Прокуратура АРК відкрила провадження за заявою кримських вкладників про привласнення їхніх коштів Приватбанком – адвокат Дугінов

Новини
Дмитро Дугінов, адвокат, голова ГО «Рада із питань захисту прав споживачів фінансових послуг» Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АР Крим внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою ГО “Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг” про протизаконну передачу коштів кримських вкладників ПриватБанку афілійованій з ним компанії “Фінілон” за договором, що вперше публікує Центр журналістських розслідувань.

Про рішення прокуратури Центру журналістських розслідувань повідомив адвокат Дмитро Дугінов, який очолює  ГО “Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг”. 

Кримінальне провадження за заявою в інтересах двох кримських вкладників Приватбанку відкрито прокураторою АР Крим 18 листопада 2019 р, повідомив Дугінов. 

Він нагадав, що заява про вчинення злочину була подана в інтересах «кримських» клієнтів АТ КБ ПриватБанк, кошти яких у 2014 р. були протизаконно заблоковані банком, а в подальшому передані на підставі договору про переведення боргу афілійованій із банком Фінансовій компанії «Фінілон».

“Прокуратурою АР Крим внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчинення службовою особою банка кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України (розтрата чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем)”, – сказав адвокат. 

За його словами, метою звернення до прокуратури є поновлення доступу кримських вкладників банку до їхніх коштів, шляхом визнання договору переведення боргу, укладеного між Приватбанком та компанією «Фінілон» у листопаді 2014 року, нікчемним. 

Раніше Дугінов повідомив, що отримав від головного офісу ПриватБанку копію договору переведення боргу, укладеного між банком та компанією «Фінілон», який раніше ПриватБанк не надавав навіть за рішенням суду. 

Договір-Приватбанк-Фінілон-від-17-11-2014

Бажаним результатом Дугінов називає повернення на баланс банку зобов’язань перед його клієнтами його кримських відділень.

“У разі повернення на баланс банку зобов’язань перед його кримськими клієнтами, ті клієнти, які програли судові спори із банком, отримують можливість таки поновити свої законні права та отримати належні їм кошти”, – каже адвокат.

Він закликає кримських вкладників ПриватБанку, які втратили доступ до своїх коштів через дії банку, приєднатись  до ініціативи та звертатись до ГО “Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг”.

Детальний розбір «Кримської справи Приватбанку» – у сьогоднішньому випуску програми  “Питання національної безпеки з Валентиною Самар” о 20.00 в ефірі ТРК “Чорноморська” 

Нагадаємо: 

  • 4 листопада 2019 року ГО «Рада з питань захисту прав споживачів фінансових послуг», яка об’єднує кримських вкладників ПриватБанку, звернулася до прокуратури АРК щодо факту незаконного списання з балансу банку зобов’язань перед кримськими вкладниками. 
  • Голова Національного банку України висловився на підтримку створення міжвідомчої робочої групи з вирішення питання поновлення доступу клієнтів ПриватБанку до їхніх рахунків, відкритих у Кримському відділенні ПриватБанку.
  • Голова Ради з питань захисту прав споживачів фінансових послуг Дмитро Дугінов повідомив про те, що кримські вкладники програють позови до ПриватБанку через недобросовісну позицію банку.
  • 4 лютого 2019 року Постійна палата третейського суду в Гаазі офіційно оприлюднила часткове арбітражне рішення на користь ПриватБанку і проти РФ у справі про незаконно захоплені Росією активи ПриватБанку в окупованому Криму.