Спочатку дрони? Скільки коштів громади Запоріжчини передали на допомогу Силам оборони

Південь
Дрони Mavic для підрозділів тероборони від Мелітопольської громади. Фото: Telegram Іван Федоров

Видатки з бюджетів територіальних громад повинні передбачати фінансування потреб Сил оборони. Дослідження Forbes показало, що обласні центри дуже по-різному фінансували у 2023 році «свої» бригади Територіальної оборони, але за співвідношенням гроші на оборону/на благоустрій, вони солідарні. «На клумби» пішло на порядок і в рази більше коштів. Запоріжжя – на п’ятій сходинці знизу: при плановому доході з «військового» ПДФО у 1,4 млрд гривень на тероборону та заходи безпеки в бюджеті на минулий рік було закладено лише 11 мільйонів, зате на благоустрій міста –  339 млн гривень.  

Центр журналістських розслідувань вирішив перевірити, чи в пріоритеті оборонні статті видатків для міських та селищних адміністрацій прифронтової Запорізької області. Ми надіслали їм інформаційні запити щодо сум витрат на потреби Сил оборони, їхню частку в дохідній частині бюджету на 2023 рік та проаналізували, куди ці гроші витрачалися. Відповіли не всі.

 «Десятина» для перемоги

Кілька міських та селищних адміністрацій області передали на потреби територіальної оборони та заходи громадського порядку і безпеки близько 10% своїх бюджетів. 

Василівська міська територіальна громада в 2023 році отримала 188 мільйонів гривень доходу. На заходи територіальної оборони та підтримку правоохоронних органів було витрачено 18,1 млн.гривень, повідомив ЦЖР Сергій Каліман, міський голова Василівки. 

При цьому міська рада не витратила на закупівлю дронів, авто, екіпіровки, тощо для військових підрозділів жодної копійки, а всі вказані кошти передала у вигляді субвенцій та дотацій «вищим» бюджетам.

Таким чином 11 мільйонів гривень було передано держбюджету на підтримку ЗСУ і Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП),  869 тис.гривень – Нацполіції, 950 тис. гривень – Держслужбі з надзвичайних ситуацій.

Ще 4,9 млн грн були перераховані обласному бюджету. Як зазначено у відповіді, ця дотація передана «на виконання спільних заходів з підтримки Сил оборони України, відновлення деокупованих територій Запорізької області, підтримку внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб, поповнення регіонального матеріального резерву, виконання інших заходів, спрямованих на підтримку цивільного населення».

Голова Василівської громади Сергій Каліман (стоїть ліворуч поруч з банером «Дякуємо ЗСУ»). Фото: Facebook Василівська територіальна громада

Доходна частина бюджету Пологівської міської громади в 2023 році складала 272,2 мільйони гривень. Як повідомив ЦЖР міський голова Юрій Коноваленко, з цієї суми 26,7 мільйонів гривень було направлено на заходи оборонного спрямування. 

Зокрема, 3,9 млн. грн перераховано в Запорізький обласний бюджет за програмою співфінансування спільних обласних заходів оборонного спрямування, серед іншого – і  на будівництво фортифікаційних споруд.
На забезпечення роботи Пологівського РТЦК СП виділено 1,1 млн грн за програмою «Призовна дільниця, мобілізційна підготовка та мобілізація», яка передбачає, закупівлю широкої лінійки товарів та послуг: від тепловізорів та ремонту техніки – до придбання  канцтоварів чи будівельних матеріалів.

Через програму «Профілактика правопорушень та громадська безпека» 2,5 мільйони гривень виділено на придбання авто для правоохоронців, а ще 300 тисяч  – на паливно-мастильні матеріали та комп’ютерну техніку для СБУ.

Найбільше коштів – 11,4 мільйони було виділено на надання адресної одноразової допомоги мешканцям громади, які захищають Україну та членам їх сімей. 900 тисяч гривень виділено на лікування мешканців громади, постраждалих від російської агресії та таких, що отримали поранення під час виконання бойових завдань. Ще 660 тисяч було виділено на поховання загиблих військовослужбовців ЗСУ.

Також громада профінансувала придбання двох пожежних авто на 1,9 мільйона та передала субвенцію для придбання обладнання для відомчого медоб’єднання МВС в Запорізькій області.

Таким чином на оборонні та навколооборонні заходи з бюджету громади направлено менше 10 відсотків коштів.

Інформація на публічний запит Ю. Ольховській — Василівська

Близько 15% доходів міського бюджету Бердянської міської територіальної громади були направлені на підтримку Сил оборони.

У відповіді на запит ЦЖР, підписаного начальницею Бердянської МВА Вікторією Галіціною, вказано, що в 2023 році доходи бюджету громади без урахування освітньої субвенції склали 683,1 мільйона гривень. (Сума освітньої субвенції, згідно інформаційної довідки МОН України, – близько 155 млн.грн.)

На фінансову підтримку військовим частинам ЗСУ, прикордонної служби, Нацгвардії, підрозділам ДСНС, поліції, прокуратури громада передала  127, 2 мільйона. У відповіді на запит суми підтримки кожного з підрозділів не деталізовані.

Крім того, Бердянська МВА  придбала та передала військовим частинам ЗСУ два автомобілі, квадрокоптери та спеціальне обладнання на загальну суму 5,6 мільйонів гривень. 

Мелітопольщина – в лідерах 

Безумовним лідером по кількості переданої матеріальної допомоги, тобто, закупленого транспорту, дронів, обладнання і екіпіровки є Мелітопольська міська територіальна громада. З її бюджету  на допомогу Силам оборони було виділено 228,3 млн.грн.

При цьому тільки 6,2 мільйони гривень було передано у вигляді субвенції державному бюджету на підтримку військових частин та правоохоронних органів. А левова частка коштів пішла саме на закупівлю необхідного для армії обладнання.

За інформацією вже колишнього мера Мелітополя Івана Федорова,  міська рада закупила для потреб Сил оборони близько 100 автомобілів, близько 2,2 тисяч БПЛА та БПАК, майже 1 300 одиниць оргтехніки, засоби зв’язку, одяг – загалом майже 400 найменувань товарів.

Передача автомобілів Силам оборони від Мелітопольської міської ради. Фото: Telegram Іван Федоров

За інформацією заступниці мера Ірини Рудакової, у 2023 році Мелітопольська міськрада отримала 1,23 млрд гривень доходу. На армію передано 20 % усього бюджету. 

Якимівська селищна військова адміністрація Мелітопольського району направила на допомогу Силам оборони майже третину свого бюджету – 54,4 мільйона гривень, півідомив ЦЖР голова СВА Олександр Правосуд.  

Трансферти іншим бюджетам на потреби ЗСУ та правоохоронних органів склали трохи менше 35 мільйонів гривень. 

“Натуральної” допомоги надано на 20 млн. грн, зокрема, придбані та передані ЗСУ: дрони на суму 2,1 мільйона, прибори нічного бачення – на 8,3 млн грн, позашляховик за 530 тисяч гривень, вантажівки – на 7,8 мільйона, а також форменний одяг на 1,3 млн гривень.

Вантажівки, закуплені коштом бюджету Якимівської громади. Фото: Facebook Олександр Правосуд

Обласний центр – в аутсайдерах

Запорізька міська територіальна громада за рік на оборонні потреби передала менше трьох відсотків доходу.

У відповіді на наш запит  Світлана Тимошенко, заступник директора Департаменту фінансової та бюджетної політики Запорізької міськради повідомила, що бюджет міста за 2023 рік  отримав 9,3 мільярди гривень доходів. А видатки на реалізацію заходів з оборони в рамках міських цільових програм склали 261,1 млн грн, з яких сплачено 250 мільйонів.

«Кошти бюджету громади спрямовувались на покращення стану оснащення та матеріально-технічного забезпечення військових частин Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, підрозділів Національної поліції України, Служби безпеки України та інших структур для придбання автотранспорту, запасних частин, палива, обладнання, проведення поточних, капітальних ремонтів, реконструкцій будівель, ремонтів та технічного обслуговування автомобілів тощо, – вказано у відповіді на запит.

Із загального обсягу видатків у формі надання трансфертів іншим бюджетам використано 234,3 млн грн. Ще на 26,8 млн грн на підставі звернень окремих структур виконані роботи з розбудови системи відеоспостереження міста, придбано паливно-мастильні матеріали, оплачено ремонтні роботи, транспортні послуги, придбано квадрокоптери, автотранспорт, тепловізори, планшети, холодильне обладнання та побутове приладдя і прожектори.

Три громади – Токмацька міська, Енергодарська міська та Широківська селищна – на запити ЦЖР не відповіли. Відтак ми направимо запити повторно, а якщо відповідь про використання бюджетних коштів всупереч закону не буде надана, – окаржимо дії посадових осіб, аби вони понесли відповідальність за приховування цієї інформації. 

Замість резюме: Громади Запоріжчини, за виключенням обласного центру, у 2023 році спрямовували на потреби ЗСУ від 10 до 30 відсотків видатків. І це більше ніж в середньому по Україні, де цей показник, згідно дослідження Комітету виборців України, становить усього 7 %. Вже колишній голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко заявив, що і в 2024 році кожна громада області має передбачити не менше 10% видатків на потреби військових. Але виконати цей показник буде складніше.  Адже зі структури доходу вилучений так званий “військовий” ПДФО. Тобто вишукувати кошти на військову допомогу стане складніше, навіть тим громадам, які хочуть це зробити.