Кримські татари. Статус: не на часі

Сюжети

В Україні склалася парадоксальна ситуація: кримськотатарський народ є, сталінська депортація кримськотатарського народу геноцидом визнана, День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу 18 травня – є, а законодавчого забезпечення прав кримськотатарського народу – немає. Спроби подолати цей парадокс поки що залишаються безрезультатними.

Ще у 2003 році народні депутати Роман Безсмертний, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв і Віктор Таран розробили проєкт закону «Про статус кримськотатарського народу».

У 2005 президент Віктор Ющенко визначив його як невідкладний, і з того часу законопроєкт застряг у нетрях парламенту.

Нові спроби врегулювати статус кримськотатарського народу відбулися лише після російської окупації Криму.

В березні 2014 року до Верховної Ради надійшли проєкт Геннадія Москаля «Про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму» та проєкт депутатів фракції УДАР «Про права корінних народів України». Але обидва проєкти були сирі та декларативні. УДАР свій проєкт невдовзі відкликав, а проєкт Москаля у Раді не пройшов.

Детальніше – в сюжеті Євгенія Лешана, Центр журналістських розслідувань.

  • У Верховній Раді України зареєстрований проект закону про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим». Проєкт встановлює статус резидентів для громадян України в Криму, скасовує ліцензії та дозволи, видані до окупації, та забороняє постачати воду до окупованої території.