«Карантинні» КППВ

Сюжети
Фото: dpsu.gov.ua

Усі контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування на Донбасі закриті з 22 березня у зв’язку з карантинними обмеженнями. Пропуск – лише за рішенням командувача штабу ООС. Люди готові ночувати біля КПВВ, аби їх пропустили. Відчай у населення досяг такого рівня, що минулого тижня жінка намагалась перетнути лінію розмежування в обхід пунктів пропуску і підірвалась на міні. На українському кордоні на заході функціонують 20 пунктів пропуску для українців, які хочуть повернутися з закордону, та іноземців, які хочуть виїхати, періодично виконуються чартерні авіарейси. При цьому ситуація на КПВВ на Сході близька до трагічної. Люди буквально застрягли по обидва боки. У когось на протилежній стороні лишилася дитина, у когось хворі батьки, комусь потрібно на роботу і не лишилося грошей на існування.

На гарячу лінію правозахисної організації Донбас SOS щодня надходить близько 120 звернень, і більше половини з них – про закриті контрольні пункти.

За правилами Державної прикордонної служби та штабу ООС, пропуск здійснюється через виняткові гуманітарні причини за особистим рішенням командувача штабу ООС.

Проте за весь період карантину і дії цих правил дозвіл на проходження через КПВВ надали 335 людям. За останній тиждень, коли режим карантину вже послабили, перетнути межу змогли 52 людей.

Сюжет Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань.