Справа «катів «Ізоляції»

Сюжети

У грудні минув рік після так званого «великого обміну» – взаємного звільнення утримуваних осіб. Масштабний обмін утримуваними особами між Україною та найманцями російських окупантів 29 грудня 2019 року відбувся на контрольно-пропускному пункті «Майорське». Цього дня з підвалів та в’язниць російських найманців на Донбасі на вільну територію повернули 76 українців. Серед них політв’язні побачили і одного з тих, хто співпрацював з тюремниками концтабору «Ізоляція» і брав участь в тортурах.

Політв’язні Станіслав Асєєв та Станіслав Печонкін свідчать, що Євген Бражников знущався з них та інших людей, які перебували в «Ізоляції», а також примушував до робіт. За заявою Асєєва відкрито і розслідується кримінальне провадження, Бражников підозрюється в участі в терористичній групі і порушенні законів і звичаїв війни, тобто, в скоєнні воєнного злочину. 

Бражников стверджує, що в тортурах не брав участі, бо був таким же ув’язненим, як і інші. І зайняв активну позицію захисту в досудовому розслідуванні – через суд домагається відкриття кримінальних проваджень на потерпілого і слідчого, який веде його справу.

Крім показань восьми потерпілих, в справі Бражникова є загадкове відео, яке нібито підтверджує «особливий статус» Бражникова в «Ізоляції». Досудове розслідування на завершальній стадії, до 4 березня очікується передача обвинувального акта до суду.

Сюжет Микити Панасенка, Центр журналістських розслідувань: