У НАТО узгодили заходи з підтримки України і Грузії для посилення безпеки в Чорному морі

Новини
Генсек НАТО Єнс Столтенберг, Вашингтон Фото: nato.int

Міністри закордонних справ країн-членів НАТО узгодили пакет заходів для підтримки України і Грузії, спрямованих на посилення безпеки в регіоні Чорного моря.

Про це заявив Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг на прес-конференції у Вашингтоні за підсумками засідання глав МЗС країн-членів НАТО з нагоди 70-річчя створення Альянсу, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Росія застосувала силу, щоб незаконно анексувати Крим у України і продовжує посилювати свою військову присутність у всьому регіоні. Ми закликаємо Росію звільнити українських моряків і кораблі, які вона захопила в минулому році біля Азовського моря», – сказав Столтенберг.

У зв’язку з цим, зазначив він, союзники обговорили «що ще ми можемо зробити, щоб посилити нашу безпеку в регіоні Чорного моря».

«Ми погодили пакет заходів, спрямованих на покращення нашої обізнаності з ситуацією і посилення нашої підтримки одночасно Грузії і України в таких напрямках, як підготовка військово-морських сил і берегової охорони, візити в порти, навчання та обмін інформацією. Це буде зміцнювати нашу вже тісну співпрацю», – підкреслив Генсек НАТО.

Він вказав, що вже зараз одна з військово-морських груп НАТО патрулює Чорне море і проводить навчання з українськими та грузинськими кораблями.

«Таким чином, ми збережемо нашу увагу і нашу присутність в цьому життєво важливому регіоні», – заявив Столтенберг.

Нагадаємо:

  • Постпред США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон заявила, що глави МЗС справ країн-членів НАТО у Вашингтоні розглянуть пакет військових заходів реагування на агресію Росії, який буде гарантувати безпеку для проходу українських суден через Керченську протоку і в Азовському морі.
  • Заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер заявила, що атака Росії на українські кораблі в Керченській протоці підтвердила, що Москва перейшла від гібридної агресії, де використовувалася тактика «зелених чоловічків», до відкритої збройної загрози, отже НАТО у відповідь посилює стримування РФ і підтримку України.
  • 3 квітня Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив і рекомендував до схвалення резолюцію, яка закликає президента Дональда Трампа вжити заходи для протидії агресії РФ та забезпечення свободи судноплавства в Азовському та Чорному морях та Керченській протоці, а також підтримує скасування газопроводу «Північний потік – 2».