Вишинський може вийти під заставу – прокурор АРК

Новини
Кирило Вишинський у Апеляційному суді Херсонської області, 1 червня 2018 р Фото: investigator.org.ua

Після рішення Конституційного Суду від 25 червня (визнав неконституційним положення, в якому йдеться про те, що до підозрюваних в тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджання діяльності Збройних Сил неможливо застосувати більш м’який запобіжний захід, крім взяття під варту) керівника незареєстрованої підрозділу російського інформагенстства «РИА Новости Укрина»  Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді, можуть випустити під заставу.

Про це в своїй статті для DT.UA написав прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«У четвер один з районних судів м.Києва фактично дав можливість звільнити з-під варти людину, яка, фінансуючісь російською стороною, готував і розміщував в мережі Інтернет матеріали антиукраїнського спрямування, що містять заклики до зміни меж території України. Аналогічні рішення потенційно можуть бути прийняті найближчим часом ще в трьох кримінальних провадженнях», – зазначає прокурор.

За словами Мамедова, на 15 липня призначено судове засідання у справі Вишинського, на якому, ймовірно, адвокати будуть клопотати про заставу підозрюваному, а прокуратура АР Крим буде обґрунтовувати ризики його втечі за кордон у разі виходу з СІЗО.

Прокурор АРК Гюндуз Мамедов Фото: investigator.org.ua

«Маючи прецеденти, ми все розуміємо, до чого може привести його вихід з-під варти, хто може заплатити за нього заставу – навіть на космічну суму – і допомогти бігти за кордон з метою подальшого уникнення відповідальності», – додав прокурор АР Крим.

Відповідне рішення прийняла Велика палата КСУ по конституційній скарзі громадян, в числі яких – народний депутат Надія Савченко, а також екс-голова Апеляційного суду АР Крим Валерій Чорнобук.

У зв’язку з цим генпрокурор Юрій Луценко висловив думку, що це рішення суду призведе до звільнення одна тисяча сто двадцять сім підозрюваних під домашній арешт.

Екс-голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук – підозрюваний у державній зраді за те, що у 2014 агітував суддів у окупованому Криму служити РФ, читав їм лекцію про конституцію РФ , переконував, що це не є зрадою присязі. І все це на камеру Центру журналистских расследований. 3 листопада 2019 він був нарешті затриманий. Слідство тривало до 7 червня, а в понеділок, 10 червня, Київський апеляційний суд скасував ухвалу Голосіївського райсуду Києва про продовження строку тримання під вартою колишньому голові Апеляційного суду. Що відбулося? 

Про ситуацію з Чорнобуком розповів  програми «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань) Микола ІВАНЕЦЬ, перший заступник прокурора АРК, з яким детально розібрали ситуацію із звільненням з-під варти екс-голови Апеляційного суду Криму.

Нагадаємо:

  • У Подільському районному суді Києва з липня проходить розгляд обвинувального акту у справі керівника незареєстрованої організації «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, якого обвинувачують у держзраді.
  • Усі три члени колегії суддів у справі Вишинського – Олена Павленко, Павло Отвіновський та Юрій Зубець – знаходяться у так званому списку «суддів Майдану».
  • Зокрема, головуюча Олена Павленко відома тим, що звільнила від відбування п’яти років позбавлення волі з випробувальним терміном у три роки бійця харківського підрозділу «Беркут» Андрія Ефіміна, в результаті дій якого 18 лютого 2014 року загинув учасник протестів Сергій Дідич. Павло Отвіновський, як повідомляє громадський рух «Чесно»,  позбавив одного з учасників  «Автомайдану» права керування автомобілем строком на 4 місяці через те, що він нібито не зупинився на вимогу інспектора ДАІ  29 грудня 2013 року, саме в день, коли проводилася акція протесту – поїздка «Автомайдану» до резиденції Януковича в Межигір’ї.  Юрій Зубець 14 лютого 2014 року постановив оштрафувати учасника акцій протесту на 153 грн за невиконання вимоги міліціонера про зупинку, повідомляє проект «ПроСуд».
  • Конституційний Суд 25 червня 2019 року визнав неконституційним положення частини п’ятої статті 176 Кримінального процесуального кодексу, за яким неможливо застосувати більш м’який запобіжний захід, ніж тримання під вартою, до підозрюваних у тероризмі, злочинах проти основ національної безпеки України, перешкоджанні діяльності Збройних сил. Раніше саме цією нормою керувалися судді, обираючи тримання під вартою у якості запобіжного заходу для Кирила Вишинського.
  • 15 травня 2018 року співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК розкрили діяльність в Україні мережі медіаструктур, підконтрольних Росії. Правоохоронці провели обшуки в офісі українського підрозділу російського інформагентства «РИА Новости-Украина». В ході проведення обшуків у керівника «РИА Новости-Украина» Кирила Вишинського був знайдений паспорт громадянина РФ, а також російські державні нагороди, зокрема медаль РФ «За повернення Криму».
  • 7 травня Подільський райсуд Києва продовжив арешт Вишинському до 22 липня.
  • Вишинський не визнає провину за всіма фактами, озвученими в обвинувальному акті. Обвинувачений заявив, що вважає процес політично мотивованим і сподівається на звільнення, оскільки «до влади прийшли нові люди».