Друзі окупації Криму у Великій Британії

Топ-Новости

Міжнародна асоціація «Друзів Криму» була створена російськими урядовцями в окупованому Криму у 2017 році. «Національні клуби» асоціації діють у 30 країнах світа. Її мета — привчити світ до думки, що Крим — російський. Що «референдум» під дулами автоматів і всупереч Конституції України був законним, а санкції, введені Заходом за незаконну анексію півострова, — треба скасувати. Центр журналістських розслідувань  у циклі «Друзі окупації Криму» розкриває імена агентів впливу Кремля у різних країнах та джерела фінансування їхніх організацій. 

Діяльність друзів окупації Криму відбувається у двох напрямках: іноземців у Криму та Росії використовують для створення ілюзії підтримки анексії міжнародним співтовариством, а на Батьківщині вони просувають російський порядок денний.

Асоціацію друзів Криму в Великобританії очолює 72-річний Джон Логан Бонар. Він багато років жив у Росії, має бізнес у Великобританії і в російському Владивостоці. Причому дві компанії і багатомільйонні проекти з’явилися там відразу після того, як Бонар публічно заявився в ролі головного британського «друга Криму».

Джон Бонар також є засновником Westminster Russia Forum, створеного для розширення зв’язків з Росією в культурній, комерційній та політичній сферах. У раді цього форуму, попри на натяк в назві на Вестмінстер, членів британського парламенту немає. Але є кілька високопоставлених діячів – затятих прихильників Брексіта, виходу Британії з Євросоюзу.

Детальніше дивіться в сюжеті Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань.