Кому належить «Фінілон», якому «Приватбанк» передав кошти кримських вкладників

Сюжети

У листопаді 2014 року КБ «Приватбанк» підписав договір з ТОВ «Фінансова компанія «Фінілон» на переведення боргу – своїх зобов’язань із виплати коштів, що знаходились на рахунках кримських вкладників Приватбанку, без їхньої згоди. 

Центр журналістських розслідувань вперше опублікував копію договору на переведення боргу, за якою Приватбанк перерахував «Фінілону» 8,215 млрд гривень із депозитних рахунків у відділеннях банку в АР Крим та Севастополі. 

Фінансова компанія «Фінілон» була зареєстрована у жовтні 2013 року у Дніпрі, по сусідству з тодішнім головним офісом Приватбанку. «Фінілон» має 12 компаній-засновників. 10 із них зареєстровані в Белізі, на Маршаллових островах та Сент Кітс і Невіс. Ці країни занесені до чорного та сірого списку офшорних зон, складеного Європейським Cоюзом. Тобто, 90 відсотками статутного капіталу «Фінілону» володіють десять компаній з глухих офшорів. 

Решта належить ТОВ «Українське бюро кредитних історій». Її засновники — кіпрська компанія з часткою усього у три десятих відсотка та «ПриватБанк». Кінцевим бенефіціаром цієї компанії до націоналізації Приватбанку був Ігор Коломойський.

І ще один засновник «Фінілона» — компанія «Істейтгарант» має двох бенефіціарних власників: Геннадія Боголюбова та Ігоря Коломойського.

Отже, фінансова компанія «Фінілон», якій Приватбанк перерахував 8 млрд 215 мільйонів гривень з депозитів кримських вкладників, через офшори контролювалась його ж власниками.

Подробиці – в сюжеті Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань.