Гроші, що йдуть за пацієнтом. І не доходять

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

З 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. Він передбачає, що Національна служба здоров’я України (НСЗУ) оплатить лікарням за надання первинної медичної допомоги, екстреної медичної допомоги, а також амбулаторної вторинної та високоспеціалізованої медичної допомоги дорослим і дітям. Встановлений перелік медичних послуг, які пацієнт отримає абсолютно безкоштовно – ці кошти лікарні перерахує НСЗУ.

Кореспонденти Центру журналістських розслідувань вирішили перевірити, як працює медреформа і провели цілий день біля Київської обласної лікарні, у якої є договір з НСЗУ. Висновки невтішні. Люди достеменно не знають, на що мають право, де дивитися перелік безкоштовних маніпуляцій, та що саме треба оплачувати – витратні матеріали чи роботу лікарів.

Якщо у лікарні є договір з Національною службою здоров’я, то медичні послуги, що є в переліку на її сайті, повинні надаватись пацієнтам безкоштовно. Як каже більшість людей, з якими спілкувались журналісти, напряму вони лікарям нічого не платили, проте оплачували витратні матеріали у лікарні.

Система з оплатою витратних матеріалів є достатньо непрозорою. Формально, пацієнт має оплачувати витратні матеріали тільки у тому випадку, якщо лікарня не закупила і не має на складі матеріалів із затвердженого переліку. Але перевірити наявність матеріалів у лікарні практично неможливо.

В НСЗУ кажуть у разі вимагання коштів лікарями за проведення операцій від пацієнтів, що мають направлення, скаржитись на «гарячу лінію» служби здоров’я.

Сюжет Єлизавети Стрій, Центр журналістських розслідувань: