Генічеський вибір: Потерта колода

Сюжети
Фото: investigator.org.ua

У Генічеському районі Херсонщини, який був традиційною вотчиною регіоналів, на попередніх місцевих виборах найбільшою симпатією виборців користувався «Опозиційний блок», на президентських з великим відривом переміг Володимир Зеленський. 25 жовтня на чергових місцевих виборах більшість виборців підтримали кандидатів від «Опозиційної платформи – За життя», за ними йдуть висуванці партії нардепа Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» та «Слуги народу».

Головною інтригою виборів стало обрання голови Генічеської міської територіальної громади. Утворення «примусового», з населеними пунктами всього району, адже добровільне створення об’єднаних територіальних громад було заблоковано і районними, і обласними чиновниками.
Серед них – і один з лідерів виборчих перегонів на посаду Генічеського міського голови, нинішній голова райради Андрій Євстратов.

Його головними опонентами стали мер Генічеська Олександр Тулупов, якого висунула ОПЗЖ та сільський голова села Щасливцеве, самовисуванець Віктор Плохушко, який декілька років намагався створити окрему від Генічеська ОТГ на Арабатській Стрілці.

З відривом у 143 голоси перемогу отримав нинішній мер Генічеська Олександр Тулупов

Результати виборів у Генічеському районі значною мірою залежали від підтримки аграрних магнатів, які й самі балотувались у депутати. Більшість місць і в Генічеській міській, і в районній радах набрала партія ОПЗЖ. Але вплив великих землевласників, яким можуть бути невигідні наслідки реформування сфери земельних відносин, лишається. Тож це може вплинути на ухвалення чи блокування майбутніх рішень нової місцевої влади.

Маючи колосальні природні ресурси для розвитку, Генічеський район поки важко назвати вітриною Херсонщини перед окупованим Кримом.

Сюжет Свєти Єрещенко, Центр журналістських розслідувань: