Українські санкції: «потєряшки» РНБО

Сюжети
Керченський міст

Україна запровадила санкції проти російських компаній, обіцяючи, що списки фізичних та юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції, будуть синхронізовані з відповідними списками США. Однак найбільші компанії, що належать російським олігархам, не потрапили до українських санкційних списків.

Зокрема, складаючи санкційні списки, РНБО України проігнорувала компанії олігарха Олега Дерипаски, зокрема Basic Element, «Агрохолдинг «Кубань», Об’єднана компанія «Русал», «Група ГАЗ» та інші. Компанії Олексія Мордашова “Силовые машины”, що здійснила поставку сумнозвісних турбін “Siemens” до окупованого Криму, також пощастило уникнути українських санкцій. Компанії, що входять до Групи компаній Volga Group і холдингу «Стройтрансгаз», які належать Геннадію Тимченку, також не мають проблем з боку України. Більше того – ці троє олігархів, яких внесено до українського персонального санкційного списку, мають свій бізнес в Україні та навіть відчужують заблоковані санкціями активи.

Крім того, Україна «не помітила» великі фрахтові компанії, які обслуговували анексію Криму, а також компанії близького до Путіна російського ресторатора Євгенія Пригожина, що займалися втручанням в американські вибори.

І це далеко не всі російські компанії, які “загубила” РНБО при складанні санкційних списків.

Сюжет Єлізавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.