Кримська справа ПриватБанку. Ціна зростає до 22 млрд

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

Центр журналістських розслідувань продовжує розслідування «Кримська справа ПриватБанку», у першій частині якого був вперше опублікований «Договор перевода долга» , підписаний ПриватБанком та пов`язаною з ним фінансовою компанією «Фінілон», яка мала повернути кошти кримським вкладникам Банку.

ЦЖР оприлюднив лист в.о. голови правління ПриватБанку Олександра Шлапака до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана від лютого 2017 року. З нього стала відома сума, яку ПриватБанк перевів на рахунок фінансової компанії «Фінілон» для виплат кримським вкладникам – понад 8,215 млрд грн. ПриватБанк також продав «Фінілону» свій кредитний портфель за 7,939 млрд грн та нерухомість в окупованому Криму за 213,5 млн грн. За результатом проведення цих операцій, на рахунку ФК «Фінілон» лишилось близько 62 млн. грн. Загальна сума цих коштів від проданих активів якраз і складає 8,2 млрд грн, які «Фінілон» повинен був за договором переведення боргу віддати кримським вкладникам. Але не віддав. Чи означає це, що за рахунок коштів вкладників ПриватБанк погасив свої збитки у Криму?

Пояснює Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту інвестиційної компанії Concorde Capital, який розглянув ситуацію з двох позицій – колишнього менеджменту ПриватБанку і держави, яка у 2016 році отримала проблему кримських вкладників націоналізованого банку. Сюжет Микити Панасенка.

ЦЖР знайшов і публікує рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), куди у березні 2017 року Кабмін Гройсмана переслав лист глави правління Приватбанку Шлапака, в якому, серед іншого стверджується, що «Фінілон» не виконує свої зобов’язання за договором з Приватбанком про повернення кримських вкладів.

Нацкомфінпослуг знайшла велику кількість порушень законодавства у діяльності компанії:
– уставний капітал у ФК менше встановленого мінімуму у 5 млн грн;
– компанія, якій ПриватБанк передав зобов’язання з виплати коштів кредиторам-кримчанам, за даними Нацкомфінпослуг, не отримувала відповідної ліцензії;
– надані звітні дані містять недостовірну інформацію і не всі запитувані Нацкомфінпослуг документи були надані.
Тож провадження у цій справі, розпочате актом про порушення, комісія зупинила – до отримання додаткових матеріалів від «Фінілона».

На цьому влітку 2017 року доступна історія про реагування Нацкомфінпослуг на численні порушення і невиконання зобов’язань за договором переведення боргу і обірвалась. Міністерство фінансів та уряд, в особі яких держава володіє ПриватБанком, теж ніяких претензій до компанії, якій перекинули більше 15 мільярдів на виплати кримським вкладникам, наразі не висловлює.

ПриватБанк у своїй відповіді нагадує, що у 2017 році уряду пропонувалось розглянути питання щодо повернення на баланс Банку активів та пасивів, перегнаних «Фінілону», з проведенням подальшої докапіталізації банку. Тоді Олександр Шлапак просив 22 млрд грн. Тобто, уряду пропонується ще раз заплатити за продані банком Коломойського компанії «Фінілон» Коломойського кредитний портфель і нерухомість ПриватБанку у Криму, за які було заплачено грошима кримських вкладників. Вкладників, які продовжують судитися тепер уже з державним банком, у позиції якого після націоналізації нічого не змінилось.