусіді по парті, тепер для цього є спеціальні тренажери-манекени.

«Міністерство освіти» окупованого Криму вже готується до нововведення і закупило «тренажери-манекени дорослого потерпілого», а також макети гранат та автомата Калашнікова на загальну суму понад 20 млн рублів.

Як випливає з відкритих джерел, «Міністерство освіти» Криму зробило уже кілька закупівель цього специфічного товару. Так, «тренажери-манекени дорослого потерпілого» відомство набувало вже тричі. Вперше – у квітні цього року – у єкатеринбурзької фірми ТОВ «Діацент». Сума контракту склала понад 6 млн. рублів. До нього увійшли 50 манекенів по 53 тисячі карбованців кожен, і навіть вимірники електромагнітного фону; радіації; температури, вологи та кислотності ґрунтів; окисно-відновного потенціалу; шумоміри; набори для оцінки чистоти повітря шляхом біоіндикації; лабораторії «Фізико-хімічний аналіз води» та «Дослідження газів» – по 10 штук кожного приладу.

Другий подібний контракт «Міністерство освіти» Криму уклало в червні з московським ТОВ «Рекомендована торговельна організація». Список – один в один з квітневим, плюс одна позиція – портативний оксиметр. Але сума – вже 9 з лишком млн. І якщо у квітні ті ж 50 манекенів обійшлося у 2 млн 650 тисяч рублів, то в червні відомство виклало за них вдвічі більше.Інші позиції контракту також подорожчали. млн рублів.

Як повідомляють сайти з продажу тренажера-манекена, він «є імітацією тіла дорослого потерпілого і призначений для відпрацювання навичок проведення серцево-легеневої реанімації з можливістю контролю якості виконання вправ». У Росії його назвали «Олександром» і його неодноразово модифікували. Розліт цін залежно від моделі суттєвий – від 35 до 89 тисяч рублів. Який саме «Олександр» сподобався «міністерству освіти Криму», невідомо. Але, судячи з ціни 105 тисяч рублів за штуку, кримські школярі можуть звертатися до нього не інакше, як «Дорогий Олександр». Таких дорогих тренажерів-манекенів у інтернеті ми не знайшли.

«Затарилося» «міністерство освіти» та макетами зброї. У квітні відомство купило у ТОВ «Іжевський збройовий завод» по 50 макетів гранат Ф-1 та гранат РГД-5 за 160 тисяч рублів та 50 макетів масогабаритного автомата Калашнікова «АК-74» по 36,5 тисяч кожен. У липні – подібний контракт на 38 макетів гранат та 29 «калашів». Щоправда, цього разу покупки коштували набагато дешевше. Макети гранат замість півтори тисячі обійшлися менше тисячі за штуку, а «АК-74» – менше ніж 22 тисяч.

Таку щедру знижку зробив іжевський підприємець Ілля Олександрович Стремоусов. Чи перебував він у спорідненості з Кирилом Стремоусовим, який відчайдушно поспішав на концерт Кобзона, стверджувати не беремося. Цікаво інше.

Ілля Олександрович Стремоусов, який влітку продав макети зі знижкою, є засновником і директором того самого ТОВ «Іжевський збройовий завод», який навесні отоварив кримське «міносвіти» на повну. Невідомо, з чого раптом Ілля Стремоусов вирішив демпінгнути, але навіть його ціна зі знижкою завищена, не кажучи вже про квітневу закупівлю, коли макети автомата Калашнікова закупили в 2 рази дорожче за середню ціну. Можливо, вони інкрустовані камінням Сваровськи?

Ну і яке патріотичне виховання без символіки. На неї «міносвіти» також не поскупилося. З березня цього року відомство уклало 4 контракти на загальну суму майже 20 млн рублів. У списку майже 4 тисячі настільних прапорців, а також протокольні прапори РФ, вуличні флагштоки та прапори для них, малі та великі герби – по 391 штуці кожної позиції. І тут кримське «міносвіти”обирало найдорожче. Наприклад, протокольні прапори від пензенської фірми ТОВ «Прапорність» коштували 13 тисяч кожен. Тоді як їх можна купити щонайменше в 3 рази дешевше.

А поки «міносвіти Криму» щедрою рукою забезпечує школи дорогими іграшковими гранатами та автоматами, гумовими ляльками та триколорами, батьки кримських школярів, як і раніше, «скидаються» на штори, шафи, принтери та папір.

У 2021 році близько 4 тисяч дітей з окупованого Криму було прийнято до лав всеросійського військово-патріотичного громадського руху «Юнармія». Діти брали участь у «патріотичних заходах», спрямованих на «збереження пам’яті про визначні події та дати в історії Росії».

  • Мілітаризація свідомості дітей у Криму напряму пов’язана з темою незаконного призову до лав Збройних Сил РФ. Це поступовий процес перевиховання неповнолітніх громадян України у Криму у громадян Росії, які готові померти, захищаючи країну-окупанта зі зброєю в руках. За даними Кримської правозахисної групи за всі роки окупації до лав ЗС РФ призвали щонайменше 18 000 жителів Криму віком від 18 років і старше. За цей період за ухиляння від служби в ЗС РФ набули чинності як мінімум 83 вироки, писала Ірина Сєдова, аналітик Кримської правозахисної групи.
  • Російський щорічний комплекс пропагандистських заходів до річниці перемоги у «Великій вітчизняній війні» отримав влучну народну назву «побєдобєсіє». Він не оминає нікого, зокрема, й наймолодших українських громадян в окупованому Росією Криму. Розповімо вам про один зразок «святкової» воєнної пропаганди РФ серед малолітніх.
  • Детальніше — в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Бац — артилерія!»: Побєдобєсіє для кримських малят».