В Раді зареєстрований проєкт закону про скасування ВЕЗ «Крим»

Новини
Фото: goloszmin.org

У Верховній Раді України зареєстрований проект закону про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим». Проєкт встановлює статус резидентів для громадян України в Криму, скасовує ліцензії та дозволи, видані до окупації, та забороняє постачати воду до окупованої території.

Дані про реєстрацію проєкту закону опубліковано на сайті Верховної Ради України, повідомляє Центр журналістських розслідувань

Проект Закону про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та про внесення змін до деяких законодавчих актів України зареєстровано за №5502. Ініціаторами проєкту закону є 59 народних депутатів України. 

«Сьогодні люди, які мають кримську прописку, юридично вважаються іноземцями. Вони банально обмежені доступом до банківських послуг або мають сплачувати податок при спадкуванні майна, як іноземці. Ми це прибираємо», — прокоментував зміст законопроєкту народний депутат, співголова  міжфракційного об’єднання «Кримська платформа» Рустем Умєров.

«Ми визнаємо недійсними ліцензії та спецдозволи, видані до початку окупації. Їх не можна буде продовжити без перереєстрації. Зараз такі ліцензії є дійсними. Тобто на підставі дозволів і ліцензій, виданих до окупації, можна було на підставі закону про ВЕЗ легально займатися бізнесом проти інтересів України», — додав він.

Крім того, за словами Умєрова, проєкт закону забороняє постачати воду в Крим до його деокупації, а також торгівлю на окупованих територіях. Позитивні моменти, які містив закон про ВЕЗ «Крим», буде перенесено до інших законів – зокрема, встановлений порядок перетину адмінкордону або скасування обов’язкової сплати податку та звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації.

Крім того, на сайті Верховної Ради зареєстровано проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо адміністрування податків і зборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Тексти проєктів законів на сайті Верховної Ради на момент публікації новини відсутні. 

Нагадаємо:

  • 18 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону «Про корінні народи України», який входить до пакету законів, які треба ухвалити до саміту Кримської платформи.
  • Парламентське міжфракційне об’єднання «Кримська платформа» розробляє пакет законопроектів, що стосуються тимчасово анексованого півострова, розглянути які Верховна Рада планує до 18 травня і 23 серпня.