У Криму стихія знищила на узбережжі фортифікаційні споруди окупантів і халтурно відремонтовані об’єкти

Крим
Ураган в Севастополі. Фото: Юлія Кримова, РГ

Зруйновані будинки, готелі, набережні, зірвані дахи, повалені стовби та дерева, затоплені будівлі – окупованим Кримом 26 листопада «прогулялася» стихія. Для окупантів ураган став справжнім випробуванням на міцність для їхніх багатомільйонних проектів. А збудовані на пляжах грізні фортифікації, крізь які «ворог не пройде», шторм просто змив.

Негода в окупованому Криму вирувала майже добу. Найбільших руйнувань від шторму зазнали Чорноморський, Сакський, Білогірський, Сімферопольський, Бахчисарайський, Ленінський райони півострова, а також Севастополь, Сімферополь, Керч. В декількох регіонах ввели режим надзвичайного стану.

Окупанти повідомляють про десятьох постраждалих. Під Судаком чоловіка, який вийшов на набережну помилуватись штормом, віднесло хвилею в море. Його тіло знайшли сьогодні вранці.

Рятувальники несуть тіло загиблого. Фото: «Крым 24»

В Севастопольському музеї-акваріумі загинули близько 800 рідкісних морських тварин. Шторм зніс вентиляційну систему на даху, в пробоїну ринув потік води. Подекуди її рівень сягав півтора метри. Обладнання вийшло з ладу.

За даними окупаційної влади Криму, знеструмлено майже 1200 трансформаторних підстанцій, вітер порвав дроти та повалив електоопори, без світла залишились півмільйона людей. Електрику обіцяють відновити через дві доби. Через негоду виникли проблеми в роботі мобільного зв’язку та інтернету.

По всьому півострову повалені сотні дерев. Не встояли рекламні щити, газові труби, електроопори. Пошкоджені десятки автівок. В прибережних містах та селищах шторм зруйнував будинки та об’єкти відпочинку. В Євпаторії та Керчі підтоплені сотні будівель, евакуйовано кілька сотень мешканців. Трасу між Саками і Євпаторією затопило. Деякі дороги залишаються закритими для проїзду.

Дорога між Саками і Євпаторією. Фото з соцмереж

Сьогодні окупанти оголосили в Криму вихідний. Людей закликали не виходити на вулицю і не користуватись особистим транспортом. 

Стихія пройшлася й по новобудовах окупованого Криму, оголивши халтурну роботу окупантів-будівельників. Її, звісно, спишуть на негоду.

По всьому Криму вітер зірвав десятки «свіжозроблених» за бюджетні мільйони дахів.

В Совєтському районі Криму вітер зніс зі школи покрівлю, зроблену цьогоріч. Дах з лайна та палок простояв лише кілька місяців.

Школа в Совєтському р-ні. Фото: Крымский ветер

Не витримали іспиту стихією й елітні новобудови. В Сімферополі вітер зірвав дах з нещодавно зведених багатоповерхівок в престижному ЖК «Жигулина роща» компанії «Владоград».

А в Севастополі, на мисі Фіолент, в зведеному лише кілька років тому комплексі апартаментів «Фіолент Village», який належить екс-міністру оборони України Павлу Лебедеву, вітер зніс панорамне скління.

Комплекс апартаментів «Фіолент Village». Фото з соцмереж

Ураган обнулив і ремонт віджатого у Державної податкової служби України санаторію «Днепр» у селищі Гаспра у Великій Ялті. Федеральна податкова служба РФ, якій віддали санаторій, вклала в його реконструкцію сотні мільйонів рублів.

Санаторій «Днепр» в Гаспрі. Фото: «Крымский ветер»

По всьому Криму зруйновані десятки кілометрів нещодавно «реконструйованих» набережних. Шторм позмивав свіжовкладену плитку, зруйнував прикраси, навіси, клумби, поразкидав рослини.

В Севастополі знову змило частину плитки з набережної біля пам’ятника затопленим корраблям, яку перекладали вже кілька разів за останні роки.

Наслідки стихії у Великій Ялті. Фото: пресслужба «адміністрації» Ялти

Наслідки шторму в селищі Орджонікідзе. Фото з соцмереж

Наслідки урагану в Севастополі. Фото: з соцмереж

Набережна Севастополя. Фото з соцмереж

У Морському під Судаком море «з’їло» частину нещодавно відремонтованої дороги.

Дорога в с. Морське. Фото: «Крым 24»

В Новофедорівці шторм символічно зруйнував «щастя» – великі букви, що складали слово «Счастье» були встановлені біля пляжу. А в Севастополі, у відкритому 2021-го року «парку Примирення» вітер повалив одну з двох фігур пам’ятника, присвяченого подіям Громадянської війни, вартістю 80 млн рублів.

«Пам’ятник примирення» в Севастополі. Фото: «Крымский ветер»

Збитки від стихії в Криму оцінюватиме спеціальна комісія. Вона підрахує вартість ремонту набережних, берегоукріплювальних споруд, соціальних об’єктів, а також визначить суми компенсацій постраждалим. Не важко уявити, скільки нових мільярдів потече на відбудову щойно збудованого, а точніше – по кишенях підрядників та замовників.

Ще більше – на відновлення фортифікаційних споруд на узбережжі. Бо шторм та 9-метрові хвилі відмінно відпрацювали й на демілітаризацію Криму. Окопи та фортифікації, зведені окупантами на пляжах західного узбережжя, хвилі просто злизали. Бліндажі залиті водою. Мішки з піском, з яких звели вогневі точки, тепер лежать на дні морському. Як лежать по кишенях мільйони, надані на зведення укріппозицій на узбережжі. Можна просити нові і вдруге непогано заробити.

Військова вантажівка в підтопленій Євпаторії. Фото: ТАСС