Невиплата пенсій переселенцям: дискримінація чи економія

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Зоя Михальська та її чоловік Валентин – типові пенсіонери, на яких зекономила держава. Рік тому подружжя із Донбасу вирішило відмовитись від статусу внутрішньо переміщеної особи – ВПО, оскільки прописались у Києві. Однак скоро зрозуміли, що без довідки переселенця неможливо отримати пенсії. Тож через два тижні повернули собі статус ВПО. Але виплату пенсії вже призупинили.

Жінці пощастило. Виплати відновили та повернули борг за два місяці, а ось її чоловіку борг у 8 тисяч не виплатили. І це не поодинока історія. Валентин Захарович є одним із 320 тисяч переселенців, яким не виплачують пенсію. Поновити виплати можна за рішенням суду, однак суму, яка накопичилась від зупинки нарахувань, відновити не можна навіть по суду, і причин для цього декілька.

У Зої Михальської був і подібний досвід призупинення виплати пенсій. У 2016 році вона була за кордоном близько 50 днів. Проте все одно потрапила до бази «Аркан». Після того, їй довелось довго відновлювати свої виплати через суд. «Аркан» – інтегрована міжвідомча база даних, за допомогою якої прикордонники, спецслужби та низка міністерств і державних служб контролює переміщення людей і транспортних засобів та вантажів через державний кордон та лінію зіткнення на Донбасі. Однак не всі в Пенсійному фонді ладнають із цією базою, кажуть правозахисники.

Другою поширена причиною неотримання пенсійної заборгованості – тривалий час на оформлення документів при переїзді переселенця.

Ще одна причина відмови виплат – перерахунок пенсії. Згідно з постановою Верховного суду, довідки з невизнаних республік мають прийматися Пенсійним фондом, інакше – це порушення прав пенсіонерів.

Однак навіть якщо пенсіонерам-переселенцям вдалося добитись позитивного рішення у суді щодо повернення пенсійного боргу, – не факт, що воно буде виконуватись. Практика роботи пенсійних фондів та управлінь соціального захисту в різних регіонах буває дуже різна. Проте негласне правило у них одне, вважають правозахисники – будь-який привід, щоб зекономити на переселенцях.

Електронний реєстр ВПО, всупереч очікуванням на наведення ладу у роботі різних органів з переселенцями, у випадку з пенсіонерами не спрацював. За підрахунками правозахисників, загальна сума пенсійного боргу лише за рішеннями судів на користь пенсіонерів – близько 600 млн грн.

Скільки грошей заборгувала держава переселенцям із Донбасу насправді – порахувати важко. На погашення заборгованостей пенсіонерам держава вклала у бюджет на цей рік мізерну суму – 50 млн. грн.

Кількість пенсіонерів-переселенців за 5 років зменшилась на 60%. Якщо у 2014 році пенсіонерів з пропискою на непідконтрольних територіях було зареєстровано в Пенсійному фонді України 1 млн 278 тисяч, то в грудні 2018 року – лише 562 тисячі. Багато переселенців до повернення боргу зі своєї пенсії так і не доживають.

Сюжет Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань: