Мешканці Севастополя вишикувалися в черги за водою, якої в місті немає вже чотири доби. Подачу обіцяють відновити не раніше середи

Крим
Черга за привозною водою в окупованому Севастополі, 22.01.2024. Фото: ForPost

Окупованому Севастополю – як пороблено. Не встигає місто оговтатися від вибухових у всіх сенсах новин, яскравої «бавовни», нескінченних поховань «захисників», руйнівних штормів, як нове лихо – цього разу Севастополь залишився геть без водопостачання.

Злива, яка пройшла в окупованому Криму 18 січня, затопила Севастополь та прилеглі села. Через сильні опади та таяння снігу річки повиходили з берегів. Вода перекрила дороги та вулиці, затопила будинки, школи та електропідстанції, залишивши без електрики чимало населених пунктів. В деяких селах довелось евакуювати людей з підтоплених осель. 

А коли брудна вода пішла на гідровузли, місцева «влада» вирішила їх тимчасово зупинити, пообіцявши вирішити проблему за кілька годин. Проте ні за кілька годин, ні за навіть кілька днів ситуація не поліпшилася. Води в Севастополі немає.

Підтоплені вулиці у Балаклаві. Фото: Балаклавська «адміністрація»

Місцеві мешканці розкупили бутильовану воду в супермаркетах. Організований «владою» підвіз не встигає задовольнити потреби людей, які вже кілька діб виживають без води. Воду розвозять 22 автоцистерни. До них вишиковуються величезні черги й води на всіх не вистачає. До того ж люди скаржаться на незрозумілий графік та погану організацію підвозу води.

Черга за водою в окупованому Севастополі. Фото з соцмереж

Черга за водою в окупованому Севастополі. Фото з соцмереж

Місцева «влада», вочевидь, сподівалася вирішити проблему вже в понеділок, оголосивши в Севастополі скорочений робочий день. Однак сподівання не справдилися, бо сьогодні стало відомо, що наступні два дні в місті оголошені вихідними. Тепер повернення води в крани призначили на вечір середи, 24 січня. І то – орієнтовно.    

Черга за водою в окупованому Севастополі. Фото з соцмереж

 За словами «губернатора» Севастополя Міхаїла Развожаєва, подібної ситуації з опадами в місті не було з півстоліття. Каже, через підйом рівня рік та сходження селевих потоків рівень каламутності води в 60 разів перевищує норму. Тому, водозабори довелось зупинити, щоби почистити систему. А щоби накопичити необхідні для забезпечення всього міста 120 тисяч кубометрів води, необхідно понад 50 годин.

Севастопольський гідровузол. Фото: Telegram-канал Міхаїла Развожаєва

Проте навіть біду з водою севастопольські прихвостні Путіна використали з користю для майбутніх виборів свого царя на черговий президентський термін. Місцева «депутатка» Тетяна Щербакова відрапортувала, що багато людей добре відгукнулися про роботу партії «Единая Россия». Мовляв, за заявками, які туди надійшли, воду привезли вже через годину-півтори. Севастопольці, гойда! Тепер ви знаєте, куди звертатись.

«Губернатор» Севастополя Міхаїл Развожаєв. Фото: РИА82

Ну, і не був би Развожаєв «губернатором», якби упустив такий шанс – у каламутній воді впіймати свою золоту рибку. Адже будь-яка проблема в окупованому Криму – це привід просити грошей. До пояснень проблеми Развозжаєв додав конспірології. Мовляв, севастопольська схема водопостачання – засекречена та «одна з найскладніших в країні через рельєф». Каже, система потребує модернізації, й «міська влада» планує звернутися за підтримкою в федеральний центр. Імовірно, напередодні путінських виборів гроші потечуть, мов ті селеві потоки. Та рівень каламутності їх витрачання буде куди більшим.