Щит НАТО у Чорному морі

Сюжети
Ракетний катер «Прилуки» ВМСУ і фрегат Королівських ВМС Канади «Торонто» проводять тренування PASSEX у Чорному морі Фото: mil.gov.ua

Олександр Поліщук, військовий дипломат, експерт з питань оборонного будівництва та безпеки фонду «Майдан закордонних справ» в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань розповів, як позначиться на Україні присутність кораблів країн НАТО в Чорному морі.

4 квітня глави МЗС країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря. Вони спрямовані на покращення обізнаності Альянсу з ситуацією і посилення його підтримки одночасно Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і берегової охорони, візити в порти, навчання та обмін інформацією.

Вже зараз одна з військово-морських груп НАТО патрулює Чорне море і проводить навчання з українськими та грузинськими кораблями.

Як вважає Поліщук, присутність військово-морських сил НАТО у Чорному морі забезпечить українським суднам вільний прохід Керченською протокою та забезпечить безпеку судноплавства в Азовському морі.

Крім того, прихід кораблів НАТО до Чорного моря демонструє Росії, що вона в цьому регіоні не все тримає під власним контролем.

Також, на думку експерта, Україна потребує присутності кораблів НАТО в районі Одеси для унеможливлення блокування Росією судноплавства у північно-західній частині Чорного моря. Бо після зростання агресивних дій в РФ в Азовському морі, вона намагатиметься підвищити свою військову присутність і в Чорному морі, особливо в північно-західній його частині, щоб таким чином унеможливити заходи суден у порти Одеси, наносячи Україні економічні збитки.