На окупованій Херсонщині медичні заклади недоотримають у цьому році майже 200 млн грн через припинення фінансування

Південь
Захоплена окупантами Каховська центральна міська лікарня. Фото: окупаційні ЗМІ

37 лікарень і інших медичних закладів на тимчасово окупованій частині Херсонської області в цьому році недоотримають майже 200 мільйонів гривень з державного бюджету. 1 вересня 2023 року Національна служба здоров’я України повністю припинила виплати для всіх них, а також для закладів з окупованих територій Запорізької, Донецької, Луганської і Харківської областей.

Про це йдеться у відповіді НСЗУ на запит кореспондента Центру журналістських розслідувань.

Як підтвердила Ірина Надашкевич, заступниця голови НСЗУ, з 1 вересня 2023 року припинена оплата за договорами, укладеними за пакетом медичних послуг «Забезпечення збереження кадрового потенціалу для надання медичної допомоги населенню, яке перебуває на тимчасово окупованій території». Підставою для цього стала постанова Кабінету міністрів України №1139 від 20 жовтня 2023 року, за якою з 1 вересня фактична вартість медичних послуг для тимчасово окупованих територій визначається шляхом множення на коефіцієнт 0 (нуль).

«У 2023 році НСЗУ уклала договори з 37 надавачами медичних послуг Херсонської області, розташованими на тимчасово окупованій РФ території України на загальну суму 531,6 млн. грн. З січня по серпень 2023 року на виконання умов цих договорів сплачено 333,3 млн. грн», – зазначила Ірина Надашкевич.

Найменшу суму коштів – в п’ять разів менше, ніж вказано в укладеному з НСЗУ договорі – встигла отримати Верхньорогачицька лікарня Каховського району. Як відомо, її директорка Олена Кулик добровільно перейшла на бік ворога, її офіційно звільнили з посади лише в липні 2023 року.

Біля половини належної за договорами суми не отримають Великолепетиська лікарня, Великолепетиський центр первинної медико-санітарної допомоги (далі – ЦПМСД), Каховський міський ЦПМСД, амбулаторія загальної практики сімейної медицини Асканія-Нова, Чаплинський ЦПМСД і Зеленопідська амбулаторія Каховського району, Новотроїцька центральна лікарня, Новотроїцький ЦПМСД і Іванівський ЦПМСД Генічеського району, Скадовський ЦПМСД Скадовського району, Ювілейний ЦПМСД Херсонського району.

Як зауважила Ірина Надашкевич, до компетенції НСЗУ не належить питання регулювання господарської діяльності закладів охорони здоров’я, а також питання виплати зарплати працівникам.

«Кожен суб’єкт господарювання, у тому числі комунальні підприємства – заклади охорони здоров’я, самостійно, відповідно до законодавства, визначає напрями використання коштів, зокрема на оплату праці або покращення матеріально-технічної бази», – підкреслила вона.

Як повідомляв ЦЖР, з 1 вересня 2023 року НСЗУ припинила виплату коштів медичним закладам, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях. Підставою для цього стало оприлюднена 2 листопада постанова уряду №1139 від 20 жовтня 2023 року. За попередніми оцінками Асоціації об’єднаних територіальних громад України, скасування виплат «заднім числом» торкнеться 78 медзакладів, в яких працює понад 5 тисяч працівників.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter