Справа Вишинського. Суд

Сюжети
Кирило Вишинський у Апеляційному суді Херсонської області Фото: investigator.org.ua

Кирило Вишинський – на лаві підсудних, обвинувачений у державній зраді та веденні інформаційної війни проти України.

Вишинському 52 роки, він родом із Дніпра, де закінчив університет і працював на телеканалах Віктора Пінчука. З 1999 року Вишинський працював на каналі ICTV ведучим і редактором програми «Подробно з Дмітрієм Кісельовим». Головний російський пропагандист тоді ще рядився у вишиванку.

З 2006 року Вишинський починає працювати журналістом програми Вєсті на державному каналі Россия. А в 2013-му, коли Дмитрий Кисєльов очолить інформаційно-пропагандистський гігант – міжнародне інформагентстсво “Россия сегодня”, Кирилу Вишинському запропонували очолити підрозділ в Україні.

15 травня 2018 року співробітники СБУ разом з прокуратурою АРК заявили, що викрили діяльність мережі контрольованих і фінансованих з Росії медіа структур. Щоправда надалі мова йшла лише про агентство “РИА Новости Украина”, не зареєстроване в Україні після реорганізації його засновника у агенцію “Россия сегодня”.

Під час обшуків правоохоронці знайшли паспорт громадянина Росії Кирила Вишинського та російські державні нагороди. Медаллю «За повернення Криму» його нагородили 15 квітня 2014 року. А за тиждень удостоїли ще й медалі “За заслуги перед Вітчизною”, яку вручав Олексій Громов – заступник глави адміністрації президента Путіна, який здійснює контроль за найбільшими федеральними ЗМІ.

На час досудового розслідування Кирило Вишинський був взятий під варту і утримувався у СІЗО Херсона. Через місяць після арешту Кирило Вишинський на засіданні суду заявив про відмову від українського громадянства та попросив російського президента Володимира Путіна про захист.

Реакція Росії була очікуваною: Україну звинуватили у порушенні свободи слова і переслідуванні журналіста. Головна редакторка Раша тудей була оригінальною – арешт Вишинського назвала помстою за «Кримський міст”.

Детальніше – в сюжеті Ольги МАХИНЬКО, Центр журналістських розслідувань.