Напередодні відкриття ринку землі. Схеми і схематозники

Розслідування

В ніч на 31 березня Верховна Рада ухвалила скандальний закон про відкриття ринку землі. Більш ніж 4 тисячі правок, години засідань у Верховній Раді, проте низка депутатів та частина громадськості продовжують його критикувати.

Що ж буде після того, як президент підпише закон? Суттєво нічого не зміниться. Принаймні, на півтора роки. Мораторій на продаж землі буде діяти до вступу закону у силу. Тобто, до 1 січня 2020 року.

А поки існує мораторій на продаж землі сільгосппризначення – усі старі «сірі» схеми її придбання, що діяли раніше, житимуть і надалі.

Одна з популярних схем – продаж свого права на отримання землі для ведення ОСГ – особистого селянського господарства. Земельний кодекс дозволяє кожному українцю безкоштовно отримати для цього до двох гектарів. Ділянки під ОСГ не підпадають під дію мораторію, тож їх можна продавати. Популярна схема передбачає довіреність, згідно з якою людина передає право третій особі на отримання і продаж такої землі. Часто – за безцінь.

Таку схему ми виявили у Києві минулого року: за оформлення довіреності на отримання 2 гектарів у Київській області ділки платили по 300 грн. Набір відбувався за оголошеннями в інтернеті.

Сюжет Єлизавети СтрійЦентр журналістських розслідувань.